Greste atstājis Ēģipti ar Latvijas pasi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekanāla «Al Jazeera English» korespondents, Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Pīters Greste februārī pēc atbrīvošanas no Ēģiptes cietuma atstāja šo valsti, izmantojot Latvijas pilsoņa pasi, otrdien ziņoja Austrālijas laikraksts «Herald Sun».

Greste bija pavadījis Ēģiptes cietumā apmēram 400 dienas par reportāžām, kuras bija veidojis šim Kataras telekanālam par notikumiem Ēģiptē.

Viņš ir Latvijas pilsonis, jo šīs valsts pilsonība ir arī viņa tēvam Jurim Grestem.

Latvijas vēstnieks Austrālijā Andris Teikmanis otrdien paziņoja, ka Greste saņēmis Latvijas pilsoņa pasi tikai īsi pirms atbrīvošanas. «Starp citu, Pīters Greste devās no Ēģiptes uz Kipru ar Latvijas pasi,» sacīja Teikmanis.

Vēstnieks arī pateica, ka Latvija centusies panākt Grestes atbrīvošanu, vēršoties pie Eiropas Savienības un Ēģiptes.

«Es uzskatu, ka šis spiediens, kuru izdarīja Austrālija, Eiropas Savienība, Latvija, ir devis labus rezultātus," sacīja Teikmanis.

Pērn oktobrī tika ziņots, ka Grestem ir piešķirta Latvijas pilsoņa pase, bet tobrīd tā neatradās pie viņa, jo Ēģiptes cietuma administrācija šo pasi būtu izņēmusi. Greste jau pirms tam bija paudis vēlmi saņemt Latvijas pilsoņa pasi, tomēr tam bijuši dažādi šķēršļi.

Greste tika apcietināts 2013.gada 29.decembrī Kairā, veicot žurnālista profesionālos pienākumus. Viņš no apcietinājuma tika atbrīvots un izraidīts no Ēģiptes 2015.gada 1.februārī. Pašlaik Greste uzturas Austrālijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu