KNAB pārbaudīs Belēviča došanos komandējumā ar dzīvesbiedri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veiks pārbaudi saistībā ar veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) došanos komandējumā ar savu dzīvesbiedri - ministra biroja vadītāju Ingu Štāli.

Žurnālam «Privātā Dzīve» Belēvičs jau pērn rudenī atzinis, ka abi neesot vienkārši partijas biedri, viņš ir iemīlējies un Belēvičs negrasās to slēpt no sabiedrības.

Portāls «pietiek.com» jūlija beigās, atsaucoties uz Veselības ministrijas sniegto informāciju, rakstīja, ka 24.-26.jūnijā pēc Kosovas veselības ministra uzaicinājuma Belēvičs devās uz Prištinu, lai tiktos ar Kosovas prezidenti, ar Kosovas veselības ministru un citām amatpersonām, kā arī iepazītos ar Kosovas veselības aprūpes sistēmu. Šajā delegācijā bijusi ministra biroja vadītāja Štāle.

Komandējums uz Prištinu nodokļu maksātājiem izmaksājis 1789 eiro. Rīkojumu par komandējuma piešķiršanu parakstījusi Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Uz portāla jautājumu, - vai komandējumam uz Kosovu kopā ar Belēviču tika izskatītas citas kandidatūras, ministrija atbildējusi: «Ņemot vērā citu ar starptautisko sadarbību saistīto Veselības ministrijas amatpersonu un darbinieku komandējumu grafiku, saskaņā ar valsts sekretāres rīkojumu ministra biroja vadītāja tika nosūtīta komandējumā uz Kosovu.»

VM skaidrojusi, ka ministra komandējuma laikā biroja vadītāja ir pastāvīgā saziņā ar VM amatpersonām, nodrošinot ministru ar visu viņa vizītes darbam un lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, kā arī nododot veselības ministra rīkojumus izpildei ministrijas amatpersonām. Tāpat biroja vadītāja veic ministra tikšanos organizēšanu un sarunu pierakstus.

Lai konstatētu, vai ir ievērotas likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» normas, KNAB sāks publiski izskanējušās informācijas pārbaudi, aģentūrai LETA teica KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Belēvičs nav vienīgā augstā amatpersona, kura biroju vada dzīvesbiedre. Šāda situācija ir izveidojusies arī Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) - viņa biroju vada dzīvesbiedre Iveta Strautiņa-Ušakova, kura patlaban atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Likums «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» paredz, ka amatpersonai ir aizliegts izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības funkcijas vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona vai tās radinieki ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

«Tas, ka amatpersonas padotībā atrodas viņa radinieks, vēl nerada interešu konflikta situāciju, interešu konfliktu rada valsts amatpersonas amata pilnvaru realizēšana jautājumos, kas skar vai varētu skart šīs amatpersonas un viņa radinieku personiskās vai mantiskās intereses,» iepriekš aģentūrai LETA uzsvēra KNAB.

Likums paredz, ka valsts amatpersona nekavējoties rakstveidā sniedz informāciju augstākai valsts amatpersonai vai koleģiālajai institūcijai par pašas, savu radinieku ieinteresētību kādas darbības veikšanā, kura ietilpst tās amata pienākumos. Tad augstāka valsts amatpersona vai koleģiāla institūcija, saņemot šo informāciju, uzdod attiecīgās amatpersonas funkciju izpildi citai amatpersonai, skaidroja KNAB.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti pagaidām nav vienojušies, vai piekrist Belēviča administratīvai sodīšanai saistībā ar interešu konfliktu, viņam lemjot par disciplinārlietu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktori Ingunu Adoviču. Belēviča izdošanu sodīšanai lūdzis KNAB.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu