Pēteris Greste: viena no smagākajām lietām dzīvē - pamest cietumā kolēģus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālists Pēteris Greste piektdien pauda prieku par to, ka no apcietinājuma Ēģiptē atbrīvoti arī divi viņa kolēģi.

Tomēr, ņemot vērā gaidāmo lietas izskatīšanu no jauna, sākt svinēšanu jau tagad būtu pāragri, viņš sacīja.

«Prāva turpinās, un neviens vēl nav attaisnots,» Grestes teikto citē ziņu aģentūra «Australian Associated Press». «Es gaidu uz dienu, kad tiesa mūs visus pasludinās par nevainīgiem izvirzītajās apsūdzībās. Tad svinības varēs tiešām sākties.»

«Viena no smagākajām lietām, kas man jebkad ir bijusi jādara, bija aiziešana no cietuma, pametot viņus tur, tāpēc ir brīnišķīgi tagad uzzināt, ka viņi beidzot var apvienoties ar savām ģimenēm, tieši tāpat kā es to izdarīju pirms nedēļas,» viņš sacīja.

Abiem Grestes kolēģiem 23.februārī atkal jāstājas tiesas priekšā.

«Al Jazeera» žurnālistu lieta bija kļuvusi par nopietnu apkaunojumu valsts apvērsuma rezultātā pie varas nākušajam Abdelfataham as Sisi, kurš pēc asiņainās izrēķināšanās ar opozīciju cenšas gūt starptautiskās sabiedrības atbalstu savam režīmam.

Jau ziņots, ka Ēģiptes tiesa ceturtdien uzdevusi līdz galīgā sprieduma pieņemšanai atbrīvot divus līdz šim vēl ieslodzījumā turētos Grestes «Al Jazeera» kolēģus.

«Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Ēģiptes pilsonis Bahers Muhameds, tāpat kā Greste, tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā, bet pagājušā gada jūnijā notiesāti «par sakariem ar aizliegto «Musulmaņu brālību» un melīgu ziņu pārraidīšanu». Grestem un Fahmijam tiesa pērn jūnijā piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam - desmit gadu cietumsodu. Visi trīs apsūdzētie savu vainu noliedza.

Kairas Krimināltiesa Muhamedu uzdevusi atbrīvot bez drošības līdzekļa piemērošanas, taču Fahmijam jāiemaksā 250 000 Ēģiptes mārciņu (aptuveni 29 000 eiro) liela drošības nauda.

«Al Jazeera» žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudināja Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Pērnruden Sisi parakstīja dekrētu, kas ļauj izdot ārvalstu pilsoņus, kuri apsūdzēti vai notiesāti Ēģiptē, bet 1.janvārī Ēģiptes kasācijas tiesa lika lietu izskatīt no jauna. Tiesa norādīja, ka zemākās instances tiesas spriedumā trūkst pierādījumu, kas pamatotu tiesas lēmumu un apliecinātu žurnālistu saistību ar» Musulmaņu brālību».

Mēneša sākumā Ēģipte atbrīvoja un deportēja no valsts Gresti, kuram ir Austrālijas un Latvijas pilsonība. Greste vispirms lidmašīnā devās un Kipru, bet pēc tam - uz dzimto Austrāliju.

Fahmijs, kuram līdz šim bijusi Kanādas un Ēģiptes pilsonība, pēc Grestes atbrīvošanas atteicās no pēdējās, un tiklab Ēģiptes, kā Kanādas amatpersonas ļāvušas noprast, ka viņš varētu tikt izdots Kanādai. Austrālija un Kanāda izdotos žurnālistus negrasās tiesāt.

Tikmēr Muhamedam ir vienīgi Ēģiptes pilsonība. Viņa sieva izteikusies, ka visi trīs žurnālisti tiesāti kopā un viņi arī būtu jāatbrīvo kopā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu