Laviņš: Muižniece zaudējusi savu Satversmes tiesneša amatu (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar šodienas Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departamenta notiesājošo spriedumu Vineta Muižniece ir zaudējusi savu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu, informēja ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Viņš piebilda, ka Muižniecei vairs nav tiesiska pamata turpināt darbu ST jurista amatā, tāds pastāvējis tikai krimināllietas izskatīšanas laikā.

Jautāts, vai šī situācija un Muižnieces tiesvedība ir iedragājusi ST reputāciju, Laviņš atzina, ka tas esot nepatīkami, tomēr tiesas reputācija esot atkarīga no tās pieņemtajiem nolēmumiem.

Tāpat uz jautājumu, kādam vajadzētu būt nākamajam ST tiesnesim, ST priekšsēdētājs norādīja, ka viņam vajadzētu būt ar nevainojamu reputāciju un augstāko juridisko izglītību.

Laviņš atzinīgi novērtēja Muižnieci kā juristi ST. Tomēr Muižnieces tālākos plānus ar viņu nav pārrunājis.

Kā ziņots, AT Krimināllietu departaments šodien atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas lēmumu, ar kuru ST tiesnese Muižniece atzīta par vainīgu un sodīta par to, ka viņa, būdama valsts amatpersona, izdarīja dokumenta viltošanu. Kā norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, līdz ar to notiesājošais spriedums stājas likumīgā spēkā. Par dokumenta viltošanu Muižniecei būs jāmaksā naudas sods desmit minimālo mēnešalgu jeb 2846 eiro (2000 latu) apmērā. AT Krimināllietu departamenta lēmums nav pārsūdzams.

2011.gadā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers 1.jūnijā pret Muižnieci sāka kriminālprocesu. Pāris dienas vēlāk Satversmes tiesa apturēja tiesneses Muižnieces pilnvaras. Pilnvaru apturēšanu ierosināja pati Muižniece.

Saskaņā ar apsūdzību Muižniece, būdama valsts amatpersona - Saeimas deputāte un vienlaikus arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja -, viltojusi dokumentu - Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu