Grestes ģimene priecājas par viņa atbrīvošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekompānijas «Al Jazeera» žurnālista, Austrālijas un Latvijas dubultpilsoņa Pītera Grestes ģimene Austrālijā pirmdien priecājās par viņa atbrīvošanu no Ēģiptes cietuma, bet atzina, ka nevajadzētu piemirst divus viņa kolēģus, kas vēl atrodas cietumā.

Jau ziņots, ka Ēģiptes varas iestādes svētdien atbrīvoja Gresti un izraidīja viņu uz Austrāliju.

«Es ļoti priecājos. Es vienkārši nevaru izteikt, cik laimīga esmu par to,» sacīja Grestes māte Loisa preses konferencē Brisbenā.

«Al Jazeera English» korespondentam Grestem un «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājam, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi

23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods,

bet Ēģiptes pilsonim producentam Baheram Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem.

Visi trīs apsūdzētie, kas no 2013.gada decembra bija aizturēti, tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz «pilsoņkara» sliekšņa. Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja.

Greste janvārī iesniedza pieteikumu deportācijai no Ēģiptes.

Greste kopā ar savu brāli Maiklu svētdien ieradās Kipras pilsētā Larnakā ar Ēģiptes aviokompānijas «EgyptAir» lidmašīnu. Atbrīvotais žurnālists pašlaik atpūšas Kiprā, un viņa ģimenei vēl nav zināms, kad viņš ieradīsies Austrālijā.

«Viņš sakopo savas domas braucienam uz mājām. Viņš ir drošībā, vesels un ļoti laimīgs par to, ka ir ceļā uz mājām,» sacīja Grestes brālis Endrū.

Grestes tuvinieki bija runājuši ar viņu vairākas reizes un uzsvēra, ka

ir svarīgi panākt arī viņa kolēģu Fahmi un Mohameda atbrīvošanu.

«Viņš negrasās aizmirst abus savus kolēģus. Nav šaubu, ka viņa sajūsma [par atbrīvošanu] ir apvaldīta un būs tāda, līdz šie puiši tiks atbrīvoti; viņš neliksies mierā, līdz Bahers [Mohameds] un Mohameds Fahmi būs ārā no turienes (cietuma),» sacīja Endrū Greste.

Fahmi radinieki cer, ka arī viņš tiks izraidīts saskaņā ar Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi dekrētu, bet vēl nav zināms, kad tas varētu notikt. Bahera Mohameda ģimene cer, ka viņš tiks atbrīvots, prezidentam viņu apžēlojot vai tiesai viņu attaisnojot pēc sprieduma pārsūdzēšanas.

Grestes ģimene sacīja, ka

Pīters vēl nav pilnībā apzinājies savu pēkšņo atbrīvošanu.

«Viņam bija grūti tam noticēt. Viņš sacīja, ka tas notika tik ātri, ka viņš vēl turpina to aptvert un tas varētu viņam prasīt vairākas dienas,» sacīja Loisa Greste.

Grestes ģimene arī apliecināja cieņu «visiem cilvēkiem, kas viņu atbalstīja, kas veltīja laiku, naudu un enerģiju, cenšoties panākt viņa atbrīvošanu».

Latvija apsveic Pīteru Gresti ar atbrīvošanu

Žurnālists Pīters (Pēteris) Greste 1. februārī ir atbrīvots no Kairas cietuma un pamet Ēģipti. «Apsveicu Pēteri Gresti un viņa ģimeni ar atbrīvošanu. Tā ir laba diena visiem, kuri cīnījās par atbrīvošanu un vārda brīvību pasaulē. Vēlos pateikt paldies Latvijas un Austrālijas diplomātiem, īpaši Latvijas vēstniecei Ēģiptē Ivetai Šulcai, kas kopā ar Austrālijas kolēģiem ir aktīvi iesaistījusies P. Grestes atbrīvošanā,» uzsver ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Pīters (Pēteris) Greste (dzimis 1965. g.) ir latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālists, kas strādājis Reuters, CNN, BBC u.c. P. Greste ir ieguvis gada labākā reportiera u.c. žurnālistikas balvas. 2013. gada 29. decembrī kā Al Jazeera žurnālists kopā ar citiem tika arestēts un 2014. gada 23. jūnijā notiesāts uz 7 gadiem. Kasācijas tiesa 2015. gada 1. janvārī lēmumu atcēla, nosūtot jaunai iztiesāšanai.

Mūrniece: Grestes atbrīvošana uztverama kā uzvara cīņā par preses brīvību

Kataras telekompānijas «Al Jazeera» žurnālista, Austrālijas un Latvijas dubultpilsoņa Pītera (Pētera) Grestes atbrīvošana uztverama kā uzvara cīņā par preses brīvību un cilvēktiesību ievērošanu, paudusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, aģentūra BNS uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Mūrniece arī apsveikusi Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistu un viņa ģimeni ar atbrīvošanu no Kairas cietuma.

«Vēlos pateikt lielu paldies Latvijas Ārlietu ministrijai, Latvijas un Austrālijas diplomātiem, kuri darīja visu iespējamo, lai šī diena pienāktu,» teica Saeimas priekšsēdētāja, atgādinot, ka Grestes atbrīvošanai bija nepieciešams vairāk nekā gads, kas šajā gadījumā pierāda to, ka tikai ar milzīgu neatlaidību, uzņēmību un profesionalitāti var panākt vēlamo rezultātu.

Tāpat Mūrniece akcentēja sabiedrības iesaistīšanās lomu Grestes atbrīvošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu