Balvu novada Tilžā godina simtgadnieci (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 14.janvārī, Balvu novada Tilžā savu 100 gadu jubileju atzīmēja Marija Bukša.

Kā pilsētas informācijas portāls Balvi24.lv uzzināja Balvu novada pašvaldībā, lielajā dienā jubilāri sveica Balvu novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Dimitrijevs, Tilžas pagasta pārvaldes vadītāja Anna Bērziņa un Vectilžas pagasta pārvaldes vadītāja Genovefa Jermacāne.

Savā mūžā Marija uzaudzinājusi divas meitas, un tagad priecājas par saviem trīs mazbērniem un četriem mazmazbērniem, kuri visi pašlaik mācās augstskolās.

Simtgadniece sava mūža lielāko daļu ir dzīvojusi un strādājusi Vectilžas pagastā, kur saimniekojusi savā lauku mājā un kur bija jādara visi smagie darbi, jo bija ļoti liela kūts, kur turēja gan pīles, gan zosis, gan aitas, gan govis, gan zirgus, gan buļļus.

Pašlaik sirmā kundze dzīvo pie mazmeitas Ingrīdas Tilžā. Mazmeita šad tad sapnī pārstaigā vecmāmiņas lauku mājas, kuras viņai saistās ar kaut ko tīru un kaut ko foršu. Viņa atceras visu labo, ko vecmāmiņa tur ir devusi. Tas dodot tādu pozitīvu lādiņu un enerģiju, jo tur bija dzīvots ar labestību, ar darbu un godīgumu. No bērnības atmiņā palicis, ka grīdas mājās vienmēr bijušas izberztas baltas un ka istabās bija lielas palmas, no kuru lapām mazbērniem bija jāpalīdz noslaucīt putekļi.

Simtgadniece joprojām ir ļoti kārtīga, skatās, lai būtu rūpīgi saklāta gulta un viss pārējais. Visam jābūt ar glanci.

Visu mūžu Marija ir bijusi čakla rokdarbniece. Pati turējusi aitas, cirpusi, vērpusi dziju un krāsojusi to. Audusi ļoti, ļoti skaistas segas, ļoti skaisti adījusi. Pat tagad vēl ir saglabājušies maisi ar viņas adījumiem.

Simtgadniece arī ļoti mīl bērnus. Tagad gan vairāk uztraucas par saviem mazmazbērniem, kā viņiem klājas, vai pabeigs augstskolas. Un ikdienā, veroties ārā pa logu, pamana, ka Tilžā paliek mazāk jaunatnes un vispār cilvēku, ka gar logiem braukā mazāk mašīnu.

Marija ir ticīgs cilvēks, vienmēr tuva ir bijusi baznīca. Arī par godu savai dzimšanas dienai, kaut arī pašlaik dzīvo daudzstāvu mājas 3.stāvā, mazmeitas pavadīta apmeklēja svēto misi Tilžas Svētā Jāzepa Romas katoļu baznīcā, aizgāja pie grēksūdzes un saņēma sakramentu.

Kopumā simtgadnieces dzīve nav bijusi viegla, jo visu mūžu ir smagi strādājusi ne tikai savā lauku sētā, bet arī pie saimniekiem, kuri visādi mēdza pārbaudīt. Piemēram, izmeta nauda, lai slaukot atrastu, bet simtgadniece vienmēr visu salasīja un atdeva, nolika savā vietā. Vienmēr savu darbu veikusi ar vislielāko atbildību, bijusi godīga un kārtīga.

Vēl dzīvē smags posms ir bijis, kad aizsaules ceļos ir bijusi jāpavada meita.

Jautāts, kas ir Marijas kundzes ilgā mūža noslēpums, mazmeita Ingrīda zināja atbildēt, ka visu mūžu vecmāmiņa ir turējusies pie moto - nedari citam to, kas tev pašam nepatīk, un, lai pirksts pie netaisnīga graša nelien, nekad pie netaisnīga graša pirkstu nepieliec.

"Lai Marijai būtu laba veselība un lai meitas, mazbērnu un mazmazbērnu gādība un labestība piepilda visas turpmākās mūža dienas," novēl pašvaldībā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu