Eksperti: ECT lēmums par viendzimuma attiecībām Latviju skar netieši

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmums par iespējām viendzimuma pāriem Itālijā reģistrēt savas attiecības Latviju skar netieši. Mūsu valstij varētu nākties pieņemt regulējumu, kas ļautu dzimtsarakstu nodaļā attiecības reģistrēt viendzimuma pāriem, ja tiesā nonāktu līdzīga prasība no Latvijas un spriedums būtu līdzīgs, trešdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Saskaņā ar ECT lēmumu tas, ka viendzimuma pāri nevar reģistrēt savas attiecības, pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju. Ja Itālija spriedumu nepārsūdzēs un tas stāsies spēkā, valstij būs pienākums izstrādāt veidu, lai viendzimuma pāri varētu juridiski noformēt attiecības. Eiropas Cilvēktiesību konvencijai ir pievienojusies arī Latvija.

Valdības pārstāve cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce norāda, ka

šis spriedums nav automātiski jāizpilda arī Latvijai, taču tas ir spēcīgs signāls arī mūsu valstij.

«Šis ECT spriedums neuzliek tiešu pienākumu Latvijai nekavējoties grozīt esošo regulējumu vai pieņemt jaunu, taču, ja šis spriedums stāsies spēkā pašreizējā redakcijā, tad tas ir ļoti nopietns signāls. Tas būs Latvijai ļoti nopietni jāvērtē,» uzskata Līce.

Ja ECT nonāktu līdzīga prasība arī no Latvijas, tad ir ļoti ticams, ka spriedums būtu līdzīgs

un tad arī mūsu valstij varētu nākties pieņemt regulējumu, kas ļautu dzimtsarakstu nodaļā attiecības reģistrēt viendzimuma pāriem.

Tiesību eksperts Edgars Pastars atzīst, ka šāda iespēja pastāv. Tad Latvija pieņemt partnerattiecību likumu vienkārši būtu spiesta.

«Ja tomēr kāds no Latvijas vērstos tiesā, varbūt pat tiktu līdz cilvēktiesību tiesai, varētu būt šīs tiesas secinājumi līdzīgi, lai arī valdībai ir iespēja argumentēt pretējo. Jo konkrētajā gadījumā tika analizēts specifiski Itālijas gadījums,» sprieda Pastars.

ECT spriedumā gan nav runāts par viendzimuma pāru laulību legalizēšanu, bet tikai par šādu pāru kopdzīves juridisku atzīšanu.

Gandarīta par tiesas spriedumu ir scenogrāfe Ieva Kauliņa, kura arī nevar reģistrēt savas attiecības, jo viņas dzīvesbiedre ir sieviete. Kā galveno iemeslu, kāpēc, viņasprāt, jāpieņem partnerattiecību likums, Kauliņa norāda to, ka viendzimuma pāru ģimenēs aug bērni.

«Ja vecāki nevar kaut vai kopīgi paņemt kredītu vai viens no vecākiem nevar bērnu aizvest uz slimnīcu, vai nokārtot mantojuma tiesības. Piemēram, viens vecāks nevar atstāt savam bērnam, kuru viņš ir audzinājis, mantojumu. Ir ļoti daudz jautājumi, kuri ir sāpīgi šādās attiecībās,» norādīja scenogrāfe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu