Mārupes pašvaldībā atklāj šaubīgus iepirkumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veicot revīziju Mārupes novada pašvaldībā, ir atklāti vairāki gadījumi, kad nav ievērota likumā noteiktā iepirkuma procedūras kārtība, tērējot vairākus simtus tūkstošu eiro, informēja valsts kontroles sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Revidenti secinājuši, ka pašvaldība daudzos gadījumos nav ievērojusi likuma prasības un nav nodrošinājusi iepirkuma procedūras atklātumu un piegādātāju brīvu konkurenci. Piemēram, nav gūti pierādījumi par aptuveni 331 000 eiro efektīvu izmantošanu, kur lielāko daļu šīs summas veido skolēnu ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšana pašvaldības izglītības iestādēs. Lai gan pašvaldība ir noslēgusi trīs līgumus ar uzņēmumiem par telpu nomu, iepirkuma procedūra par skolēnu ēdināšanu nav piemērota.

Pašvaldība izvairījusies no iepirkuma procedūras, arī nododot kapitālsabiedrības «Mārupes komunālie pakalpojumi» pārraudzībā tādas funkcijas, kuras varētu veikt pati vai arī uzticēt citiem tirgus dalībniekiem. Savukārt kapitālsabiedrība šo uzdevumu izpildi tālāk nodevusi ārpakalpojuma sniedzējiem, samaksājot par to 184 085 eiro, kamēr pašvaldība par šiem pakalpojumiem pirms tam kapitālsabiedrībai samaksājusi 192 613 eiro. Revidenti aprēķinājuši, ka pašvaldības kapitālsabiedrībai par nekā nedarīšanu peļņa bijusi vairāk nekā 8000 eiro.

Minētā kapitālsabiedrība arī pati pārkāpusi likumu, jo vairākos gadījumos nav piemērojusi iepirkuma procedūru, kur izdevumu summa kopumā bijusi vismaz 254 000 eiro. Turklāt uzņēmumā grāmatvedībā sabiedrisko pakalpojumu funkciju nodrošināšana nav nodalīta no pārējiem izdevumiem, tāpēc nav pārliecības, ka arī citos darījumos nebija jāpiemēro iepirkuma procedūra.

Valsts kontrole vērš uzmanību, ka AS «Mārupes komunālie pakalpojumi» ir vieglprātīgi izturējusies pret krājumu veidošanu, iepērkot tādus būvniecības un remonta materiālus, kas nemaz nav saistīti ar kapitālsabiedrības saimnieciskās darbības nodrošināšanu. Pirkumi veikti par lielām skaidras naudas summām, vienai personai krājumu iegādei gadā atvēlot pat 25 000 eiro.

Tāpat šī pati kapitālsabiedrība ir palielinājusi degvielas kvotas saviem transportlīdzekļiem, tādējādi nelietderīgi iztērējot gandrīz 7000 eiro. Degvielas izlietojumam 3622 eiro apmērā nav redzams pamatojums, jo degviela automašīnās uzpildīta laikā, kad saskaņā ar ceļazīmē norādīto informāciju tās nemaz nav lietotas.

Mārupē arī ir pieļauta pilnas slodzes amatu apvienošana diviem darbiniekiem, kas vienlaikus strādājuši gan Mārupes pašvaldībā, gan arī kapitālsabiedrībā. Par vienu gadījumu Valsts kontrole ir vērsusies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Turklāt viens no darbiniekiem ir patapinājis savu automašīnu gan pašvaldībai, gan arī kapitālsabiedrībai, kopumā saņemot 250 litrus apmaksātas degvielas, turklāt kapitālsabiedrība arī segusi šīs automašīnas nodokli.

Kopumā Valsts kontrole pēc revīzijas pašvaldībai ir sniegusi 16 ieteikumus, bet kapitālsabiedrībai 13 ieteikumus situācijas uzlabošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu