ASV: Krievijai jāizvairās no «nepareiziem aprēķiniem» pie Ukrainas robežas (1131)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/Scanpix, TVNET kolāža

Baltais nams ceturtdien atkārtoti brīdināja Krieviju nepieļaut «nepareizus aprēķinus» militārajās mācībās, kas norisinās pie Ukrainas robežas. ASV uzmanīgi sekojot līdzi Krievijas militārajām aktivitātēm valsts rietumos. Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikmēr Rietumu un Centrālajā kara apgabalā licis veikt karaspēka kaujas gatavības negaidītu pārbaudi.

21:07 ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels ceturtdien uzsvēra, ka Savienotās Valstis uzmanīgi seko līdzi Krievijas militārajām aktivitātēm valsts rietumos. «Mēs sagaidām, ka citas valstis respektēs Ukrainas suverenitāti un izvairīsies no provokatīvas rīcības,» pēc NATO sarunām Briselē paziņoja Heigels. «Tādēļ es cieši sekoju līdzi Krievijas militārajām mācībām gar Ukrainas robežu,» norādīja ministrs.

20:44 Ukrainas iekšlietu ministrs paziņojis, ka bruņotajos spēkos izsludināta kaujas gatavība, savukārt Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs paziņoja, ka jebkādi Krievijas militāri manevri tiks uzskatīti par agresiju.

20:29 Ukrainas parlamenta spīkers un pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs ceturtdien mudināja izveidot darba grupu, kurai steidzamības kārtā būtu jāizstrādā jauns valodu likums.Pēc Turčinova teiktā, šāds likums jāizstrādā pēc iespējas ātrāk, «ņemot vērā spekulācijas, kas šobrīd virmo ap šo jautājumu». Viņš aicināja darba grupā iekļaut valodniekus, filologus un sociālo jautājumu ekspertus.

19:50 Šveice ir gatava iesaldēt jebkādus atstādinātā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča līdzekļus, kas viņam varētu piederēt šajā valstī. Pilns lēmuma teksts tiks publicēts piektdien. Saskaņā ar to Šveices bankām būs pienākums ievērot īpašu piesardzību attiecībā uz līdzekļiem, kas saistīti ar Ukrainu.

19:28 Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite telefonsarunā ar Ukrainas parlamenta spīkeru un pagaidu prezidentu Oleksandru Turčinovu apliecinājusi atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei. Vienlaikus viņa uzsvērusi, ka jebkāda ārēju spēku iejaukšanās Ukrainas iekšpolitiskajā situācijā ir pretrunā ar starptautisko tiesību principiem un nav attaisnojama.

Kā atzīmējusi Lietuvas prezidente, ļoti svarīgi ir arī nodrošināt, lai prezidenta vēlēšanas Ukrainā būtu godīgas un demokrātiskas.

19:04 Ukrainas parlamenta spīkers un pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs šobrīd dodas uz Krimu, Briselē pavēstīja Ukrainas vēstnieks NATO Ihors Dolhovs. «Turčinovs šodien dodas uz Simferopoli; tādēļ ir vērojami noteikti veidi, cenšoties rast sapratni šajā situācijā,» skaidroja Dolhovs. «Vissvarīgākais ir izvairīties un sadursmēm un vardarbības pielietošanas.» «Ir cerība uz miermīlīgu attīstību,» piebilda Ukrainas vēstnieks NATO.

18:48 No amata atstādinātais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien Krievijā piedalīsies preses konferencē, pavēstījis kāds Janukovičam tuvu stāvošs avots. Janukoviča preses konference iecerēta piektdien plkst.17 (plkst.15 pēc Latvijas laika) Rostovā pie Donas.

Jau ziņots, ka Janukovičs ceturtdien izplatītā paziņojumā aicinājis Krieviju garantēt viņa personīgo drošību. Viņš arī paziņojis, ka joprojām sevi uzskata par Ukrainas likumīgo prezidentu. «Esmu spiests lūgt Krievijas Federācijas varasiestādes nodrošināt manu personisko drošību pret ekstrēmistu darbībām,» turpina Janukovičs. «Diemžēl visam, kas šobrīd notiek Ukrainas Augstākajā radā, nav leģitīma rakstura.»

18:11 Ministru prezidente Laimdota Straujuma nosūtījusi apsveikuma vēstuli jaunajam Ukrainas premjerministram Arsēnijam Jaceņukam. Vēstulē izteikta cerība, ka jaunā valdība spers izšķirošus soļus šajā Ukrainai sarežģītajā laikā, lai Ukraina izveidotos par spēcīgu, pārtikušu, vienotu un demokrātisku valsti. Ministru prezidente arī izteikusi stingru atbalstu Ukrainas ciešākai integrācijai Eiropā.

17:53 Eiropas Savienībai (ES) jāsniedz Ukrainai steidzama finanšu palīdzība, lai to glābtu no bankrota, vienlaikus piemērojot personalizētas sankcijas tiem, kas atbildīgi par vardarbību pret protestētājiem, norādīts Eiroparlamenta ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā. Galvenie uzdevumi kas Ukrainai jārisina tuvākajā nākotnē ir — konstruktīvs dialogs starp visiem politiskajiem spēkiem, teritoriālās vienotības saglabāšana, cīņa pret korupciju un brīvas un taisnīgas vēlēšanas, par rezolūcijā teikto informēja Eiroparlamenta preses dienests.

17:29 Ukrainā ietilpstošajā Krimas autonomajā republikā plāno rīkot referendumu par autonomijas pilnvaru palielināšanu. Referendumu 25.maijā, kad paredzētas arī Ukrainas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, ierosinājis rīkot Krimas parlamenta prezidijs.

16:42 Ukraina lūgusi Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) finansiālu palīdzību, ceturtdien paziņoja SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda. SVF ir gatavs sniegt Ukrainai palīdzību un tuvākajā laikā varētu nosūtīt savus pārstāvjus uz Kijevu.

«Mēs esam gatavi reaģēt, un tuvākajās dienās mēs nosūtīsim uz Kijevu komandu, kas sāks sākotnējās sarunas ar Ukrainas institūcijām,» uzsvēra Lagarda.

15:55 Ukrainas parlaments ceturtdien premjerministra amatā apstiprināja Arseniju Jaceņuku. Par šādu lēmumu nobalsoja 371 deputāts no 417, kas piedalījās sēdē. Līdz šim 39 gadus vecais Jaceņuks bija ekspremjeres Jūlijas Timošenko vadītās partijas «Brīvība» parlamenta frakcijas priekšsēdētājs. Viņš iepriekš ir bijis ārlietu ministrs, finanšu ministrs un parlamenta priekšsēdētājs.

15:32 Krievija sola ievērot ar Ukrainu noslēgtos līgumus par Melnās jūras floti. Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs ceturtdien pieprasīja, lai Krimā dislocētās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzēs, brīdinot, ka jebkādas kustības ārpus dislokācijas vietām tiks uzskatītas par militāru agresiju. Reaģējot uz šo paziņojumu, Krievijas Ārlietu ministrija uzsvērusi, ka «pašreizējā sarežģītajā situācijā Krievijas Melnās jūras flote strikti ievēros minētos līgumus».

15:21 Prokrieviski noskaņotie Krimas iedzīvotāji šodien izveidojuši dzīvo ķēdi ap reģionālā parlamenta ēku.

Daudzu apģērbu rotā Georga lentītes.

15:01 Eiropas Savienībai (ES) ir jāsniedz Ukrainai steidzama finanšu palīdzība, vienlaikus piemērojot personalizētas sankcijas tiem, kas atbildīgi par vardarbību pret protestētājiem, norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā. Galvenie uzdevumi, kas Ukrainai jārisina tuvākajā nākotnē, ir konstruktīva dialoga veidošana starp visiem politiskajiem spēkiem, teritoriālās vienotības saglabāšana, cīņa pret korupciju un brīvas, taisnīgas vēlēšanas.

14:29 NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ceturtdien aicinājis Krieviju atturēties no iejaukšanās notikumu attīstībā Krimā, lai nesaasinātu spriedzi Ukrainā. «Es esmu nobažījies par attīstību Krimā. (..) Es aicinu Krieviju nedarīt neko, kas var saasināt spriedzi vai radīt pārpratumus,» tviterī paziņojis Rasmusens.

14:26 Krimas reģionālais parlaments trešdien nācis klajā ar paziņojumu tautai, norādot, ka vienīgais veids, kā izlemt savu turpmāko likteni bez ārēja spiediena, ir rīkot referendumu par «autonomijas statusa pilnveidošanu un pilnvaru paplašināšanu». Krimas Autonomās Republikas (KAR) Augstākās radas prezidijs savā paziņojumā apgalvo, ka Ukrainā «ar bruņotu bandītu formējumu palīdzību varu nekonstitucionāli sagrābuši radikālie nacionālisti», kā rezultātā apdraudēts miers un kārtība arī Krimā.

14:15 Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kas uzturas vizītē Kijevā, ceturtdien pauda pārliecību, ka būtu iespējams parakstīt Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līgumu pirms maijā gaidāmajām Ukrainas prezidenta ārkārtas vēlēšanām.

«Es personīgi domāju, ka tas ir iespējams. Tas būs atkarīgs no Ukrainas apņēmības un mūs kolēģu ES pozīcijas,» Linkevičs sacīja aģentūrai BNS telefonsarunā no Kijevas. Iepriekš Eiropas Komisijas pārstāvis ir izteicies, ka asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu varētu parakstīt tikai pēc prezidenta vēlēšanām.

13:52 ES dalībvalstu vidū nav vienprātības par sankciju sarakstā iekļaujamajām Ukrainas amatpersonām. Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V) informēja, ka ir izstrādāts pagaidām slepens to personu saraksts, pret kurām Eiropas Savienība (ES) varētu vērst sankcijas saistībā ar asiņainajiem notikumiem Ukrainā, taču dalībvalstu vidū vēl nav vienprātības par šo sarakstu.

Viņa norādīja, ka dažu dalībvalstu skatījumā bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atstādināšana ir mazinājusi sankciju nozīmi. Tāpat eiroparlamentāriete sacīja, ka EP Strasbūrā šodien pieņems rezolūciju par situāciju Ukrainā, kurā deputāti aicinās dalībvalstis nekavējoties ieviest mērķētas sankcijas pret amatpersonām, kas atbildīgas par asiņaino vardarbību Kijevā, aizliedzot iebraukt ES un iesaldējot banku kontus.

12:47 Līdzšinējam Ukrainas prezidentam

Viktoram Janukovičam tiks garantēta drošība Krievijas teritorijā, ceturtdien pavēstīja informācijas avots Krievijas varas struktūrās.

«Sakarā ar to, ka prezidents Janukovičs ir vērsies pie Krievijas Federācijas varasiestādēm ar lūgumu garantēt viņam personīgo drošību, paziņoju, ka šis lūgums Krievijas Federācijas teritorijā tiks apmierināts,» sacīja avots.

12:35 Ukrainas līdzšinējais prezidents Viktors Janukovičs ceturtdien izplatītā paziņojumā aicinājis Krieviju garantēt viņa personīgo drošību.

Viņš arī paziņojis, ka joprojām sevi uzskata par Ukrainas likumīgo prezidentu.


11:50 Ukrainas mediji vēsta, ka parlamenta un valdības ēkas ieņēmēji bijuši aizsargkrāsas formās ar Krievijas ģerboņiem. Sākotnēji tika ziņots, ka viņiem nekādu pazīšanas zīmju nebija.

11:35 Aģentūra UNIAN ziņo, ka Krievijas tanki, kas iepriekš atradās Simferopoles tuvumā, apgriezušies un dodas atpakaļ bāzes virzienā.


10:45 Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs trešdien pieprasījis, lai Krimā dislocētās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzēs, brīdinot, ka jebkādas kustības ārpus dislokācijas vietām tiks uzskatītas par militāru agresiju.

10:28 Krimas tatāru padomes - Medžlisa - priekšsēdētājs Refats Čubarovs Ukrainas Piektajam kanālam pavēstījis, ka Simferopoles centra virzienā braucot 50 bruņutransportieri.

10:25 Ukrainas Drošības dienesta (SBU) pārstāvji devušies uz Ukromnojas ciemu netālu no Simferopoles, lai «pārtvertu Krievijas bruņutransportierus», pavēstīja dienesta amatpersonas. «Mūsu darbinieki veic noteiktas darbības, lai nepieļautu sabiedriskās kārtības pārkāpumus,» sacīja dienesta Krimas nodaļas amatpersona.

10:22 Atbilstoši SBU informācijai Ujutnojā atrodas septiņi bruņutransportieri, it kā lai nostiprinātu Krievijas Melnās jūras flotes objektu apsardzību.

10:10 «Lai nepieļautu asinsizliešanu civiliedzīvotāju vidū, kvartāls, kurā atrodas Krimas Augstākā rada, ielenkts,» norādīja Avakovs. «Ir sperti vēl vairāki reakcijas soļi, lai nepieļautu, ka situācija pilsētas centrā pāraug bruņotās sadursmēs. (..) Maršē provokatori. Ir laiks vēsām galvām, veselīgo spēku konsolidācijai un precīzai darbībai,» savā «Facebook» vietnē raksta pagaidu iekšlietu ministrs Avakovs.

09:55 Krimas parlamenta un valdības ēku ieņemšanas dēļ Ukrainas iekšlietu karaspēkā un milicijā izsludināta kaujas gatavība, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Arsēns Avakovs.

Vietējie ziņu avoti pastāstīja ziņu aģentūrai «Interfax», ka abas ēkas ir ieņēmuši Krimas krievvalodīgo iedzīvotāju pašaizsardzības pārstāvji, kas virs tām pacēluši Krievijas karogus. Viņi arī sacīja, ka visā Krimas pussalā stihiski veidojoties krievvalodīgo pašaizsardzības vienības, kas dodoties uz Krimas galvaspilsētu Simferopoli.

Krimas parlamenta preses centra darbinieks pavēstīja ziņu aģentūrai «Interfax», ka ēkā iebrukuši nezināmi bruņoti cilvēki, neitralizējot apsardzi. Viņš arī sacīja, ka visiem Krimas parlamenta deputātiem ceturtdien ir izsludināta brīvdiena.

Pie parlamenta ēkas ieejas ir uzcelta barikāde, un ēku ir aplenkusi milicija. Vēl vairāk miliču ir koncentrējušies pie Krimas Ministru padomes (valdības) ēkas, un milicija neļauj cilvēkiem tuvoties šai ēkai.

Ziņu avots Krimas parlamentā sacīja, ka iebrukums noticis ap pulksten 4.20. Apmēram 30 cilvēku ar automātiskajiem un citiem strēlnieku ieročiem sāka šaut pa ieejas durvju stikliem, pēc tam ielauzās ēkā un neitralizēja apsardzi.

Ziņu avots sacīja, ka neviens no miličiem nav cietis. Sākotnēji tika ziņots, ka uzbrucēji bija tērpušies uniformās bez pazīšanas zīmēm, tomēr tagad Ukrainas mediji vēsta, ka uzbrucēji bijuši aizsargkrāsas formās ar Krievijas ģerboņiem.

Viens no notikumu aculieciniekiem norādīja, ka iebrucēji noguldījuši zemē prokrieviskā mītiņa dalībniekus, iebrukuši ēkā un izveduši no tās miličus, dežurantu un sekretāru.

Krimas premjerministrs Anatolijs Mogiļovs paziņoja, ka ir devies uz sarunām ar personām, kas ieņēmušas republikas parlamenta un valdības namus.

«Šodien ap pulksten četriem no rīta bruņoti cilvēki ieņēma Krimas Ministru padomes un Augstākās padomes ēkas. Pagaidām mēs nevaram pateikt, kas ir šie cilvēki, sarunas ar viņiem sāksies pulksten deviņos no rīta. Es piedalīšos sarunās. Mēs operatīvi informēsim Krimas iedzīvotājus par visiem notikumiem, kas šodien attīstīsies. Viss tiek kontrolēts, notiek sarunu process,» Mogiļovs paziņoja Krimas raidsabiedrības raidījumā.

Krimas premjers sacīja, ka iebrucēji izveduši no abām ēkām cilvēkus, kas iebrukuma brīdī tur atradās, bet nav izrādījuši agresiju pret viņiem. No ēkām izvestajiem apsargiem ir atdoti viņu ieroči. Sakarā ar radušos situāciju Simferopolē ir izsludināta brīvdiena. Situācijas noregulēšanai Krimā ir izveidots štābs.

Mogiļovs aicināja iedzīvotājus netuvoties ieņemtajām ēkām un saglabāt mieru, kā arī aicināja visus politiskos spēkus nepieļaut agresiju pilsētas ielās. «Mums pats galvenais ir nepieļaut konfliktus un cilvēku upurus, kas bija vakar pie Krimas Augstākās padomes. Tāpēc visi ievērosim mieru; esmu dziļi pārliecināts, ka Krimas varas iestādes noregulēs šo situāciju bez sekām mūsu pilsoņiem,» sacīja Krimas premjers.

Trešdien pie parlamenta ēkas jau notika sadursmes divu mītiņu dalībnieku starpā. Vienā bija pulcējušies prokrieviski noskaņoti demonstranti, bet otrā - separātisma pretinieki, pamatā Krimas tatāri, kas iestājās par Ukrainas vienotību.

Komentāri (1131)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu