Dombrovskis neatvainosies Jaunzemei-Grendei (124)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka lēmums pieprasīt toreizējās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes demisiju bija pareizs, tādēļ nav pamata par to atvainoties.

«Uzskatu, ka mans lēmums pieprasīt Žanetas Jaunzemes-Grendes demisiju bija pareizs, jo bija skaidrs, ka viņa nespēj atrisināt konfliktu, kas viņas darbības laikā bija izveidojies starp ministriju un kultūras nozari,» aģentūrai LETA pavēstīja ekspremjers.

Premjera pienākums ir nodrošināt valdības rīcībspēju - ja redzams, ka kādā nozarē tā ir apdraudēta, tad ir jārod risinājums. Dombrovskis uzskata, ka šis lēmums ir sevi attaisnojis, jo jaunā kultūras ministre Dace Melbārde ir spējusi atjaunot konstruktīvu sadarbību ar nozari un uzlabot arī Latvijas Nacionālās operas (LNO) pārvaldību.

Kā ziņots, Dombrovskim ir jāatvainojas bijušajai kultūras ministrei Jaunzemei-Grendei, uzskata nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK).

Apvienībā aģentūru LETA informēja, ka publiskotie LNO audita rezultāti ir apstiprinājuši, ka bijušā operas vadītāja Andreja Žagara laikā sistemātiski un ilgstoši pieļauti dažādi būtiski pārkāpumi.

«Šie rezultāti vienlaikus parāda arī to, ka Dombrovskis, kurš bijušo kultūras ministri Jaunzemi-Grendi no amata atbrīvoja par mēģinājumu sakārtot situāciju operā, pieļāvis kļūdu,» uzsver nacionālā apvienība un sagaida Dombrovska atvainošanos bijušajai kolēģei.

Jaunzeme-Grende amatu zaudēja divas dienas pēc tam, kad viņa no LNO valdes bija atsaukusi Žagaru. Toreiz viņa paziņoja, ka Žagars ir zaudējis uzticību, jo operas pārvaldība ir nesaimnieciska un finanšu plūsmām trūkst caurskatāmības. Taču auditorkompānija «Deloitte Latvia» secinājusi, ka LNO audita rezultāti norāda uz nepilnībām operas līdzšinējās vadīšanas procesā kopumā, kas aptver finanšu un operatīvu plānošanu, plānu izpildi, analīzi un kontroli.

Nacionālā apvienība uzskata, ka Dombrovska parakstītais rīkojums par Jaunzemes-Grendes atbrīvošanu no amata ir izrādījies nepamatots.

«Dombrovskis savulaik solīja, ka ir gatavs publiski atvainoties, ja izrādīsies, ka Jaunzemes-Grendes rīcība, atstādinot operas vadītāju Žagaru, būs izrādījusies pamatota. Patlaban to apstiprina starptautiskas un neatkarīgas kompānijas veiktais audits. Jaunzeme-Grende ir pelnījusi Dombrovska atvainošanos. Tas būtu vīrišķīgs solis no bijušā premjera puses,» uzsver nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars.

Jau ziņots, ka LNO audita rezultāti norāda uz nepilnībām operas līdzšinējās vadīšanas procesā kopumā, kas aptver finanšu un operatīvu plānošanu, plānu izpildi, analīzi un kontroli, aģentūru LETA informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Aiga Sprindža.

Auditā konstatēts, ka nepilnības skar visas audita laikā apskatītās jomas, līdz ar to nevar identificēt vienu darbības neefektivitātes iemeslu.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija (KM), ieceļot jauno operas valdi, uzdeva organizēt un nodrošināt LNO pilnu finanšu un juridisko auditu par laikposmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 11.septembrim. Audits tika veikts pēc tam, kad KM pārtrauca darba attiecības ar iepriekšējo LNO vadītāju Andreju Žagaru.

Komentāri (124)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu