Arābu līga: «Steidzami nepieciešami» bruņotie spēki pret džihādistiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arābu līgas priekšsēdētājs Nabils al Arabi pirmdien aicināja izveidot apvienotus arābu bruņotos spēkus cīņai pret islāma ekstrēmistu grupējumiem.

«Ir steidzami nepieciešams izveidot daudzmērķu kopīgus arābu bruņotos spēkus, kas spētu ātri iejaukties, lai cīnītos pret terorismu un teroristu grupu aktivitātēm,» līgas ārlietu ministru sēdē Kairā sacīja Arabi.

Ir svarīgi «sadarboties jomās, kas ir saistītas ar drošības aizsardzību un apmaiņu ar informāciju arābu valstu starpā», viņš uzsvēra.

Arābu līgas priekšsēdētāja vietnieks Ahmeds ben Helli vēl pagājušajā nedēļā sacīja, ka jautājumam par šādu bruņoto spēku izveidošanu tiks pievērsta uzmanība līgas samitā, kas 28. un 29.martā notiks Ēģiptes Sarkanās jūras piekrastes kūrortpilsētā Šarm eš Šeihā.

Šādu bruņoto spēku izveidošana būtu «simboliska» savaldīšanas demonstrācija «konfliktu vai katastrofu» laikā, viņš sacīja.

Idejai vērā ņemamu atbalstu paudušas vairākas Arābu līgas dalībvalstis, arī Saūda Arābija, Kuveita, Apvienotie Arābu Emirāti un Jordānija, norādījis Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi.

Vairākas arābu valstis jau ir pievienojušās ASV vadītajai koalīcijai, kas veic uzlidojumos «Islāma valsts» kaujiniekiem Sīrijā un Irākā.

Savukārt Ēģipte īstenojusi uzlidojumus «Islāma valsts» objektiem Lībijā, kur džihādisti februārī nogalināja 21 Ēģiptes koptu kristieti.

«Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājušas arī Lībijas ekstrēmistu bandas.

Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada valdību līdzās «Islāma valstij» cīnās arī citi islāma ekstrēmistu grupējumi, tāds kā ar «Al Qaeda» saistītais grupējums «Al Nusra».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu