Greste, atgriežoties Austrālijā, sola turpināt reportiera darbu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kataras satelīttelevīzijas «Al Jazeera» žurnālists Pīters Greste, ceturtdienas naktī atgriežoties Austrālijā, paziņoja, ka viņš plāno turpināt strādāt kā reportieris ārvalstīs.

Greste, ierodoties Brisbenas starptautiskajā lidostā, vispirms privāti satikās ar savu ģimeni, bet pēc tam Greste tikās ar saviem atbalstītājiem un sniedza īsu paziņojumu medijiem.

Jau ziņots, ka Ēģiptes varas iestādes svētdien atbrīvoja Gresti no cietuma un deportēja viņu uz Austrāliju. Greste kopā ar savu brāli Maiklu svētdien no Ēģiptes ieradās Kipras pilsētā Larnakā ar Ēģiptes aviokompānijas «EgyptAir» lidmašīnu. Pirms došanās atpakaļ uz Austrāliju Greste dažas dienas atpūtās Kiprā.

Pēteris Greste
Pēteris Greste Foto: AFP/LETA

Greste paziņoja, ka ir sajūsmināts par atgriešanos dzimtenē. «Es par to esmu sapņojis tik daudz reižu .. Tas ir daudz labāk,» viņš sacīja pirmajā atklātajā preses konferencē pēc savas atbrīvošanas.

Greste sacīja, ka viņa cietumā pavadītais laiks bija «ugunskristības» un tas bijis smags gan fiziski, gan garīgi, tomēr izturēšanās pret viņu un abiem viņa kolēģiem Mohamedu Fadelu Fahmi un Baheru Mohamedu cietumā bijusi laba.

«Pret mums noteikti neizturējās slikti. Mums bija pieejams viss nepieciešamais. Bija ierobežojumi - es ar to domāju, ka bija kaut kas, ar ko nebijām apmierināti, tomēr tas ir cietums,» sacīja Greste. «Pret mums izturējās ar respektu un cieņu, cik tas ir iespējams šādos apstākļos,» viņš piebilda.

Greste sacīja, ka par spīti pārdzīvotajam viņš plāno arī turpmāk strādāt kā žurnālists.

«Es negribu to pamest, pamest savu darbu. Es esmu korespondents, tas ir tas, ko es daru,» teica Greste. Viņš piebilda, ka tagad apsver variantus reportiera darbam.

«Al Jazeera English» korespondentam Grestem un «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājam, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Ēģiptes pilsonim producentam Baheram Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem.

Visi trīs apsūdzētie, kas no 2013.gada decembra atradās apcietinājumā, tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz «pilsoņkara» sliekšņa. Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja.

Greste pauda pārliecību, ka tiks atbrīvoti arī abi viņa kolēģi.

«Tas prasīs laiku un kādus tālākus pūliņus, bet mēs viņus dabūsim ārā,» sacīja Greste.

Viņš piebilda, ka nejūt nekādu naidu pret Ēģipti.

«Ēģiptei šobrīd ir ļoti grūts laiks. Politiskā, ekonomiskā, sociālā ziņā un tamlīdzīgi. Es to ļoti labi saprotu. Es vēlu visu labāko Ēģiptei un sevišķi Ēģiptes tautai,» teica Greste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu