Bijušajam Maldivijas prezidentam piespriež 13 gadu cietumsodu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam Maldivijas prezidentam un opozīcijas līderim Mohamedam Našīdam piespriests 13 gadu cietumsods apsūdzībās par terorismu, bet, visticamāk, spriedums saasinās nekārtības jaunlaulāto iecienītajās salās.

Trīs tiesnešu veidotā krimināltiesas kolēģija vienbalsīgi atzina Našīdu, kurš bija Indijas okeāna arhipelāga pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents, par vainīgu rīkojuma došanā aizturēt galveno tiesnesi 2012.gada janvārī, kad viņš bija Maldivijas prezidents.

«Našīds ir atzīts par vainīgu tiesneša Abdullas Mohameda nelikumīgā aizturēšanā un turēšanā apcietinājumā,» tiesā paziņoja tiesnesis Abdulla Didi. Našīds pēc sprieduma nolasīšanas tika nogādāts cietumā, kas atrodas galvaspilsētas Males pievārtē.

Tomēr 47 gadus vecais Našīds saglabāja savu izaicinošo uzvedību un aicināja atbalstītājus iziet ielās un turpināt protestus, kas tiek rīkoti kopš viņa ieslodzīšanas 22.februārī.

«Es aicinu jūs visus saglabāt spēku un drosmi, stāties pretī šī režīma diktatoru varai,» Našīda teikto citēja viņa birojs.

Našīda Maldivijas Demokrātiskā partija paziņoja, ka spriedums ir trieciens jaunajai demokrātijai valstī septiņus gadus pēc tam, kad notika daudzpartijuu vēlēšanas, pirms kurā trīsdesmit gadus valdīja autokrātiskais prezidents Maumūns Abduls Gajūms.

«2015.gadā uz 13 gadiem tika ieslodzīta demokrātija,» paziņoja partijas preses pārstāve Šauna Aminata, piebilstot, ka «no tā nekas labs neiznāks. Tā bija skumja, skumja diena Maldivijai».

Vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka pēc sprieduma nolasīšanas policija iesaistījas sadursmēs par Našīda atbalstītājiem visā Male.

ASV pauda bažas par «acīmredzamo pienācīga kriminālprocesa trūkumu prāvas laikā». ASV Valsts departamenta preses pārstāve Džena Psaki aicināja Maldiviju «atjaunot uzticību savām saistībām pret demokrātiju un likuma varu», kā arī aicināja valdību garantēt bijušā prezidenta drošību un labsajūtu apcietinājumā, bet valsts iedzīvotājus mudināja miermīlīgi paust savus uzskatus.

Našīds bija apsūdzēts par Mohameda aizturēšanu aizdomas par korupciju pirms trim gadiem.

Apsūdzības pret Našīdu pagājušajā mēnesī tika atceltas, bet dažas dienas vēlāk ģenerālprokurors tās atjaunoja un aizturēja viņu par pretterorisma likumu pārkāpumu.

Pašreizējais prezidents Abdulla Jamīns, kurs ir Gajūma pusbrālis, noliedza, ka prāva pret bijušo prezidentu ir politiski motivēta.

Našīds 2012.gada februārī paziņoja par savu atkāpšanos pēc policijas dumpja un trīs nedēļas ilgušiem protestiem, un viņa pārstāvētā Maldivijas Demokrātiskā partija raksturoja šo dumpi kā opozīcijas sarīkotu valsts apvērsumu. Arī Našīds vēlāk paziņoja, ka ticis gāzts apvērsumā, jo bruņoti policisti un karavīri esot viņu aizveduši uz viņa biroju un piespieduši parakstīt oficiālo paziņojumu par atkāpšanos.

Bijušais demokrātijas aktīvists un politieslodzītais Našīds 2008.gadā uzvarēja Maldivijas pirmajās demokrātiskajās prezidenta vēlēšanās, atņemot varu Maumūna Abdula Gajūma autokrātiskajam režīmam. Gajūms bija prezidents no 1978. līdz 2008.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu