Vaškevičs starptautiskā meklēšanā, bet VID gaida viņa deklarāciju (76)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vladimiru Vaškeviču apcietināja 2011.gadā. Izolatorā amatpersona atradās 2 mēnešus, līdz pret 60 tūkstošus latu lielu drošības naudu viņu atbrīvoja. Pēc tam Vaškevičam sāka pieklibot veselība. Agrākais augsta ranga ierēdnis, kurš nu bija aizrotēts par Finanšu ministrijas vecāko ekspertu, devās it kā uzlabot veselību ārzemēs. Kopš tā laika viņš ir nozudis bez pēdām. Tomēr oficiāli joprojām ir Latvijas Republikas valsts amatpersona.

Finanšu ministrijas atbilde «Nekā personīga»: "Vladimirs Vaškevičs Finanšu ministrijā strādāja Nodokļu analīzes departamenta Ieņēmumu analīzes un prognozēšanas nodaļas vecākā eksperta amatā. Kamēr nav saņemts tiesas gala spriedums, viņš ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, nesaglabājot atalgojumu, kā arī viņam liegts tuvoties Finanšu ministrijai."

EVITA TEICE-MAMAJA, VID pārstāve: "Persona Vladimirs Vaškevičs šobrīd joprojām ir uzskatāms par valsts amatpersonu normatīvo aktu izpratnē, un tas nozīmē, ka viņam ir pienākums līdz šā gada 1.aprīlim ieskaitot iesniegt valsts amatpersonas deklarāciju."

Vaškeviča tiesāšana notiek aiz slēgtām durvīm,

tāpēc daudz par viņa nodarījumiem līdz šim nav bijis zināms. Prokuratūra arī neatklāj, kāpēc gandrīz gadu turpina uzstāt uz Vaškeviča atkārtotu apcietināšanu. Tas tiesai lūgts jau vairākkārt, bet tikai 20.janvārī Augstākā tiesa prokurora lūgumu apmierināja.

Tam loģiski būtu jāseko lūgumam izsludināt Vaškeviču starptautiskajā meklēšanā. No tā brīža viņa vārds un foto nonāktu īpašā Šengenas datu bāzē. Tikko Vaškeviču piefiksētu kādi no dienestiem ārvalstīs, viņš būtu jāaiztur un jāizdod Latvijai. Tomēr starptautiskā meklēšana buksēja.

VALDIS ZATLERS, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs (Reformu partija): "Viennozīmīgi – ja kāds ir pārkāpis likumu Latvijas valstī un nodarījis Latvijas valstij kaitējumu, viņš ir jāizdod. Bet tas nav noticis. Tātad tam jānotiek."

Atbildīgās iestādes neviena nevēlas uzņemties vadošo lomu

Vaškeviča meklēšanā. KNAB, kas vēl Jutas Strīķes laikā sāka izmeklēšanu pret ierēdni, tagad uzskata, ka Vaškeviča nozušana birojam netraucē. Ģenerālprokurors gan ir pretējās domās – tiesas lēmums par apcietināšanu ir jāpilda. Cits jautājums – kā to iespējams izdarīt.

JAROSLAVS STREĻČENOKS, KNAB priekšnieks: "Pārrunājot jautājumu ar izmeklēšanas nodaļas vadītāju, varu pateikt, ka pašlaik tas, ka persona atrodas ārpus Latvijas, mums netraucē veikt noteiktas procesuālās darbības."

ĒRIKS KALNMEIERS, LR ģenerālprokurors: "Jūsuprāt, ko sabiedrībai šāda te notikumu virzība liek domāt par tiesiskumu valstī? Tas liek domāt, ka tas nav tik vienkārši. Ja oficiālai darbībai notiek arī likuma ietvaros veikta pretdarbība, tad ir jāmeklē legāli risinājuma ceļi. Valsts nevar darboties ar nelikumīgām metodēm."

Tomēr TV3 neoficiāli kļuvis zināms, ka Vladimirs Vaškevičs šonedēļ -

18.februārī ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā.

Oficiālu apstiprinājumu šim faktam nevēlas sniegt neviena no žurnālistu uzrunātajām amatpersonām. Arī premjere Laimdota Straujuma.

LAIMDOTA STRAUJUMA, Ministru prezidente (Vienotība): "Es jums vēlreiz atkārtoju – griezieties pie ģenerālprokurora un iekšlietu ministra. Jo tā informācija, kas man ir... Es nevaru atklāt... Tā ir... Viņi pateiks, cik tālu var informācija tikt atklāta."

Iemesls, kāpēc kādreiz ietekmīgā amatpersona atrodas ārvalstīs varētu būt ne tikai medicīnisks. Neatklājot personu vārdus, KNAB pirms gada ziņoja, ka sākts kriminālprocess par iespējamu vardarbības piedraudējumu, lai kādā iztiesāšanā esošā krimināllietā mainītu liecības smaga nozieguma izdarīšanā apsūdzētas personas interesēs. Mūsu rīcībā nonācis Rīgas pilsētas centra rajona tiesas pagājušā gada 15.jūlija spriedums šajā lietā. Vladimira Vaškeviča vārds šajā dokumentā parādās ne tajā labākajā gaismā. Tajā atklājas detaļas, kā

mēģināts uzpirkt Muitas pārvaldes direktoru Tāli Kravali,

lai viņš sniegtu nepatiesas liecības Vaškeviča labā.

Šī lieta līdz skatīšanai tiesas sēdēs nemaz nenonāca. Kāds kādreizējais Vaškeviča darba kolēģis muitā, Igors Semjonovs, prokuroram noziegumu plānošanā atzinies un par to saņēma samērā vieglu sodu – divus gadus nosacīti.

Notikumi sākušies 2011.gada aprīlī Rīgā - draud uzspridzināt

Kādas bijušās kolēģes dzīvoklī Semjonovs sastapis Vladimiru Vaškeviču un piekritis viņa piedāvājumam – palīdzēt piespiest liecinieku Kravali dot tiesā nepatiesas liecības. Lai uzdevumu izpildītu, tika izvēlēts vēl viens starpnieks – arī bijušais kolēģis, kurš uzturējis labas attiecības ar Kravali, – uzņēmējs Aleksandrs Kozlovs.

Pirmā uzņēmēja Kozlova un Semjonova tikšanās notika pie Igora Semjonova mājas Ādažos. Dažas dienas vēlāk jau Rīgas centrā – automašīnā notiek galvenā saruna. Semjonovs izdara spiedienu uz Kozlovu. Ja viņš panāks, ka Kravalis maina savas liecības un turklāt aiziet no Muitas pārvaldes direktora amata, par to abiem – Semjonovam un Kozlovam - pienāksies 3 miljoni eiro. Pretējā gadījumā par brīdinājumu Kravalim Kozlovu automašīnā uzspridzinās.

Lai vienotos, kā sagatavot nepatiesās liecības, abi starpnieki tiekas vairākkārt dažādos Rīgas centra restorānos Dzirnavu ielā. (Dzirnavu iela 67, Rīga «Gan Bei», Dzirnavu iela 62, Rīga «Armenia») Paralēli Semjonovs vairākkārt devās uz dzīvokli, lai no Vaškeviča saņemtu padomus un norādījumus, kā iespaidot uzņēmēju Kozlovu. Semjonovs arī saņēmis no Vaškeviča tūkstoš eiro. Tie domāti apģērbam, lai Semjonovs varētu pienācīgā izskatā satikties ar Vaškeviča uzticamības personām un viltus lieciniekiem. No lietas materiāliem redzams, ka Semjonovs sagādājis «Pierre cardin» žaketi, bikses, vairākus kreklus un zīda kaklasaites.

Mums te ir spriedums par to, ka jūs esat gan ticies ar Vaškeviču un arī par to, ka jūs esat it kā runājuši ar Kozlovu. Gan šeit, gan Rīgā vairākās vietās.

IGORS SEMJONOVS atzinis vainu krimināllietā Nr. 16870001612: "Oi, tas ir vecs stāsts un es par to vairs neko neatceros."

Semjonovs par pazīšanos ar Vaškeviču, vaļsirdīgo atzīšanos prokuroram, draudiem un līdzdalību Tāļa Kravaļa uzpirkšanas mēģinājumā runā nelabprāt un mēģina apgalvot, ka tie visi ir kāda izdomājumi.

IGORS SEMJONOVS, atzinis vainu krimināllietā Nr. 16870001612: "Vispār nekā tāda nav bijis."

Jaut. Bet jūs, runājot ar prokuroru, esat teicis, ka atzīstat savu vainu.

I.S. Prokuroram tad arī prasiet.

Jaut. Jūs neesat to teicis tad?

I.S. Es neko jums piebilst nevaru.

Jaut. Bet ir tāda lieta, ka jūs esat ticies ar Vaškeviča kungu?

I.S. Nē. Es kādreiz ar viņu esmu strādājis. Kādreiz. Sen, sen. Un viss.

Jaut. Kur jūs strādājāt?

I.S. Strādājām mēs muitā savulaik. Viss, ko es jums varu pateikt.

Jaut. Bet viņš (Vaškevičs) nav lūdzis jums mēģināt iedot naudu Kravaļa kungam, lai viņš varētu mainīt liecību?

I.S. Nekā tāda nav bijis. Tas patiesībā viss ir blēņas.

Jaut. Bet tad kādā veidā šis spriedums ir taisīts?

I.S. Griezieties pie prokurora. Es jums neko neteikšu. Ja prokurors to saka, tad lai saka. Man nav ko piebilst.

Jaut. Bet šeit ir teikts, ka jūs pats esat teicis, ka piekrītat, ka esat vainīgs.

I.S. Es jums visu pateicu. Neizdomājiet nekādus stāstus. Nekā tāda nav bijis.

Jaut. Mēs jau neizdomājam. Re kur ir spriedums.

I.S. Viss, es jums pateicu – nekā tāda nav bijis un viss tas ir blēņas.

Semjonova vaļsirdīgā atzīšanās prokuroram par saistību ar Vaškeviču un līdzdalību nozieguma plānošanā nodrošināja, ka viņam piesprieda divus gadus nosacīti. Vienlaikus liecības skaidri atklāj, kā kādreiz augstos amatos bijusi amatpersona mēģina piespiest savu kolēģi par lielu naudu melot izmeklētājiem.

Ar otru sižetā minēto starpnieku - uzņēmēju Kozlovu sazināties mums neizdevās. Presē minēts, ka viņš iepriekš tirgojies ar zemēm un iedzīvojies parādos. No 17. janvāra ir valdes priekšsēdētājs firmā Prospectum, kas pieder ieguldījumu pārvaldes sabiedrībai NORVIK. Uzņēmumā valdes loceklis ir arī Ģirts Straujums, kuram ir saistība ar vairākiem zaļās enerģijas projektiem. Un viņš, starp citu, ir arī premjeres Laimdotas Straujumas dēls.



Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu