Starp kandidātiem uz VARAM ministra amatu ir Naudiņš, Gerhards un Kols (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) uzskata, ka citiem kandidātiem ar bijušo vides un reģionālās attīstības ministru Eināru Cilinski būs grūti konkurēt, lai gan par potenciāliem kandidātiem uzskata Romānu Naudiņu, Kasparu Gerhadu, Rihardu Kolu un tiek pat izskatīta Žanetas Jaunzemes-Grendes kandidatūra, šodien vēsta laikraksts «Diena».

Jau ziņots, ka VL-TB/LNNK plāno nedēļas laikā nosaukt savu kandidātu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam, jo apvienības valdē esot vienprātība, ka VL-TB/LNNK jāturpina darbs valdībā, tāds esot arī Cilinska viedoklis.

Lai gan apvienība minējusi, ka izvēlēsies starp četriem kandidātiem un viņu vārdus diskusijas laikā nav plānots publiskot, laikraksts vērš uzmanību uz viņu rīcībā esošo neoficiālo informāciju, ka uz ministra amatu varētu kandidēt bijušais ministrijas parlamentārais sekretārs Romāns Naudiņš, bijušais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards, bijusī kultūras ministre Žaneta JaunzemeGrende, kā arī Rihards Kols, kurš nesen kļuva par Kultūras ministrijas parlamentāro sekretāru.

No sarunām ar apvienības politiķiem radās iespaids, ka

nopietnākie pretendenti ir Naudiņš un Gerhards.

Maz ticams, ka Jaunzemes-Grendes kandidatūru būtu viegli saskaņot ar koalīcijas partneriem, ja «Vienotības» bijušais premjers Valdis Dombrovskis savulaik pieprasīja viņas demisiju. Savukārt mazāk zināmā Kola iekļaušana kandidātu lokā, iespējams, ir saistīta ar vēlmi reklamēt gados jauno politiķi, kurš kandidē arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās, vēsta laikraksts.

Taču viņam nebūtu viegli saņemt Latvijas Pašvaldību savienības piekrišanu, lai gan galavārds būs Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība).

Naudiņa priekšrocība

Saeimas deputāta Naudiņa priekšrocība ir tā, ka viņš jau strādājis kopā ar Cilinski un pārzina ministra tuvāko nedēļu darba kārtību un aktuālākos uzdevumus. Būtiskākais no tiem ir jautājums par to, pēc kādiem principiem tiks sadalīta ES fondu nauda pašvaldībām, ko jau šonedēļ ministram vajadzēja prezentēt koalīcijas sēdē. To arī nevar izdarīt pienākumu izpildītājs. Gerhardam ir valdības darba pieredze, bet līdz šim viņam nav bijusi iespēja demonstrēt ieinteresētību pašvaldību problēmās, par kurām iedegās Cilinskis un arī Naudiņš. Taču Naudiņš apvienībā ienāca no TB/LNNK, ar ko var skaidrot dažu «Visu Latvijai!» biedru piesardzīgo attieksmi, nezinot, ko no viņa varētu sagaidīt.

Saeimas deputāts Jānis Dombrava, kurš strādā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, Naudiņu tomēr minēja kā spēcīgāko pretendentu, norādot uz viņa pieredzi ne tikai ministrijā, bet arī pašvaldībā un uzņēmējdarbībā. «Vislabāk jau būtu, ja amatā atjaunotu Eināru Cilinski, jo ar viņu grūti kādam sacensties,» piebilda Dombrava, būdams skeptisks, ka šī vēlme varētu piepildīties. Arī valdes loceklis Egīls Helmanis piekrīt, ka ar «Eināru grūti kādam konkurēt un ir ļoti žēl, ka tā ir noticis».

Cilinskis būtu ieguvis vairāk

Zināms, ka valdes sēdē Jānis Birks sacījis - sabiedrība, partija un arī pats Cilinskis būtu ieguvis vairāk, ja viņš būtu respektējis valdības lēmumu un karavīru piemiņu godinājis, piemēram, aizejot pie pieminekļa individuāli. Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem Cilinskis tādu iespēju bija pieļāvis, kad kādu ar darbu saistītu iemeslu dēļ šaubījās par iespēju pagūt uz gājienu. Nu jau bijušā ministra partijas biedri atzīst, ka nav centušies Cilinski pārliecināt atteikties no dalības gājienā un respektēt aicinājumu ministriem tajā nepiedalīties, jo, «ja Einārs kaut ko ieņem galvā, tad tur neko nevar darīt - nedēļā pirms gājiena viņš vispār nebija runājams».

Kādam valdes loceklim pirmdien partijas sēdē radies iespaids, ka Cilinskim tomēr ir palikušas mieles un īsti labi viņš nejūtas. VLTB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, līdzīgi kā vēl vairāki kolēģi, uzskata, ka Cilinskim ir jābūt ministrijas parlamentārajam sekretāram. Līdz vēlēšanām ir palikuši nepilni septiņi mēneši, Cilinskis pārzina ministriju, viņu atzinīgi vērtē pašvaldību pārstāvji, teica Bērziņš, kuru papildinot Birks sacīja: «Viņš uznāca kā spoža komēta,» kas deva pienesumu arī partijai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu