Šadurskis: «Vienotība» uzskata par nepieciešamu ieviest vēlētāju reģistru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Vienotības» Saeimas frakcija uzskata, ka parlamenta vēlēšanās nepieciešams ieviest vēlētāju reģistru, tostarp, lai atrisinātu to cilvēku balsošanas iespējas, kuriem ir personas apliecība, bet nav pases, aģentūrai LETA sacīja «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis.

Vēlētāju reģistra ieviešana pašlaik ir idejas līmenī, un vēl jāredz plāna nianses, taču pie tā tapšanas ir jāstrādā jau tagad, norādīja Šadurskis. Sākumā to nevarēs uztaisīt tiešsaistē, kas pilsonim ļautu elektroniski reģistrēties balsošanai uzreiz iecirknī. Tāpēc uz pašvaldību vēlēšanām plānots ieviest normu, ka vēlākais nedēļu pirms balsošanas iedzīvotāji varēs izvēlēties, kurā iecirknī balsot.

Taujāts, vai tas nesamazinās iedzīvotāju aktivitāti Saeimas vēlēšanās, jo līdz tiešsaistes sistēmas ieviešanai varētu zust iespēja pilsonim nobalsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, kuru viņš izvēlētos balsošanas dienā, politiķis atbildēja, ka, ja cilvēkam ir pietiekama motivācija, tad nedēļu iepriekš viņš zinās, kur būs vēlēšanu laikā. Šadurskis norādīja, ka zīmogu sistēma pasēs ir arhaisms, un uzsvēra, ka vēlētāju reģistrs ļoti atvieglos balsošanu pa pastu, kas īpaši būtiski ir ārvalstīs dzīvojošajiem pilsoņiem.

«Vienotības» frakcijā ar savu redzējumu par šo jautājumu ir ziņojis Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Kā ziņots, Cimdars aicina 12.Saeimas deputātus atsākt iepriekšējā Saeimas sasaukumā aizsākto diskusiju par to, kā nodrošināt vēlētāju, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav pases, iespējas piedalīties Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās. Kā piemērotāku risinājumu Cimdars uzskata vēlētāju reģistra izmantošanu.

Lai konceptuāli vienotos par to, kādas izmaiņas vēlēšanu kārtībā varētu gūt Saeimas deputātu vairākuma atbalstu, Cimdars iecerējis tikties ar visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām.

CVK priekšsēdētāja ieskatā piemērotākais un drošākais risinājums, lai Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās varētu piedalīties arī tie vēlētāji, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav pases, ir vēlētāju reģistrs. CVK atgādina, ka atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtajām ziņām pagājušā gada oktobrī notikušajās Saeimas vēlēšanās bija 27 520 šādu vēlētāju, savukārt to pilsoņu skaitam, kuru vienīgais personu apliecinošais dokuments ir personas apliecība, ir tendence pieaugt.

Tajā pašā laikā vēlētāju reģistra izmantošanai visās vēlēšanās būtu arī vairākas citas priekšrocības. Tas ļautu attīstīt un ieviest papildu balsošanas veidus, piemēram, pasta balsošanu iekšzemē, kā arī atvieglotu vēlētāju ārvalstīs iespējas piedalīties vēlēšanās un tautas nobalsošanās, jo, piesakoties pasta balsošanai, nebūtu nepieciešams uzrādīt pasi, kurā izdarāma atzīme par dalību vēlēšanās vai tautas nobalsošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu