Latvija grasās pārspēt Igauniju un Lietuvu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien, 11. martā, risinājās Norvik bankas projekta «Latvijas Vikipēdijas maratons» atklāšanas ceremonija. Galvenais mērķis, apsteigt kaimiņvalstis rakstu skaita ziņā līdz Latvijas simtgadei.

Projekta mērķis ir aktivizēt un paplašināt latviešu valodas lietojamību mācību procesā, izziņā, pētnieciskajā darbā, būtiski palielinot rakstu skaitu Latvijas Vikipēdijā. Pašlaik Latvijas Vikipēdijā ir aptuveni 59 tūkstoši rakstu, kas būtiski atpaliek gan no Lietuvas (170 tūkstoši rakstu), gan Igaunijas (131 tūkstotis rakstu) Vikipēdijām.

Norvik bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels vēsta, ka banka ir ieinteresēta atbalstīt latviešu valodu. Savukārt komercbankas īpašnieks Vaseļņikovs skaidro, ka šim maratonam banka gatavojusies 12 mēnešus.

«Biznesam ir jāievieš sociālais labums sabiedrībā. Ne vienmēr nauda ir svarīgākais,» viņš norāda.

Foto: Publicitātes foto

Viņaprāt, ieguldot naudu valstī, ir svarīgi domāt par valsts kultūru, valodu un tās attīstību. Tā ir jebkura investora atbildība.

Pasākuma laikā bankas īpašnieks vairākkārtīgi norādīja, ka šā projekta mērķis nav pelnīt, bet attīstīt sabiedrības domāšanu.

Vaseļņikovs pauž, ka būdams Latvijā, viņu ir ieinteresējusi valoda. Pētot sīkāk, secinājis, ka Vikipēdijā latviešu valodā ir daudz mazāk rakstu nekā kaimiņvalstīs. Tāpēc tapa ideja, vienlaikus attīstot latviešu valodu un kultūru, pārspēt rakstu skaita ziņā Igauniju un Lietuvu.

Internets – nākotnes ziņavots

Viņš uzskata, ka internets nav kultūras vides sastāvdaļa, un tas pārņems nākošās paaudzes ikdienu, kur gūt zināšanas.

«Ja Vikipēdija latviešu valodā neattīstīsies un nebūs pietiekoši daudz rakstu, tad nākošā paaudze mācīsies citās valodās,» uzskata Norvik bankas saimnieks.

Foto: Publicitātes foto

Viņš piekodina, ka daudzi šobrīd Vikipēdiju izmanto angļu valodā. Par to pārliecinājies, uzdodot jautājumus gan taksistiem, gan citiem sabiedrības locekļiem.

«Par Vikipēdiju latviešu valodā jārunā pēc iespējas vairāk, lai pieaugtu rakstu skaits,» piemin bankas īpašnieks.

Latvijai «jāapdzen» kaimiņi rakstu skaita ziņā

Pasākuma virsmērķis ir palielināts kvalitatīvu rakstu skaitu Vikipēdijā latviešu valodā. Maratona idejas autoram un tā atbalstītājiem ir pārliecība, ka rakstu skaits pārsniegs 100 000 skaitu līdz Latvijas simtgadei. Protams, mērķis ir arī apsteigt kaimiņvalstis rakstu skaita ziņā.

Latvijas radio 5 vadītājs Kārlis Dagilis norāda, ka Vikipēdija ir pirmais avots, kurš vēršas Latvijas jaunieši, lai gūtu zināšanas. Viņš cer, ka pēc konkursa Vikipēdijā latviešu valodā būs vairāk kā 100 000 rakstu.

Valsts valodas centra direktors profesors Māris Baltiņš uzskata, ka Latvijas Vikipēdijas maratons spēs apvienot sabiedrību.

«Zināt lietas par svešu valsti ir skaisti, Bet par savējo – pienākums,» viņš stāsta.

Viņaprāt, jebkurš raksts, kas tiks pievienots Vikipēdijai latviešu valodā, attīstīs gan valodu, gan kultūru.

Rakstu veidošana un publicēšana Vikipēdijā attīsta kritisko domāšanu

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš uzsver, ka rakstu veidošana un publicēšana attīsta kritisko domāšanu, kas ir svarīga mūsdienu sabiedrībai.

Atgādinām, ka pašlaik Latvijas Vikipēdijā ir aptuveni 59 tūkstoši rakstu. Savukārt Lietuvā 170 tūkstoši, bet Igaunijā 131. tūkstotis publikāciju.

Bez tam, maratonas starpposmā šā gada aprīlī, katrs no maratona partneriem vienu nedēļu aicinās rakstīt Vikipēdijas rakstus par kādu konkrētu tēmu un labāko rakstu autori tiks apbalvoti ar partneru speciālbalvām.

Raksti tiks vērtēti šādās kategorijās:

  • Kvalitatīvākais raksts ar lielāko intelektuālo ieguldījumu (viens vai daži īpaši izstrādāti raksti);

  • Vērtīgākais devums (daudzuma un kvalitātes apvienojums);

  • Lasītākais raksts (autors, kura raksti tiek daudz lasīti vai viens raksts īpaši lasīts);

  • Interneta simpātijas balva.

Maratona ietvaros, sešu mēnešu garumā, tiks rīkota komunikācijas kampaņa masu medijos, lai uzrunātu Latvijas sabiedrību iesaistīties Vikipēdijas paplašināšanā. Kampaņā skaidrosim Vikipēdijas latviskās versijas nozīmību, izglītosim par Vikipēdijas rakstu veidošanu, kā arī mudināsim sabiedrību būt aktīviem rakstītājiem, piedāvājot vērtīgas balvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu