Žurnālists Greste apmeklēs Pasaules preses brīvības dienu Rīgā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekanāla «Al Jazeera English» korespondents, Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Pēteris (Pīters) Greste apmeklēs UNESCO Pasaules preses brīvības dienas pasākumus Rīgā, pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Ivars Lasis.

Februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ielūdza Gresti piedalīties UNESCO Pasaules preses brīvības dienu pasākumos Rīgā no 2.līdz 4.maijam. Greste aicināts iepazīstināt ar savu pieredzi, strādājot pasaules karstajos punktos.

ĀM pārstāvis atklāja, ka Greste Latviju apmeklēs kopā ar saviem vecākiem. Vizītes laikā Grestem paredzēta arī tikšanās ar ārlietu ministru Rinkēviču.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Greste 2013.gada 29.decembrī kā «Al Jazeera» žurnālists kopā ar citiem, Ēģiptē tika arestēts un 2014.gada 23.jūnijā notiesāts uz septiņiem gadiem. Kasācijas tiesa 2015.gada 1.janvārī lēmumu atcēla, nosūtot jaunai iztiesāšanai. Greste no apcietinājuma tika atbrīvots un izraidīts no Ēģiptes 2015.gada 1.februārī. Pašlaik Greste uzturas Austrālijā.

Greste bija pavadījis Ēģiptes cietumā apmēram 400 dienas par reportāžām, kuras bija veidojis minētajam Kataras telekanālam par notikumiem Ēģiptē. Aizvadītā gada oktobrī Grestem tika piešķirta Latvijas pase.

No 2.līdz 4.maijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies Pasaules preses brīvības balvas pasniegšanai veltīti pasākumi. Paredzēts, ka Pasaules preses brīvības balvu pasniegs Sīrijas žurnālistam un cilvēktiesību aktīvistam Mazens Dārvišs (Mazen Darwish).

Dārvišs izraudzīts par 2015.gada UNESCO Giljermo Kano Pasaules preses brīvības balvas laureātu. Balvas svinīgā pasniegšanas ceremonija notiks Pasaules preses brīvības dienā, 3.maijā, LNB Rīgā.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija Pasaules preses brīvības balvai bija iesniegusi Grestes kandidatūras pieteikumu. Pieteikumu bija sagatavojusi Latvijas Žurnālistu asociācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu