Krievijas vēsturnieks: Krievija mēģinās destabilizēt stāvokli arī Baltijā (43)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no pazīstamākajiem Krievijas vēsturniekiem Boriss Sokolovs, kura domas bieži bijušas pretrunā ar Kremļa oficiālo viedokli, uzskata, ka Krievija patlaban mēģinās destabilizēt stāvokli arī Baltijas valstīs, it īpaši Latvijā un Igaunijā, ar saviem aģentiem krievu iedzīvotāju vidū. Turklāt tas varētu notikt vistuvākajā laikā.

«Patiešām, Eiropas un Ziemeļamerikas tradīcija ir svinēt uzvaru 8.maijā. Tas bija Staļins, kurš mākslīgi nošķīra 9. maiju. Iespējams, negribēja svinēt to Trumena dzimšanas dienā - viņš dzimis 8. maijā,» par datuma esamību izsakās viens no pazīstamākajiem Krievijas vēsturniekiem Boriss Sokolovs. «Ja reiz esat Eiropas Savienības valsts, tad jābūt 8.maijā. Ja jūsu krievu iedzīvotāji vēlas svinēt arī 9. maijā, lai viņi to dara. Bet tai jābūt viņu privātajai lietai.»

Bet jautājums, kas apvieno Baltijas valstis un Rietumvalstis – vai Krievija dosies tālāk?

Boriss Sokolovs: Cik var saprast,

Krievija neizšķirsies par uzbrukumu Baltijas valstīm. Tās tomēr aizsargā Ziemeļatlantijas līgums.

Taču pilnīgi iespējams ir mēģinājums destabilizēt stāvokli Baltijas valstīs, it īpaši Latvijā un Igaunijā, ar saviem aģentiem krievu iedzīvotāju vidū. Un tas varētu notikt vistuvākajā laikā - vēl līdz Ukrainas krīzes beigām, vienlaikus ar to.

Šīs Georga lentītes, kas parādījās pirms pāris gadiem, gluži vienkārši ir impērijas simbols, kurš aizstāj sarkanās lentītes un karogus. Un tas, starp citu, Krievijas vēsturē ir bijis jau ļoti sen. Kad Krievijā 1918. gadā sākās pilsoņu karš, Georga lentītes kā savas armijas kokardes ieviesa Krievijas Satversmes sapulces komitejas brīvprātīgo tautas armija Samārā. Tas ir, kad cariskās Krievijas trejkrāsainais vairs neder, bet arī sarkanais karogs ne. Tad arī ņem šo Georga simboliku. Un tagad tas ir nepārprotams impērijas simbols. Un, lai cik dīvaini būtu, piemēram,

kad «Euronews» rāda Krievijas okupēto Krimu, tad to iekrāso Georga krāsās...

Tas viss tiek īstenots pēc viena scenārija. Un patiesībā - pēc šā paša scenārija boļševiki darbojās Ukrainā un citviet 1918. un 1919. gadā. Kāda ļaužu grupa savācās, pasludināja sevi par republiku un uzaicināja sarkano armiju. Tā okupēja Kaukāzu, Ukrainu, arī Baltijas valstis – Latviju un Lietuvu.

Un tajā pašā laikā varam lasīt, ka arī Rietumi nevar bez Krievijas sabrukuma. Tā tomēr ir kodoliellvalsts...

Boriss Sokolovs: Krievija nesabruks. Saprotiet to. Galīgajā variantā nomainīsies režīms. Turklāt tas, pat ļoti iespējams, būs autoritārs. Taču tas nebūs tik mežonīgs kā tagad.

Ekonomiski Eiropas Savienība nav ieinteresēta sankcijās pret Krieviju. Piemēram, nopietnas amerikāņu sankcijas pret Krieviju smagi ķers pašu Eiropas Savienību. Un diezgan ilgi. Kādu pusgadu vai gadu, kamēr nepārorientēsies. Amerikas Savienotās Valstis varētu noteikt sankcijas bez lieliem zaudējumiem, jo to intereses Krievijā ir minimālas. Taču viņi baidās sāpīgi iebelzt savām sabiedrotajām valstīm Eiropā, tādēļ cenšas noteikt saskaņotas sankcijas, bet tas neizdodas, jo Eiropa baidās. Nepieciešami izšķirīgi Amerikas prezidenta soļi. Ja tur būtu izlēmīgāks prezidents, tad tas jau būtu noticis. Ilgākā termiņā Rietumi neiztiks bez sankcijām, un tās tiks ieviestas. Tas tādēļ, ka

Putins būtībā ir sagrāvis pasaules kārtību. Viņš ir nostādījis sevi ārpus starptautiskajām tiesībām.

Tagad stabilitāti Eiropā var aizmirst. Kad to atskārtīs arī Eiropas galvaspilsētās, sankcijas būs, cenšoties Krieviju atkal nostādīt uz starptautisko tiesību ceļa. Taču, cik tam vajadzēs laika, es nezinu... Domāju, te jānotiek kādam galma apvērsumam, jo šaubos, ka Putins pats atkāpsies. Viņš dotu priekšroku tam, lai krievi būtu nabagi, bet lepni.

Kas šajā situācijā notiek ar Baltijas valstīm? Mūsu rietumu partneri nu jau katru nedēļu ierodas Latvijā ministru līmenī un vienmēr skan atgādinājums, ka NATO līguma piektais paragrāfs ir tik ļoti spēkā kā vēl nekad...

Boriss Sokolovs: Ja tas ir tik spēcīgs kā vēl nekad, tad pašām Baltijas valstīm jācenšas panākt, lai to teritorijā pastāvīgi izvietotu lielo NATO valstu - ASV, Lielbritānijas, Kanādas armijas.

Lai būtu ne tikai gaisa spēki, bet arī kāda kājnieku brigāde. Turklāt pastāvīgi.

Tas būtu reāls vairogs pret Krievijas ekspansiju. Arī bez tā domāju, ka nostāvēsiet. Taču ir risks, ka centīsies destabilizēt situāciju, izmantojot krievvalodīgo iedzīvotāju daļu. To nevar izslēgt...

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu