«Triatel»: Tuvāko gadu laikā sāksies masveidīga GSM tīklu slēgšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pēc diviem līdz četriem gadiem varētu sākties masveidīga GSM sakaru tīklu slēgšana, aģentūrai LETA sacīja telekomunikāciju operatora «Triatel» valdes priekšsēdētājs Viktors Topors.

Kā stāsta Topors, šobrīd populārākais mobilo telefonu standarts GSM, kas darbojas jau kopš 1991.gada, kļūst tehnoloģiski novecojis, bet turpina aizpildīt telekomunikācijām nepieciešamās un ierobežotās frekvences. «Pēc tirgus analītiķu domām, populāro 2G un 3G GSM tīklu slēgšana masveidā sāksies jau pēc diviem līdz četriem gadiem,» turpina Topors. «Vispirms tas notiks Amerikā un Āzijā, pēc tam arī Eiropā, kur kavēšanās tiek skaidrota ar ekonomiskās krīzes sekām.»

«Atbrīvoto frekvenču - 900 megahercu (MHz) un 2100 MHz - resursi tiks pārdalīti 4+ paaudzes tīkliem, tādējādi paplašinot 4+ tīkla frekvenču spektru,» piebilst Topors.

Komentējot to, kā šāds pavērsiens varētu ietekmēt Latviju, Topors norāda uz to, ka 2.un 3.paaudzes GSM tīklu slēgšana atstās ļoti būtisku ietekmi uz «machine-to-machine» tirgu un visa veida «smart» jeb gudrajām ierīcēm. «Tajās pašreiz tiek izmantots mirstošais GSM standarts, jo īpaši tas attiecas uz «gudrajiem skaitītājiem», kas, piemēram, ļauj attālināti nolasīt dažādu komunālo pakalpojumu rādītājus,» turpina Topors. «Tos būs nepieciešams vai nu nomainīt, vai modernizēt, aizstājot ar atbilstošu cita mobilā standarta modeli, un Latvijas apstākļos tās būs kopumā desmitiem miljonu eiro lielas izmaksas.»

Tikmēr parastajiem balss telefonijas patērētājiem pāreja būs salīdzinoši nemanāma, ņemot vērā, ka jaunās paaudzes viedtālruņi jau atbalsta pakalpojumus 4G tīklā. «Savukārt «retro modeļu» cienītājiem nāksies nomainīt savus telefonaparātus uz modernākām ierīcēm, līdzīgi kā tas savulaik notika ar NMT-450 telefoniem,» piebilst Topors.

Runājot par GSM tīklu slēgšanas ietekmi uz «Triatel», Topors norādīja, ka «Triatel» ir neliels balss telefonijas pakalpojumu īpatsvars, un GSM tīklu slēgšana «Triatel» būtiski neietekmēs. «Turklāt saskaņā ar līdzšinējo elektroniskos sakarus regulējošo iestāžu pozīciju Latvijā GSM standartam izmantotās frekvences paliks to pašu operatoru rīcībā, kuriem jau tās ir,» turpina Topors. «Līdz ar to jauni spēlētāji tirgū neienāks.»

Bezvadu interneta pakalpojumu sniedzēja «Triatel» zīmols pieder AS «Telekom Baltija», kas pērn apgrozījusi 4,06 miljonus eiro, bet strādājusi ar 540 207 eiro zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu