Nikaragvā prezidenta amatu varēs ieņemt neierobežotu laiku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nikaragvas Nacionālā asambleja (parlaments) otrdien pieņēma konstitūcijas grozījumus, kas atceļ prezidentūras termiņu skaita ierobežojumu un dod iespēju pašreizējam kreisajam prezidentam Danielam Ortegam 2016.gadā kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Opozīcija paziņoja, ka šie konstitūcijas grozījumi apdraud demokrātiju Nikaragvā. Ortegas Sandinistu partija tomēr uzstāja, ka valstij vajadzīga ilgstoša stabilitāte savu problēmu atrisināšanai.

Konstitūcijas grozījumi tika pieņemti ar 64 balsīm par un 25 pret. Par balsoja 63 sandinisti un viens neatkarīgais deputāts.

Nacionālā asambleja pieņēma konstitūcijas grozījumu likuma projektu pirmajā lasījumā 10.decembrī.

Jaunie grozījumi arī atceļ līdzšinējo nosacījumu, ka uzvarai prezidenta vēlēšanās nepieciešams iegūt vismaz 35% balsu.

Parlamenta deputāte Marija Euhenija Sekeira no opozīcijā esošās labējās Neatkarīgās liberālās partijas paziņoja, ka šie konstitūcijas grozījumi izstrādāti pašreizējā prezidenta interesēs, bet Nikaragvas vēsturē tas nav nekas jauns.

68 gadus vecais Ortega ir bijušais kreisais partizāns, kurš vadīja veiksmīgu revolūciju pret Somosas ģimenes diktatūru, kas bija valdījusi Nikaragvā četrus gadu desmitus. Kubas iedvesmotie sandinisti nāca pie varas 1979.gadā.

Nikaragvu līdz 1984.gadam pārvaldīja Ortegas vadīta revolucionārā komiteja. Pēc tam viņš tika ievēlēts par prezidentu un bija šajā amatā no 1985. līdz 1990. gadam. Deviņdesmitajos gados sandinistu partija vēlēšanās zaudēja.

Ortega pēc veiksmīgas vēlēšanu kampaņas atgriezās prezidenta amatā 2007.gada janvārī. 2011.gadā Augstākā tiesa viņam piešķīra tiesības kandidēt uz jaunu prezidentūras termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu