EP vēlēšanu iecirkņi Latvijā ir slēgti (253)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijā plkst.20 tiek slēgti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņi. Līdz plkst.16 - nobalsojuši 23,67% balsstiesīgo. Drošības policija saņēmusi informāciju par balsu pirkšanas gadījumu kādā no Latvijas reģioniem, taču pašlaik jau ir zināms, ka šī informācija nav apstiprinājusies. Pēc pusstundas Centrālās vēlēšanu komisija informēs, kāda bijusi aktivitāte vēlēšanās kopumā.

21:56 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā nobalsojuši kopumā 433,8 tūkstoši vēlētāju jeb 29,46% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par 921 no 952 iecirkņiem Latvijā.

20:02 Latvijā plkst.20 tiek slēgti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņi. Līdz plkst.16 Latvijā bija nobalsojuši 348,5 tūkstoši vēlētāju jeb 23,67% no kopējā vēlētāju skaita. Pēc pusstundas Centrālās vēlēšanu komisija informēs, kāda bijusi aktivitāte vēlēšanās kopumā.

19:42 Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā aizrit mierīgi, un arī vienīgajam ziņojumam par balsu pirkšanu policija nav guvusi apstiprinājumu. Polijas pārstāvis Toms Sadovskis informēja, ka nekādi incidenti nav konstatēti, izņemot vienu nelikumīgas aģitācijas gadījumu Alūksnē, kur vietējā veikalā konstatēts kādas partijas reklāmas plakāts. Plakāts aizvākts, bet par gadījumu sākta administratīvā lietvedība.

18:22 Visaktīvākie vēlētāji Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Vidzemē ir Carnikavas novadā. Tur līdz plkst.16 saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem nobalsojuši 32,13% jeb 1 531 balsstiesīgais. Vēlētāju aktivitāte virs 30% ir arī Ikšķiles novadā, kur vēlēšanās piedalījušies jau 30,45% jeb 2 066 cilvēki, un Saulkrastu novadā - 30,09%, jeb 1 426 vēlētāji.

18:15 Vēlēšanu iecirknī Sarkandaugavā, kurš izvietots bērnu un jauniešu centrā «Laimīte», iereibis vīrietis agresīvi uzvedies un izteicis savu neapmierinātību, jo iecirkņa darbinieki neļāva balsot bez pases. Agresīvo vīrieti izdevies savaldīt pašu spēkiem, tāpēc policija nav saukta.

18:10 Dagdas un Rēzeknes novadā līdz plkst.16 nobalsojuši tikai 15,38% un 15,6% balsstiesīgo.

17:09 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz sestdienas plkst.16 Latvijā nobalsojuši kopumā 348,5 tūkstoši vēlētāju jeb 23,67% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati. Tieši šodien no plkst.7 līdz 16 uz vēlēšanu iecirkni Latvijā devušies 247 989 cilvēki jeb 16,84% no visiem balsstiesīgajiem. No balsošanas apgabaliem šajās vēlēšanās pagaidām vislielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur nobalsojuši 28,22% vēlētāju. Vispasīvākie ir bijuši vēlētāji Latgalē - tur pie vēlēšanu urnām devušies 18,52% balsstiesīgo.

17:00 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās šodien piedalījušies 2343 Latvijas cietumos ieslodzītie, informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) preses pārstāve Ināra Makārova. Latvijas ieslodzījuma vietās no 5015 ieslodzītajiem 3495 ir balsstiesīgi pilsoņi. Lielākā aktivitāte bijusi lielākajos cietumos, piemēram, Rīgas Centrālcietumā. Balsošana notikusi bez būtiskiem starpgadījumiem.

16:43 Latvijas Universitātes (LU) profesors politologs Juris Rozenvalds prognozē, ka šajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās balsotāju aktivitāte varētu būt 30-40% robežās un tas nebūt nebūs slikts rādītājs. Ņemot vērā labos laika apstākļus, tas ir likumsakarīgi. Uz Eiropas fona ar 30%-40% aktivitāti Latvija izskatīsies labi, jo, piemēram, Slovākijā pagājušajās EP vēlēšanās balsojuši tikai 20%, un šogad rādītājs varētu būt vēl zemāks.

16:42 Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jāpiedalās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, ir panākt, lai balss netiktu atdota citam. Viņa arī atgādināja, ka iespēja vēlēt ir demokrātiskas tiesības un daudzviet par šādām tiesībām cilvēki cīnās. Ja reiz šādas tiesības ir, tās noteikti jāizmanto. Vienlaikus gan jāatceras, ka daži deputāti darbojas pret Latvijas interesēm. «Tāpēc vien ir jāiet balsot, lai aizstāvētu Latvijas intereses,» uzsvēra Vīķe-Freiberga.

15:52 Smiltenē kāda sirmgalve mēģinājusi piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ar PSRS pasi. Fakts, ka sievietei līdzi ir nederīgs dokuments, konstatēts pārbaudot to pie ieejas durvīm, un vēlēšanu iecirknī viņa nemaz nav ielaista. Smiltenes novada Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aurika Zīvere pieļāva iespēju, ka šai sievietei ar prātiņu kaut kas nav kārtībā, tādēļ viņa aizsūtīta mājās, lai sameklē Latvijas pasi.

15:20 No Latvijas deviņām lielajām pilsētām līdz plkst.12 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās aktīvākie bijuši Rīgas un Daugavpils vēlēšanu iecirkņos reģistrētie, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija. Rīgā līdz plkst.12 nobalsojuši 45 556 pilsoņi, un tas ir 11,01% no kopējā balsstiesīgo skaita, kas Rīgā uz šīm vēlēšanām ir 413 888. Šis ir liels balsotāju aktivitātes kāpums, jo līdz plkst.8 Rīgā iecirkņos bija reģistrēti kopumā 3073 balsotāji.

14:34 Vairāki vēlētāji informējuši Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK), ka saņēmuši īsziņas ar aicinājumu balsot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. CVK kāds vēlētājs telefoniski pavēstījis, ka viņš sestdien saņēmis īsziņu ar aicinājumu balsot par Mariku Zeimuli no Nacionālās apvienības, savukārt vēl kāds vēlētājs esot saņēmis īsziņu ar aicinājumu piedalīties EP vēlēšanās un vēlāk saņēmis zvanu, kurā atskanējis aicinājums balsot par otro sarakstu.

14:18 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iepriekšējās balsošanas dienās un šodien līdz plkst.12 Latvijā kopumā piedalījies 254 841 cilvēks jeb 17,31% balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija. Tieši šodien no plkst.7 līdz 12 uz vēlēšanu iecirkni Latvijā devušies 154 327 cilvēki jeb 10,48% no visiem balsstiesīgajiem.

Rīgā nobalsojuši 20,22%

No balsošanas apgabaliem šajās vēlēšanās pagaidām

vislielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur nobalsojuši 20,22% vēlētāju.

Vispasīvākie ir bijuši vēlētāji Latgalē - tur pie vēlēšanu urnām devušies 13,98% balsstiesīgo. Otra zemākā aktivitāte ir bijusi Zemgalē, kur iepriekšējās balsošanas dienās un šodien līdz plkst.12 vēlēt aizgājuši 15,22% balsstiesīgo. Kurzemē EP vēlēšanās līdz šodienas plkst.12 piedalījušies 16,02% balsstiesīgo, bet Vidzemē - 18,08%.

13:58 Drošības policija (DP) saņēmusi informāciju par balsu pirkšanas gadījumu kādā no Latvijas reģioniem. Policija gan neatklāj, kurā reģionā šāda informācija saņemta. Tagad DP sadarbībā ar Valsts policiju šo informāciju pārbauda.

13:43 Daļa vēlētāju Ogrē nav sapratuši, kur viņiem jāiet balsot un ieraduma pēc dodas uz iecirkni, kas atrodas kultūras namā pilsētas centrā. Ogres Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Nikolajs Sapožņikovs informēja, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanās iecirknis pilsētas kultūras namā paredzēts vien 1600 balsotājiem, bet ieraduma pēc rīta pusē turp devušies ievērojami vairāk iedzīvotāju.

13:23 Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) vienību komandieriem uzdots nodrošināt balsošanu tiem karavīriem, kuri šobrīd piedalās mācībās «Namejs 2014». Iespēja mācību dalībniekiem izpildīt pilsoņa pienākumu tikusi nodrošināta gan iepriekšējās dienās, gan šodien. Ministrijā gan nevarēja pateikt, cik mācību dalībnieku šādu iespēju izmantojuši.

13:19 Rīgas Centrālcietumā vēlmi balsot izrādījuši aptuveni 700 ieslodzīto, pastāstīja cietuma pārstāvis Eduards Tubelis. Viņš atzina, ka aktivitāte šoreiz ir mazāka nekā citās vēlēšanās. Viņš paskaidroja, ka, piemēram, Saeimas vēlēšanās nobalsoja aptuveni 90% ieslodzīto, savukārt šajās vēlēšanās varētu nobalsot līdz 80% ieslodzīto.

Balsošana Rīgas Centrālcietumā notiek vairākās telpās, ieslodzītos pa nelielām grupām aizvedot līdz balsošanas vietai. Balsošanas telpas izveidotas katrā cietuma korpusā.

13:16 Vēlētāju aktivitāte Jūrmalā nebūs sevišķi augsta, prognozēja pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aivars Griķis. Aktīvākie balsotāji Jūrmalā ir Lielupes vidusskolas un Kauguru Kultūras nama iecirkņos, sacīja Griķis. Līdz plkst. 12.00 Lielupes vidusskolā bija nobalsojuši jau 649 cilvēku (21,3%), bet Kauguru Kultūras namā – 688 balstiesīgo vēlētāju (15,8%). Kopumā Jūrmalā nobalsojuši vairāk nekā 5885 vēlētāji, kas veido 16,8%, liecina CVK dati. Balsot ierodas dažāda vecuma cilvēki, sacīja Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

Tāpat Griķis norādīja, ka līdz šīm nav saņemtas sūdzības vai informācija par starpgadījumiem un pārkāpumiem Jūrmalas vēlēšanu iecirkņos.

13:00 Rīgas Kongresu nama vēlēšanu iecirknī balsotāju aktivitāte augusi. Vēlētāji īpaši aktīvi bijuši no plkst.10 līdz plkst.11, kad iecirknī veidojusies rinda. Pēc novērotāju teiktā, cilvēku pieplūdums iecirknī ir viļņveidīgs, jo pēc lielās aktivitātes iecirknī atkal bijuši vien pāris cilvēku.

Kāda sirmgalve pastāstīja, ka nāk uz vēlēšanām, lai pildītu savu pilsoņa pienākumu. Viņa balsojusi par kandidātiem, ar kuriem pašai saskanējuši uzskati. Kāds jaunietis pastāstīja, ka šajās vēlēšanās viņam diemžēl nācies balsot par mazāko ļaunumu, jo saviem uzskatiem atbilstošu kandidātu viņš nav redzējis. Jaunietis atzina, ka balsojis par cilvēkiem, kas varētu viņu pārstāvēt Eiropā.

12:35 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās sestdien Saulkrastu centrā autobusa pieturvietā joprojām ir partijas «Vienotība» plakāts.

«Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa sestdien žurnālistiem uzsvēra, ka «Vienotība» ievēro likumu un vēl nenoņemtais plakāts ir sagadīšanās. «Tā ir tiešām sagadīšanās. Mēs [»Vienotība«] respektējam likuma normas. Mēs paši esam pieņēmuši šo likumu, ka nedrīkst pēdējā brīdī aģitēt.. Ja tas tā tiešām ir, es varu atvainoties un noskaidrot, kāpēc tur tas plakāts vēl ir, jo likums ir jāievēro,» teica Āboltiņa.

12:00 Vēlētājs meklē reklāmās redzētos kandidātus

Piektdien iepriekšējā nobalsošanā vēlēšanu iecirknī VEF Kultūras pilī divi iedzīvotāji mēģinājuši nobalsot ar pasēm, kurām bija beidzies derīguma termiņš, savukārt kāds cits vēlētājs sarakstos meklēja reklāmās redzētos kandidātus, pastāstīja iecirkņa vadītājs Ainārs Judeiks.

Judeiks arī sacīja, ka bijuši vairāki gadījumi, ka iedzīvotājiem, pārsvarā vecākiem cilvēkiem, bijušas

problēmas ar aplokšņu aiztaisīšanu -

tās nav izdevies aizlīmēt, jo iedzīvotāji to mēģinājuši darīt ar mēli. Šādos gadījumos vajadzējis skaidrot, ka šim nolūkam aploksnēm paredzēta speciāla aizlīmējamā josla, kas jānoplēš, un tikai pēc tam aploksni ar biļetenu drīkst mest vēlēšanu urnā.

Vairāk vēlēt nāk vecāka gadagājuma cilvēki, bet

jauniešu ir pavisam maz.

Vienā no iepriekšējās nobalsošanas dienām bijusi arī apmēram 90 gadu veca sieviete, kura, lai arī slikti redzēja, bija rūpīgi izvērtējusi, par kuru sarakstu balsot un kuriem kandidātiem ievilkt krustiņu. Vēlētāja bija no galvas iemācījusies izvēlētā saraksta kandidātu kārtas numurus sarakstā, un līdzi paņemtajam palīgam teica, kuru kandidātu vārdiem pretim jāievelk krustiņš.

11:36 Zemgalē vēlētāju aktivitāte mazāka nekā iepriekš

Šorīt, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rītā, Zemgales lielāko centru iecirkņos vēlētāju aktivitāte novērota mazāka nekā Saeimas vai pašvaldību vēlēšanās, nekādu starpgadījumu vai sūdzību nav bijis.

Aizkraukles novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Biruta Škutāne prognozēja, ka, iespējams, Aizkrauklē aktivitāti varētu veicināt tur notiekošie novada svētki, jo vēlēšanu iecirkņi ir pasākumu norises vietu tuvumā. Citādi aktivitāte pagaidām esot neliela.

Arī Tukuma novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Inta Kaminska, Bauskas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Gailis, Jelgavas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics un Dobeles novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Velta Lagzdiņa apstiprināja, ka kopējā aktivitāte novērota zemāka nekā Saeimas vai pašvaldību vēlēšanās, tomēr zināma daļa iedzīvotāju jau nāk un balso.

Dēvics novērojis, ka Jelgavā rīta pusē vairāk nākot gados vecāki cilvēki, pensionāri.

11:24 Grib nobalsot ar tiesībām un ģenerālpilnvaru tēva vietā

Vēlēšanu iecirknī Rīgā kāds balsstiesīgais vēlējies nobalsot ar autovadītāja tiesībām, bet kāda sieviete uzstāja, ka vēlas balsot sava tēva vietā un viņai ir ģenerālpilnvara.

Ar tiesībām balsošanai vēlējies piereģistrēties kāds vīrietis piektdien, kad notika iepriekšēja balsošana. Viņš paziņojis, ka viņam īstajā vēlēšanu dienā vispār nebūs laika. Vīrietis bijis ļoti neapmierināts, taču atdot savu balsi par kādu no 14 sarakstiem šajās vēlēšanās viņam, izmantojot autovadītāja apliecību kā personu apliecinošu dokumentu, neizdevās. Reģistrēties balsošanai var tikai ar ID karti vai pasi.

11:11 Daugavpilī balso salīdzinoši aktīvi

Salīdzinoši lielā vēlētāju aktivitāte Eiroparlamenta vēlēšanās Daugavpilī ir saistīta ar iedzīvotāju aktīvo dzīves pozīciju un rūpēm par to, kas aizstāvēs viņu intereses Eiropas Savienības augstākajā likumdošanas orgānā, pieļāva Daugavpils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Anna Kokina.

Eiroparlamenta vēlēšanas Daugavpilī sākušās labi, pirmajā stundā pie vēlēšanu urnām devušies 550 vēlētāji. Savukārt 2716 vēlētāji izmantojuši iespēju nobalsot priekšlaicīgi. Kopumā Daugavpilī reģistrēti 60 900 balsstiesīgo.

10:55 Latvijā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās gribējuši nobalsot citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Viņa pastāstīja, ka cilvēki nebija iepriekš pieteikušies, tāpēc savu izvēli vēlēšanu biļetenos izdarīt nevarēja. Bērziņa pauda, ka Latvijā dzīvojošie ES valstu pilsoņi, iespējams, atcerējušies, ka iepriekš - 2009.gadā - varēja doties uz jebkuru vēlēšanu iecirkni.

Kāds vīrietis esot vēlējies savu balsi nodot Valkā, bet izrādījies, ka viņš piereģistrēts Igaunijā.

10:40 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās sestdien Rīgā kāda sieviete ieradusies balsot ar meitas pasi. Sieviete kļūdas dēļ uz vēlēšanām paņēmusi meitas pasi, tāpēc nācies viņu sūtīt uz mājām pēc īstās pases.

Vienas ģimenes locekļiem dažādi iecirkņi

Bijuši arī divi gadījumi Rīgā, kad vairākiem vienas ģimenes locekļiem vēlēšanu iecirknis ir uzrādīts Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijā, bet vienam no ģimenes - netālu esošajā vēlēšanu iecirknī Rīgas Stradiņa universitātē, taču minētās ģimenes vēlējušās nobalsot vienuviet, paužot neizpratni par šādu kārtību.

10:17 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās sestdien Saulkrastu centrā autobusa pieturvietā joprojām ir partijas «Vienotība» plakāts. Vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu

aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta.

Jau vēstīts, ka sestdien Latvijā notiek EP vēlēšanas. Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1 472 462 Latvijas iedzīvotāju.

10:04 Liepājas cietumā balsošanai Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pieteikušies 87 ieslodzītie. Balsošana notiks gan cietumā, gan divās Liepājas slimnīcās. Psihoneiroloģiskajā slimnīcā vēlēšanām pieteikušies 22 balstiesīgie pacienti. Tāpat nobalsot būs iespējams Liepājas Reģionālajā slimnīcā, kur izvietots arī atsevišķs vēlēšanu iecirknis.

Pagaidām balsotāju aktivitāte Liepājā vērtējama kā vidēja, atzina vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja. Viņa cer, ka liepājnieki, apmeklējot Līvas ciema svētku pasākumus pilsētā, pie viena neaizmirsīs arī nobalsot.

09:55 Rīgas valsts vācu ģimnāzijā Āgenskalnā divi cilvēki nevarēja nobalsot, jo aizmirsuši karti un identifikācijas apliecību. Ģimnāzijā izvietoti divi vēlēšanu iecirkņi. Divi citi vēlētāji bija prasījuši vadītāja viedokli par konkrētiem vēlēšanu sarakstiem, kuru viņš nav sniedzis.

Pirmās stundas laikā šajā iecirknī nobalsojuši 17 cilvēku, pēc tam aktivitāte palielinās. Savukārt 13 iecirknī līdz šim balsojušo skaits ir vidēji 25 cilvēki stundā.

Nobalsot vēlējušies arī cilvēki, kas nav deklarēti Rīgā un nebija mainījuši vēlēšanu iecirkni. Vēlēt bija vēlējušies arī ārzemnieki, taču arī viņi nebija pieteikušies vēlēšanām un nevarēja nobalsot.

09:43 Līdz šim 14 cilvēki izteikuši vēlmi nobalsot Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī, pastāstīja Ventspils Jaunrades namā ierīkotā vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Dace Frīdenberga, kuras vadītā iecirkņa vēlēšanu komisijas pārstāvji dosies pie slimnīcas pacientiem.

Frīdenberga atzina, ka šajās vēlēšanu iecirkņu

komisijai jāsaskaras ar jauniem izaicinājumiem:

«Šogad viss ir elektroniskā veidā - arī vēlēšanu gaitas žurnāls». Savukārt Ventspils 4.vidusskolā ierīkotajā vēlēšanu iecirknī jauninājums šajās vēlēšanās esot ātrgaitas skeneris balsu skaitīšanai.

09:34 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Ķengaragā sestdienas rītā vēlētāju aktivitāte ir zema, novēroja aģentūra BNS. Tostarp atsevišķi iedzīvotāji ieradušies nepareizajos iecirkņos, kā arī mēģināts balsot ar autovadītāja apliecību

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

09:29 Rīdziniekiem problēmas sagādā 53.vēlēšanu iecirkņa atrašana Lomonosova ielā 1 k-19. Minētais vēlēšanu iecirknis izvietots Rīgas sociālā dienesta dienas centra «Kastanis» telpās, taču daudzi nezina, kur tas īsti atrodas, tāpēc vēlēšanu komisijas darbinieki tuvējā apkārtnē ir izlīmējuši norādes ar bultām. Tomēr atrodas cilvēki, kuri šīs norādes ik pa laikam mēģina noraut. Pēc tam tās atkal tiek atjaunotas.

Līdz plkst.8 vēlēšanu iecirknī Lomonosova ielā bija nobalsojuši 12 vēlētāji, savukārt pirms plkst.9 pie iecirkņa rindā gaidīja jau septiņi cilvēki.

Kāda vēlētāja, kura ar savu sunīti minētajā iecirknī ieradās ap plkst.8, paskaidroja, ka tik agri nākusi, jo nobalsot jāpaspēj pirms visiem dienas darbiem. Sieviete neslēpa, ka daudzi viņas paziņas uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām nenāks, jo neredzot tām jēgu.

09:20 EP vēlēšanu

pirmajā stundā nobalsojuši 0,75% balsstiesīgo

vēlētāju

No balsošanas apgabaliem vislielākā aktivitāte pirmajā stundā bijusi Vidzemē - 0,83%, kur kopumā nobalsojuši 3339 iedzīvotāji. Vismazāk aktīvie ir bijuši vēlētāji Kurzemē - tur pie vēlēšanu urnām devušies 0,64% jeb 1281 balsstiesīgais. Otra zemākā aktivitāte ir bijusi Latgalē, kur pirmajā stundā nobalsojuši 1649 iedzīvotāji jeb 0,72%. Rīgā nobalsojušo skaits no plkst.7 līdz 8 bija 3073 iedzīvotāji, kas ir 0,74% no balsstiesīgo skaita, bet Zemgalē pirmajā stundā kopš vēlēšanu iecirkņu atvēršanas savu izvēli bija izdarījuši 1652 vēlētāji jeb 0,73%.

Līdz ar to, skaitot kopā ar iepriekšējās balsošanas dienām, līdz šodienas plkst.8 EP vēlēšanās piedalījušies 7,56% balsstiesīgo jeb 111 381 vēlētājs. Jau ziņots, ka iepriekšējā balsošanā piedalījušies vairāk nekā 100 000 jeb 6,81% vēlētāju.

09:17 Iedzīvotāji neizpratnē, cik un kāda veida plusiņus vilkt vēlēšanu zīmēs

Izdarot savu izvēli Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, iedzīvotāji nereti ar vēlēšanu iecirkņa pārstāvjiem konsultējušies par to cik, un kāda veida krustiņus ievilkt vēlēšanu zīmē.

Rīgas 108.vēlēšanu iecirkņa vadītājs Ainārs Judeiks pastāstīja, ka pie iecirkņa darbiniekiem iepriekšējās balsošanas dienās vērsušies iedzīvotāji, prasot izstāstīt, vai šajās vēlēšanās drīkst ievilkt tikai vienu krustiņu pretī attiecīgajam kandidātam, un dažs bijis izbrīnīts, ka var likt vairākus plusiņus - cik kandidātiem vien vēlas. Tāpat daži konsultējušies, kāda veida plusiņš jāliek.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Gan iepriekšējās balsošanas dienās, gan arī šodien pirmajā pusstundā īpašu starpgadījumu nav bijis - pārsvarā iedzīvotāji

vēlas, lai izskaidro balsošanas procedūru.

Tomēr vakar, 23.maijā, fiksēti divi gadījumi, kad mēģināts nobalsot ar nederīgām pasēm. Kā uzsvēra Judeiks šādi gadījumi ir kā modrības pārbaudīšana iecirkņa darbiniekiem.

Arī vēlēšanu iecirkņa vadītājs atzina, ka šoreiz vēlēšanas ir ļoti mierīgas, jo parasti uz iecirkņa atvēršanas laiku pie durvīm drūzmējas vismaz 15 cilvēki. Iespējams, ka šoreiz zemās aktivitātes iemesls ir gan karstais un vasarīgais laiks, gan arī tas, ka priekšvēlēšanu aģitācija nav tik aktīva kā citās vēlēšanās.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

9:05 Pirmā stunda pēc vēlēšanu iecirkņu atvēršanas pagājusi samērā klusi

Austrumu slimnīcas ēkās vienā no iecirkņiem nobalsoja 19 cilvēki, bet otrajā - tikai astoņi. «Pagaidām ir kluss,» atzina Gaiļezerā izvietotā iecirkņa sekretāre Agnese Rozenberga.

Viņa atturējās prognozēt, kāda sestdien būs vēlētāju aktivitāte, norādot, ka to varētu ietekmēt karstais laiks. Iespējams, cilvēki steigsies nobalsot no rīta un vakarā, atgriežoties pēc atpūtas pie dabas.

«Grūti prognozēt aktivitāti, process notiks, varbūt pirms pašas aizvēršanas būs vairāk cilvēku,» teica arī Latvijas Onkoloģijas centrā ierīkotā iecirkņa sekretāre IevaKlīve. Šajā iecirknī pagaidām pieteikušies nobalsot arī 32 Gaiļezera slimnieki, kurus iecirkņa pārstāvji apmeklēs palātā.

Iecirkņos arī pastāstīja, ka cilvēki zina, ka var balsot gan ar pasi, gan ID karti. Jautājumi pārsvarā esot par to, vai cilvēki atnākuši uz pareizo vēlēšanu iecirkni.

Arī Teikas vidusskolā izvietotajos iecirkņos atzina, ka gaidījuši lielāku aktivitāti un pašlaik izskatoties, ka būs mazāk vēlētāju nekā, piemēram, pašvaldību vēlēšanās pērn. Iecirkņa darbinieki novērojuši, ka maz nāk jauniešu, bet samērā daudz vēlēt ierodas seniori.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

07:30 3.iecirknis, kas izvietots Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā vēra durvis bez vēlēt gribētājiem. Kā skaidroja iecirkņa darbinieki, šajās vēlēšanās rīta agrumā visvairāk cilvēku noteikti esot Rīgas guļamrajonos izvietotajos iecirkņos.

Dažas minūtes pēc iecirkņa atvēršanas ieradās pirmais vēlētājs, kurš, starptautisko novērotāju uzraudzīts, nobalsoja. Tas bija students Mārtiņš, kurš pauda cerību, ka citi pilsoņi sasparosies un atnāks līdz vēlēšanu iecirkņiem. Viņš cerot, ka, līdzīgi kā iepriekšējās vēlēšanās, cilvēku aktivitāte uz dienas otro pusi pieaugs.

Viņš uzskata, ka ir nepieklājīgi neizmantot iespēju vēlēt. Mārtiņu kaitinot tas, ka iepriekšējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās no Latvijas EP iekļuva cilvēki, kuriem tur nevajadzēja iekļūt, piemēram, Tatjana Ždanoka (PCTVL).

Mārtiņš tic, ka vairākas partijas, iekļūstot EP, var paveikt kaut ko labu, taču viņam šoreiz svarīgāk šķitis tas, lai EP neiekļūst tie politiķi, kuri viņam nav pieņemami.

Ķengaragā gatavi sagaidīt daudz neapmierinātu balsotāju

Rīgas Andreja Pumpura 11.pamatskolā izvietotā 46.vēlēšanu iecirkņa darbinieki Ķengaragā šodien lielu pilsoņu aktivitāti neprognozē un ir gatavi sagaidīt daudz neapmierinātu vēlētāju.

Kā pastāstīja 46.iecirkņa Vēlēšanu komisijas loceklis Andris Linde, balsotāji varētu būt

neapmierināti ar viņiem piešķirto iecirkni.

Linde skaidroja, ka līdz šim vietējiem iedzīvotājiem katram bijis cits iecirknis, un sagaidāms, ka cilvēki nebūs pamanījuši, ka šoreiz viņiem jāvēl citur.

Lai gan pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām bija iespējams iecirkni nomainīt, vecāki cilvēki, kuri varētu būt galvenie neapmierinātie, nemāk apieties ar datoru, tādēļ iecirkņa nomainīšana viņiem nav īpaši vienkārša. Linde skaidroja, ka gadījumā, ja atklāsies, ka vēlētājs atnācis uz nepareizo iecirkni, tad uz pareizo viņš vairs, visticamāk, nedosies, jo ārā ir pārāk karsts.

Tāpat vēlēšanu iecirkņa darbinieki prognozē, ka daudzi cilvēki labāk izvēlēsies šo saulaino sestdienu pavadīt ārpus Rīgas, vēlēšanas ignorējot.

46.iecirknī Ķengaragā pirmais vēlētājs - aptuveni 40 gadus veca sieviete - tika sagaidīts plkst.7.14.

Kā ziņots, šodien Latvijā notiek EP vēlēšanas. 952 vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā būs atvērti līdz plkst.20.

Komentāri (253)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu