Ēģiptē atliek sprieduma pasludināšanu Grestes un citu žurnālistu lietā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesa Ēģiptē ceturtdien atlika sprieduma pasludināšanu triju telekanāla «Al Jazeera» žurnālistu, tai skaitā Latvijas un Austrālijas dubultpilsoņa Pītera (Pētera) Grestes, lietā, kura tiek izskatīta atkārtoti.

Tiesas spriedums šajā lietā tagad ir gaidāms augusta sākumā.

Trīs «Al Jazeera» žurnālisti Ēģiptē - Greste, «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs Kanādas pilsonis Mohameds Fahmi un «Al Jazeera» producents Ēģiptes pilsonis Bahers Mohameds - tika aizturēti 2013.gada decembrī.

Grestem un Fahmi pērn 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem. Visi trīs apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz pilsoņkara sliekšņa.

Greste 1.februārī tika atbrīvots no Ēģiptes cietuma un deportēts uz Austrāliju saskaņā ar Ēģiptes prezidenta dekrētu, kas ļauj ārvalstniekus deportēt tiesāšanai viņu valstī. Fahmi un Mohameds tika atbrīvoti no cietuma februāra vidū.

Fahmi, cerot uz deportāciju, atteicās no Ēģiptes pilsonības, lai viņam būtu tikai Kanādas pilsonība.

Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja, un apelācijas tiesa janvārī nolēma, ka viņu lietas jāiztiesā vēlreiz, jo spriedumi neesot pamatoti ar pierādījumiem.

Tiesas sēde, lai pasludinātu spriedumu pēc lietas atkārtotas izskatīšanas, bija paredzēta ceturtdien, bet tā nenotika. Apsūdzēto advokāts sacīja, ka viņam ir paziņots par tās atlikšanu.

Fahmi brālis Adels Fahmi sacīja, ka tiesas ierēdnis viņam teicis par sēdes atlikšanu līdz 8.augustam. Savukārt Ēģiptes ziņu aģentūra MENA vēstīja, ka sprieduma pasludināšana ir gaidāma 2.augustā.

Šīs prāvas tiesneša dēls un prokurors Mohameds Hasans Sarids paziņoja, ka tēvs atlicis tiesas sēdi savas saslimšanas dēļ.

«Al Jazeera» paziņoja, ka ir «ārkārtīgi sašutusi» par sprieduma pasludināšanas atlikšanu.

«Mēs kopā ar citiem cerējām, ka Bahera Mohameda, Mohameda Fahmi un Pītera Grestes pārbaudījumi drīz beigsies,» sacīts «Al Jazeera» paziņojumā.

«Visi trīs pēdējos 19 mēnešus ir bijuši pakļauti milzīgam stresam un spiedienam, un galīgā sprieduma [pasludināšanas] atlikšana ir tikai vairojusi spriedzi viņiem un viņu ģimenēm,» uzsvērusi telekompānija.

«Mēs pieprasām, lai Ēģiptes varas iestādes (...) nekavējoties atceļ apsūdzības Baheram, Pīteram un Mohamedam. Žurnālistika nav noziegums,» teikts paziņojumā.

Ceturtdien paredzēto sēdi ar nepacietību gaidīja cilvēktiesību organizācijas un apsūdzēto tuvinieki.

«Visa pasaule ir pievērsusi savas acis Ēģiptei, jo šī ir izšķiroša prāva mediju brīvībai,» trešdien pavēstīja Parīzē bāzētā organizācija «Reportieri bez robežām».

Notiesāšanas gadījumā žurnālisti var iesniegt apelāciju Ēģiptes Kasācijas tiesai, kura var paturēt spriedumu spēkā vai to atcelt. Sprieduma atcelšanas gadījumā Kasācijas tiesa pati izskatīs šo lietu.

Trīs žurnālistu notiesāšana radīja neērtības Ēģiptes prezidentam Abdelfataham al Sisi, kurš cenšas iegūt starptautisku atbalstu pēc tam, kad tika nosodīts par vēršanos pret opozīciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu