Āboltiņa: NEPLP ir jāatlaiž; pieļauj Saeimas ārkārtas sēdi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Vienotības» Saeimas frakcijas un partijas valdes vadītāja Solvita Āboltiņa uzsver, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) esošajā sastāvā ir jāatlaiž.

Āboltiņa arī pieļāva iespēju - lai atlaistu NEPLP, varētu rasties nepieciešamība sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi pēc parlamenta pavasara sesijas beigām.

Deputāte uzsvēra, ka, viņasprāt, NEPLP nepilda efektīvi tai paredzētās funkcijas. «NEPLP ir neatkarīga institūcija, bet tā nav neatkarīga finanšu līdzekļu izlietojumā. Iniciatīva atlaist NEPLP nāk no Latvijas Reģionu apvienības. Viņi mani, izklāstot argumentus, pārliecināja, un es parakstīju iesniegumu. Ir Valsts kontroles (VK) atzinums, ka NEPLP ir nelietderīgi izlietojis nodokļu maksātāju naudu. Man faktiski nebija pamatojuma, lai neparakstītu iesniegumu par NEPLP atlaišanu,» viņa teica.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai BNS paskaidroja, ka četru Saeimas frakciju deputātu parakstītais iesniegums par NEPLP atlaišanu sākumā jānodod Saeimas prezidijam. Saeimas prezidijs savukārt to nodos atbildīgajai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kurai atbilstoši Saeimas Kārtības rullim iesniegums ir jāizvērtē 15 dienu laikā un jāsagatavo Saeimas lēmuma projekts. Savukārt parlaments pavasara sesiju plāno noslēgt 20.jūnijā.

Četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības.

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

Saeimai lūgts nodot jautājuma izskatīšanu par padomes locekļu atbrīvošanu atbildīgajai komisijai lēmumprojekta sagatavošanai un virzīšanai uz Saeimas sēdi.

ZZS deputāts Ingmārs Līdaka savukārt aģentūrai BNS teica, ka par NEPLP atlaišanu Saeima varētu lemt ceturtdien.

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Ceturtdien tiek plānots apstiprināt piekto locekli - Daci Ķezberi.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu