Ko labu tomāti var sniegt mūsu veselībai? (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lēnām sākas tomātu laiks, kad grēks nelietot uzturā šos sarkanos dārzeņus. Izrādās, tie ir ne tikai gardi, bet arī veselīgi! Ko īsti labu sniedz mūsu veselībai šis nakteņu dzimtas augs?

  • Tomātos esošajam likopēnam, kas piešķir tomātiem sarkano krāsu, piemīt antioksidantu un pretvēža īpašības. Likopēns ir efektīvs arī sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanā.
Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kg tomātu, ideāli - 20 tomātus nedēļā.
  • Tomātos ir arī citi vērtīgi antioksidanti – C vitamīns un beta karotīns. Šie antioksidanti neitralizē brīvos radikāļus.
  • Tomāti satur arī šķiedrvielas, kas pazemina holesterīna līmeni, regulē cukura saturu asinīs.
  • Gatavi tomāti tāpat kā šokolāde satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu.
  • Aterosklerozes risku mazina arī tomātos esošais kālijs un B grupas vitamīni.
Zinātnieki ir pierādījuši, ka labāks likopēna avots ir tomātu pasta un tomātu biezenis, jo satur 5 reizes vairāk likopēna nekā svaigi tomāti.
  • Sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi.
  • Tomātu sula var mazināt asins sarecēšanas tendenci.
  • Tomātos ir daudzveidīgas minerālvielas: kālijs, fosfors, kalcijs, dzelzs, magnijs, mangāns, kobalts, molibdēns, cinks, jods.
  • Tomāti ir arī labs K vitamīna avots, kas sekmē kalcija uzsūkšanos kaulos.
  • Tomāti spēj normalizēt vielmaiņu, kā arī kavēt novecošanās procesus.
Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu