Piecas partijas saņēmušas neatļautus ziedojumus (105)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), izvērtējot partiju un to apvienību iesniegtās deklarācijas aizvadīto pašvaldību vēlēšanu priekšvēlēšanu kampaņas laikā, piecām partijām vai to apvienībām uzlicis administratīvo sodu par neatļautu ziedojumu pieņemšanu, šodien KNAB pārstāvji informēja preses konferencē.

Kopējais konstatētais neatļauto ziedojumu apmērs ir 21 008 lati jeb 29 891 eiro.

Neatļautus dāvinājumus pieņēmusi Latvijas Zaļā partija, politisko partiju apvienība «Saskaņas centrs», partija «Alternative», partija «Mūsu zeme», partija «Uz priekšu, Latvija!».

Politisko partiju apvienība «Saskaņas centrs» saņēmusi neatļautu finansējumu no juridiskām personām 11 909 latu (16 945 eiro) apmērā.

Latvijas Zaļā partija saņēmusi finansējumu no juridiskas personas 411,65 latu (585,73 eiro) apmērā, bet partija «Alternative» neatļautais finansējums bijis 3230,65 lati (4596,80 eiro). Savukārt partija «Mūsu zeme» saņēmusi finansējumu 4700 latu (6687,50 eiro) apmērā.

Partija «Uz priekšu, Latvija!» saņēmusi naudu no juridiskas personas 5456,52 latu (7763,93 eiro) apmērā.

Pārsvarā neatļautu ziedojumu saņemšana ir saistīta ar atsevišķu politisko partiju dalībnieku individuālo darbību vai trešo personu darbību, kas vienlaikus bijusi saistāma ar partijas priekšvēlēšanu kampaņu, norādīja KNAB pārstāve Inga Jaunskunga.

Izvērtējot deklarācijas, KNAB kopumā

administratīvo lietvedību par dažādiem pārkāpumiem uzsāka pret 24 partijām vai to apvienībām.

Četrās no tām lietvedība izbeigta pārkāpuma mazsvarīguma dēļ, izsakot partijām mutvārdu aizrādījumu. Savukārt pret 20 partijām vai to apvienībām tika pieņemti lēmumi par to saukšanu pie administratīvās atbildības.

Šīm partijām KNAB uzlicis naudas sodu kopsummā par 3879,18 eiro apmērā.

Kopumā 2013.gada pašvaldību vēlēšanās piedalījušas 53 politiskās partijas ar 589 deputātu kandidātiem. Deviņas partijas neiesniedza vēlēšanu ieņēmumu deklarācijas likumā noteiktajā termiņā. No tām divas partijas deklarācijas nav iesniegušās vēl joprojām.

Priekšvēlēšanu laikā ir publicēta un pārbaudīta informācija par politisko partiju un to apvienību 3277 saņemtajiem dāvinājumiem par kopējo summu 2 241 042 eiro.

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu