Moldovā no Rogozina lidmašīnas izņemti paraksti par Piedņestras pievienošanos Krievijai (44)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Moldovas policija no Krievijas vicepremjera Dmitrija Rogozina lidmašīnas Kišiņevas lidostā sestdien izņēmusi Piedņestras iedzīvotāju parakstus par pašpasludinātās Piedņestras Moldāvu Republikas pievienošanos Krievijai, paziņoja Krievijas Valsts domes deputāti un apstiprināja Moldovas valdība.

Pēc Krievijas Valsts domes deputāta Alekseja Žuravļova teiktā, no lidmašīnas ir izņemti vairāk nekā 30 tūkstoši šādu parakstu. Savukārt pats Rogozins svētdien apgalvoja, ka

lielākā daļa savākto Piedņestras iedzīvotāju parakstu «par republikas atzīšanu» esot aizvesta uz Maskavu.

Jau vēstīts, ka Rogozina vadītā delegācija ceturtdien ar Krievijas aviokompānijas «RusJet» biznesa klases lidmašīnu devās no Maskavas uz Moldovu, lai tās separātiskajā Piedņestras reģionā piedalītos 9.maija svinībās, bet bija spiesta lidot caur Bulgāriju un Rumāniju, jo Ukraina neļāva tai lidot caur savu gaisa telpu.

Sestdien «RusJet» lidmašīna ar Rogozina vadīto delegāciju izlidoja atpakaļ uz Maskavu, bet tūlīt pēc ielidošanas Ukrainas gaisa telpā bija spiesta griezties atpakaļ uz Kišiņevu, jo to pārtvēra Ukrainas iznīcinātāji, turklāt sestdien šai lidmašīnai gaisa telpu slēdza arī Rumānija.

Rogozins pēc tam no Kišiņevas devās uz Maskavu ar reisa lidmašīnu. Pārējie delegācijas locekļi, kas ir Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes pārstāvji un kultūras ministrs Vladimirs Medinskis, sākumā palika čārterreisa lidmašīnā Kišiņevas lidostā, bet vēlāk izlēma atgriezties Maskavā ar reisa lidmašīnu.

«Moldovas policija Kišiņevas lidostā izņēma no lidmašīnas vairāk nekā 30 tūkstošus Piedņestras iedzīvotāju parakstu. Šie paraksti tika vākti visā valstī ar aicinājumu pievērst uzmanību iedzīvotāju vēlmei būt Krievijas sastāvā. Paraksti bija domāti Krievijas vadībai,» pavēstīja Krievijas Valsts domes deputāts no «Vienotās Krievijas» frakcijas Aleksejs Žuravļovs, kurš pārstāv partiju «Dzimtene» un bija viens no Rogozina vadītās delegācijas locekļiem.

«Krievijas vēstnieks Moldovā ir lietas kursā par parakstu izņemšanu; es uzskatu, ka mums ir jāizsaka protests un jāpieprasa nekavējoties atdot parakstītās lapas,» piebilda Žuravļovs pēc atgriešanās Maskavā ar reisa lidmašīnu no Kišiņevas.

Parakstu izņemšanu apstiprināja Moldovas valdība.

«Šos materiālus aizturēja Moldovas Republikas kompetentās institūcijas, lai analizētu to likumību atbilstoši pastāvošajai likumdošanai.

Krievijas vicepremjera Dmitrija Rogozina privātā vizīte Moldovas Republikā, kurā viņu pavadīja Federālās sapulces (parlamenta) Valsts domes deputātu grupa un Krievijas valdības loceklis, neiztika bez provokatīva rakstura paziņojumiem, kas bija adresēti Moldovas Republikas valdībai,» paziņoja Moldovas Ārlietu un eirointegrācijas ministrija.

Ministrija uzsvēra, ka «Rogozina pēdējās darbības un paziņojumi ir kontrproduktīvi un neveicina Piedņestras konflikta noregulējuma procesa virzību».

Rogozins svētdien paziņoja, ka lielāko daļu savākto parakstu esot izdevies aizvest uz Maskavu un Moldovas policija izņēmusi tikai nelielu daļu savākto parakstu.

«Piedņestriešu paraksti par republikas atzīšanu atrodas Maskavā. Moldovas specdienestiem, kas aizturēja un pārmeklēja mūsu lidmašīnu Kišiņevā, tika vienīgi neliela daļa kravas. Par galveno kravu mēs parūpējāmies. Krievijas delegācija atveda uz mājām arī pašu piedņestriešu aicinājumu Krievijas vadībai. Lai gan tam ir drīzāk simboliska, nevis juridiska nozīme, tagad tas mums ir svarīgi,» Rogozins pavēstīja savā «Facebook» lapā.

«Kišiņevas provokācija radīs nopietnas sekas mūsu divpusējām attiecībām,» piebilda Rogozins.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu