Ar ideālo prezidentu laikam kā Ziemassvētku vecīti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tēma par prezidentu, šķiet, ir pārrunāta visos iespējamajos līmeņos un no visiem rakursiem – kādām jābūt pilnvarām, kas drīkst vēlēt prezidentu, atklātas vai aizklātas vēlēšanas? Par to runāja forumos, sabiedriskās diskusijās, politikas aizkulisēs un citur. Protams, mēs vēlamies ideālu prezidentu – iekšpolitikas ekspertu, diplomātijas guru, ar spīdošu reputāciju, harismātisku, ar ideālām svešvalodu zināšanām, vēlams arī vizuāli pievilcīgu, lai arī ko mēs katrs domājam ar šo jēdzienu… Vai kāds ir redzējis šo «ideālo prezidentu»? Vai tas ir tāds pats tēls kā Sniega cilvēks un Ziemassvētku vecītis? Vai citās valstīs ir ideālie prezidenti – Itālijā, Igaunijā, Lietuvā, Francijā?

Daudz domājot par šo tēmu, klausoties plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju un vienkārši apkārtējo viedokļus, nolēmu, ka iesākumam ideālais prezidents ir vismaz jāapraksta.

Tātad, kāds ir šis mītiskais tēls? Mūslaiku Latvijas varonis, kas aizēnos pašu Lāčplēsi?

Ārpolitikā kā Henrijs Kisindžers

Lai veiksmīgi spēlētu ārpolitikas lauciņā, mūsu Valsts prezidentam jābūt augstas raudzes inteliģences pārstāvim ar dziļām vēstures, politikas un juridiskajām zināšanām, protams, īpašu uzsvaru liekot uz starptautiskajām tiesībām. Viņam vai viņai jāspēj virtuozi orientēties starptautiskajās politiskajās tendencēs (šeit noderēs nelielas ekstrasensa dotības, par kurām gan publiski nedrīkst minēt ne pušplēsta vārda, vai vismaz ārkārtīgi spēcīga intuīcija) un skaidri jāpauž Latvijas valsts intereses. Jāpiemetina, ka sarežģītais un specifiskais ES lēmumu pieņemšanas mehānisms «ideālajam prezidentam» jāzina kā reizrēķins.

Iekšpolitikas žonglieris

Cilvēks, kurš pārzina un orientējas valsts ekonomikā un tautsaimniecības jautājumos, turklāt spēj veidot ciešu saikni starp varu un tautu. Valsts prezidentam jāizprot mūsu valsts resursi, to nozīme, vērtība un iespējamais lietojums. Protams, jāspēj ar žongliera meistarību nodrošināt veiksmīgu balansu starp tiesu varu, izpildvaru un likumdevēju. Un visbeidzot, Valsts prezidentam par valsti jādomā kā par vienotu veselumu, kas veidojas no vismazākajiem ciemiem, pagastiem, novadiem un reģioniem.

Skaidrs kā zīdaiņa asara

Prezidentam jābūt ar ideālu, kristālskaidru reputāciju - sākot no pirmās dienas bērnudārza grupiņā. Tātad cilvēks, kurš savulaik nav klausījis audzinātāju un nav gulējis diendusu, mums absolūti neder. Viņam vai viņai jābūt gatavam, ka, stājoties amatā vai tikai tiekot nominētam, tiks aptaujāti bijušie klasesbiedri, skolotāji, studiju biedri, bijušie kolēģi un kaimiņi, lai atrastu vissīkāko darvas pilienu.

Personība

Skaidrs ir viens – iedzīvotāji nevēlas pie valsts stūres redzēt vidējo latvieti, mēs vēlamies iznesīgu, harismātisku personību ar lielisku izglītību un vienlaicīgi tādu, kurš spēj saglabāt vienkāršību. Skaistu kā bilde, bet dabisku; ieturētu un atturīgu, bet cilvēcisku, kas nebaidās no emocijām, cienījamu un mazliet paceltu uz pjedestāla, bet vienlaicīgi tādu, ar kuru izjūtam kopīgas iezīmes.

Manuprāt, atrast «ideālo prezidentu» nozīmē aiziet tur, nezin kur, un atnest to, nezin ko! Ideālu cilvēku nav, attiecīgi, ja pieņemam vienkāršu loģiku, ka Valsts prezidents arī ir cilvēks, tas nozīmē, ka nav arī ideāla prezidenta. Taču tas nenozīmē, ka latviešu tauta ir lemta mūžīgiem prezidenta meklējumiem, es vēlos jūs aicināt saprast, ka mums nepieciešams prezidents, kurš izprot, ka katrs no viņa darbības laukiem ir būtisks, ka valsti veido cilvēki, ka Latvija sākas no vismazākā ciemata. Latvijas prezidents nevar būt gatavs visam un zināt visu – bet viņam jāspēj domāt, analizēt, saprast un mācīties. Jāspēj ieklausīties dažādos padomos, bet tajā pašā laikā izvērtēt, kurš ir vērtīgs. Mēs nevaram pieprasīt, lai atbildību par visu valsti uzņemas viens cilvēks, tā jāuzņemas mums visiem un ikvienam no mums! Latvijas problēma nav nespēja atrast ideālu prezidentu, mūsu problēma ir milzīgais skaits aizbraukušo (22,6 tūkstoši gada laikā) un tuvredzīgi valdības lēmumi.

Neraugoties uz to, kurš būs nākamais Latvijas Valsts prezidents, vēlu viņam vai viņai nekad nezaudēt ticību Latvijai un mūsu cilvēkiem, izturību un spēju ikvienā situācijā domāt racionāli! Lai izdodas!

Vitālijs Aizbalts

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu