Ko der zināt, stādot krūmmellenes

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Krūmmellenes kļūst arvien iecienītākas. Latvijā nopietni nodarbojas ar to audzēšanu, pierādot, ka iespējams iegūt labu ražu.

Krūmmellenes ir daudzgadīgi, vasarzaļi ēriku dzimtas (Ericaceae) ogulāji, kas pieder meža augu grupai. Savās augšanas prasībās tās ir līdzīgas rododendriem, viršiem, dzērvenēm un citiem meža augiem. Šie ogulāji tiek dēvēti arī par augstajām zilenēm (no angļu: blueberries), lielogu zilenēm, bet Latvijā nolemts tās saukt par augstajām krūmmellenēm. Krūmmelleņu izcelsmes vieta ir Ziemeļamerika, kur tās tika selekcionētas krustojot Amerikā augošās zilenes (Vaccinium corymbosum) ar citām šķirnēm.

Tiem, kuri nolēmuši krūmmellenes stādīt savā mazdārziņā, jāapbruņojas ar pacietību un zināšanām, jo šie augi ir ļoti kaprīzi:

  • Piemērotākais krūmmelleņu stādīšanas laiks - vēls pavasaris vai vasaras nogale, ja laiks ir silts, tad līdz vēlam rudenim.
  • Augi ražu dos pēc pieciem sešiem gadiem.
  • Krūmmellenēm patīk silta, ļoti saulaina vieta aizvējā.
  • Augiem nepieciešams mitrums, bet tiem nepatīk pārlieku liels slapjums.
  • Krūmus jāsargā ne tikai no vēja, bet arī no pavasara salnām.
  • šim augam patīk skāba augsne ar pH vērtību 4,00 -5,5, kas nav pārāk bagāta ar uzturvielām, kā arī ar zemu kaļķa saturu. Augiem patīk viegla augsne, kas ir gaisa caurlaidīga - irdena, skāba, ar humusu bagātināta smilts. Mālainu augsni nopietni jāuzlabo.
  • Izraktā bedre jāpiepilda vienādās daļās ar kūdru, smilti un skujkoku mulču. Šī maisījuma vietā var izmantot arī speciālo rododendriem paredzēto augsni. Sakņu čemuriņam būtu jāatrodas nedaudz virs augsnes un jābūt piesegtam ar mulčas kārtu, kas palīdzēs saglabāt augsnes skābumu un atbilstošu mitruma līmeni.
  • Krūmmellenes stāda 40 - 50 centimetrus dziļā un 70 - 80 centimetrus platā bedrē. Ja augsne ir mālaina un ļoti mitra vieta, bedrē var iebērt grants drenāžu.
  • Stādot, starp krūmiem atstāj vismaz 80 cm atstarpi, ideālā variantā – 1,50 m.
  • Ik pa četriem, pieciem gadiem vecos zarus nogriež līdz zemei. Katram krūmam vajadzētu būt 6 - 8 dzinumiem, kuri nav vecāki par trim gadiem. Jaunie dzinumi nav jāizgriež.
  • Lielākais krūmmelleņu ienaidnieks ir sēnīšslimības. Ja tiek pamanīti bojāti krūmu zari, pēc iespējas ātrāk ir jālikvidē slimie dzinumi un ogas, lai pasargātu pārējo augu. Mazdārziņu īpašniekiem gan nav sevišķi jāsatraucas par kaitēkļu uzbrukumiem, tie vairāk piemeklē lielaudzētāju stādu platības. Pret insektiem, kā, piemēram, laputīm vai zirnekļa ērcītēm, palīdzēs cīnīties dabiskie šo kaitēkļu ienaidnieki – maijvaboles, dažas lapseņu sugas un zirnekļi.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu