Policijas pārstāvis: Pedofilu tvarstīšana veiktos labāk, ja sabiedrība nebūtu vienaldzīga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pedofilu tvarstīšana Valsts policijai veiktos daudz labāk un ātrāk, ja sabiedrība nebūtu vienaldzīga, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» teica Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas vadītājs Andrejs Sozinovs, par piemēru minot gadījumu, kad Imantā kāds vīrietis autobusā uzmācies nepilngadīgai meitenei, bet neviens no aptuveni 40 pasažieriem nav iejaucies. Policijai vēlāk vajadzēja mēnesi laika, lai varmāku atrastu un aizturētu, taču, ja apkārtējie nebūtu bijuši vienaldzīgi pret notiekošo, šā cilvēka aizturēšana varēja notikt piecu - desmit minūšu laikā.

Jautāts par panākumiem Imantas pedofila notveršanā, Sozinovs norādīja, ka no policijas viedokļa katru dienu tiek atklāts kaut kas jauns un darbs ne mirkli nav apstājies, taču sīkāk par izmeklēšanas gaitu komentārus nesniedza. Pagaidām Imantas pedofils vēl nav notverts.

«Mums visiem jāsaprot - pat tad, kad noķersim Imantas pedofilu, tas nenozīmē, ka neparādīsies jauns [pedofils]. Viņš nav vienīgais pie mums, un prakse to pierāda,» uzsvēra Sozinovs.

Policijas pārstāvis norādīja, ka mūsdienās daudz pedofilu izmanto jaunās tehnoloģijas, internetu, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai vecāki runā ar savām atvasēm un seko līdzi, ar ko tās komunicē. Svarīgi, lai bērni zinātu - ja internetā kāds piedāvā draudzību un pēc tam lūdz par to nevienam nestāstīt, tas ir pirmais signāls, ka par to ir jāiet un jāstāsta vecākiem, uzsvēra Sozinovs. Viņš piebilda, ka arī policija internetā veic monitoringu un izlūkošanu pedofilu atrašanai un notveršanai, tomēr sīkākas izmeklēšanas metodes paturēja noslēpumā.

«Ne visi ar saviem bērniem runā pietiekami, bet, kopš esam par to sākuši runāt, uzskatu, ka sabiedrība ir kļuvusi izglītotāka,» viņš norādīja.

Sozinovs uzsvēra, ka pedofilu skaita un aktivitātes ziņā Latvija ne ar ko neatšķiras ne no vienas citas valsts pasaulē - nevar teikt, ka pie mums šādu varmāku būtu daudz vairāk vai daudz mazāk. «Vienkārši tagad pievēršam tam daudz lielāku uzmanību, cenšamies identificēt arvien vairāk, tāpēc var rasties domas, ka to ir ļoti daudz,» viņš skaidroja.

Runājot par neseno gadījumu, kad žurnālisti eksperimenta rezultātā nonāca uz pēdām vairākiem pedofilijā ieinteresētiem vīriešiem, no kuriem viens izrādījies sešu bērnu tēvs, bet cits - skolas darbinieks, Sozinovs atzina, ka šīs personas nav aizturētas, taču ir ierosināts kriminālprocess, lai noskaidrotu, vai tas, ko viņi paši teikuši, ir patiesība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu