ANO brīdina Bosnijas serbus par atšķelšanās draudiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskais sūtnis Bosnijā otrdien ANO Drošības padomē uzsvēris, ka stingri jānoraida jebkādi Bosnijas serbu mēģinājumi atgriezties pie separātisma.

Augstais pārstāvis Valentīns Incko sacīja, ka ir norūpējies par valdošās Bosnijas serbu partijas draudiem 2018.gadā organizēt neatkarības referendumu.

Krievija savukārt apsūdzēja sūtni «vainīgā meklēšanā» un piebalsoja Bosnijas serbu neapmierinātībai ar centrālās valdības, viņuprāt, pārāk lielajām pilnvarām.

Saskaņā ar miera līgumu, kas 1995.gadā izbeidza piecus gadus ilgušo asiņaino Bosnijas pilsoņkaru, valsts tika sadalīta divās daļās - Bosnijas Serbu republikā un Musulmaņu Horvātu federācijā. Tās kopā satur vāja centrālā valdība.

Incko ANO Drošības padomei sacīja, ka separātismam un šķeltniecībai «ir vieta vēstures grāmatās».

«Lai Dievs nepieļauj, ka kāds atkal varētu mēģināt aktivizēt šīs bīstamās stratēģijas,» uzsvēra sūtnis. «Ja viņi to darīs, ar viņiem stingri un izlēmīgi jātiek galā.»

Savukārt Francija un Lielbritānija atgādināja, ka saskaņā ar 1995.gada miera līgumu bosniešiem, horvātiem un serbiem jāatsakās no saviem atdalīšanās plāniem un jāstrādā pie kopīgas valsts veidošanas.

Lielbritānijas pārstāvis uzsvēra, ka Bosnijas Serbu republikai nav tiesību atšķelties.

Savukārt Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins apsūdzēja starptautisko sūtni situācijas sagrozīšanā un pārmeta, ka viņš ignorē bosniešu aicinājumus uz lielāku centralizāciju un Bosnijas horvātu aicinājumus veidot atsevišķu valsti.

Čurkins sacīja, ka ir laiks likvidēt augstā pārstāvja biroju, kuram bija jāievieš miera līgums, un jāļauj trijām pusēm pašām atrisināt domstarpības.

«Jāsper praktiski soļi, lai izbeigtu šo ārvalstu protektorātu, kas aizskar valsts suverenitāti,» sacīja Čurkins.

Drošības padome diskusijas par Bosniju, kura 20 gadus pēc kara beigām joprojām ir etniski ļoti sašķelta, rīko divreiz gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu