Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja tiekas uz sarunām (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas amatpersonas trešdien tikušās uz sarunām par Korejas karā šķirto ģimeņu tikšanās organizēšanu.

Sarunas notiek Phanmundžomas ciematā abu valstu kopīgajā drošības zonā. To mērķis ir noteikt datumu, kad varētu notikt karā šķirto ģimeņu tikšanās.

«Mēs darīsim visu, ko spēsim, lai atvestu labas ziņas šķirtajām ģimenēm,» pirms došanās uz Phanmundžomu žurnālistiem sacīja Seulas delegācijas pārstāvis.

Ja amatpersonu tikšanās noslēgsies ar vienošanos, ģimeņu pasākums varētu tikt ieplānots pēc tam, kad noslēgsies ASV un Dienvidkorejas plānotās militārās mācības, kurām jāsākas februāra beigās.

Tiesa, šādā gadījumā ģimeņu pasākuma izdošanos apdraudētu spriedze, kas parasti pavada šādas militārās mācības.

1950.-1953. gada karš izšķīra tūkstošiem ģimeņu, un daudzos gadījumos cilvēki pat nezina, vai viņu tuvinieki ir dzīvi.

Karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas programma tika aizsākta 2000.gadā, un, pateicoties tai, ap 17 000 cilvēku bijusi iespēja satikt gadu desmitiem neredzētos radiniekus.

Tomēr aptuveni 72 000 dienvidkorejiešu, no kuriem teju puse ir vecumā pēc 80 gadiem, joprojām gaida iespēju piedalīties karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas pasākumos. Taču ik reizi tajos iespēja piedalīties ir tikai dažiem simtiem cilvēku.

Pēdējo reizi šāda tikšanās notika 2010.gada nogalē. Atkal šādu pasākumu bija plānots sarīkot pagājušā gada septembrī, bet Phenjana pēdējā mirklī to atsauca, kā iemeslu minot Dienvidkorejas naidīgumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu