NMPD direktors Ploriņš: izteikumi Mamedova jubilejā - filozofiski

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valdība nākamnedēļ lems, vai ātrās palīdzības auto nodrošinās valsts, ne Mamedova privātfirma. Tam piekrīt arī Straujuma.

NMPD arodbiedrības plāno izteikt neuzticību direktoram A.Ploriņam

Nākamnedēļ plānots pielikt oficiālu punktu 52 miljonu vērtajam ātrās medicīniskās palīdzības automašīnu iepirkumam. Veselības ministram tomēr būs izdevies pārliecināt dažus skeptiskākos ministrus valdībā, ka valstij pašai ar šo pakalpojumu jānodarbojas, nevis nepieciešamās mašīnas jāīrē no privātfirmas, par tām krietni pārmaksājot. Tikmēr sašķobījies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora Armanda Ploriņa krēsls.

Nākamnedēļ dienesta darbinieku arodbiedrības plāno viņam izteikt neuzticību. Tieši Ploriņš bija tas, kurš panāca valstij neizdevīgo līgumu ar Adigjozalam Mamedovam piederošo firmu. Pats Ploriņš redzams Mamedova 70 gadu svinību video, kurā viņš biznesmeni slavē kā savu draugu un skolotāju un divdomīgi izsakās, ka, iespējams, būtu finansiāli bagātāks, ja Mamedovu pazītu agrāk. Vēl līdz piektdienai šo Youtube interneta vietnē pieejamo materiālu varēja noskatīties jebkurš, bet pēc komentāru prasīšanas no viesību dalībniekiem video no interneta strauji pazuda.

Veselības aprūpē zināmais komersants Adigozals Mamedovs savu 70 gadu jubileju bija nolēmis atzīmēt ar vērienu. Noīrējis Rīgas Latviešu biedrības lielo zāli, saaicinājis pašmāju mūziķus un māksliniekus no viņa dzimtās Azerbaidžānas. Aptuveni 200 lūgto viesu vidū arī pazīstamas Latvijas amatpersonas, bijusī veselības ministre Baiba Rozentāle, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu kūrētājs Vadims Baraņņiks, kādreizējā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja Valentīna Andrejeva un bijusī Rīgas domes Labklājības departamenta direktore, tagad Rīgas Satiksmes valdes locekle Inese Švekle.

Uz skatuves jubilāru kāpa godināt daudzi draugi, radi un biznesa partneri. Pateicību par sadarbību izteica arī valsts pārstāvji no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kas nomā no Mamedova automašīnas Rīgā. Un izteica cerību, ka Mamedovs varētu paplašināt savu biznesu arī pārējā Latvijas teritorijā.

SEMJONS ŠTRIHS, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks: - Aizvadītie 15 gadi pierādījuši, ka Mamedova kungs spējis nodrošināt ne tikai Rīgas stacijas ar transportu. Vēl daži jauni rajoni nodoti viņa pārziņā. Un domāju, ka nebūtu slikti, ja viņa rokās nonāktu transporta piegāde visā Latvijā!

Vēl godinošāka bija dienesta direktora runa. Viņš Mamedovu nosauca par savu labu draugu un gudru skolotāju. Kāda frāze sanāca visai divdomīga.

ARMANDS PLORIŅŠ, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktors: - Es visus šajā zālē klātesošos gribu apsveikt ar to, ka jums ir iespēja pazīt tik cienījamu cilvēku un no viņa mācīties. Bet man ir arī nožēla par to, ka es viņu iepazinu salīdzinoši nesen. Visdrīzāk, ja es viņu būtu iepazinis ātrāk, šobrīd būtu morāli, garīgi un finansiāli bagātāks. Lai tev laba veselība!

Tomēr Valsts kontrole savā tikko pabeigtajā

revīzijā ir izanalizējusi, ka Mamedova sniegtie pakalpojumi nav bijuši valstij izdevīgi.

Salīdzinot izmaksas uz vienu nobraukto kilometru, revidenti atklājuši, ka valsts mašīnas, ar kurām slimniekus steidz glābt novados, izmaksājušas divas reizes lētāk nekā Mamedova mašīnas Rīgā un tās apkārtnē. Valsts kontrole tāpat secina, ka, Mamedovam uzstājot un dienestam piekrītot, piecu gadu laikā vairākkārt mainīti līguma nosacījumi un valsts pārmaksājusi nepilnus 2 miljonus eiro. Publiskie dati rāda, ka Mamedova uzņēmums «Rīgas Sanitārā transporta autobāze»» kopš 2010.gada nopelnījis 10 miljonus eiro.

Dienesta direktoram

nav skaidrojuma, kā Mamedova uzņēmums panācis tik ievērojamu peļņu.

Savus nepilnus divus gadus iepriekš teiktos vārdus Mamedova jubilejā Ploriņš tagad vēro ar zināmu mulsumu.

Jūs varat paskaidrot sabiedrībai, tieši ko jūs domājāt ar frāzi, ka jūs, iespējams, būtu finansiāli bagātāks, ja būtu pazinis viņu iepriekš?

ARMANDS PLORIŅŠ, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktors: - Es domāju, ka tas ir visnotaļ nenopietni. Jebkurš cilvēks, kurš sasniedzis tādu vecumu, kurš ir tik veiksmīgs savā dzīvē, no viņa ir jāmācās. No uzņēmējiem, kuri kaut ko sasnieguši, no viņiem būtu jāmācās, jo tad mēs visi būtu bagātāki arī finansiāli, - tas attiecas gan uz Mamedova kungu, gan, piemēram, Belēviču - tas arī bija tas, kas bija ar šiem vārdiem domāts.

- Tad jūs to tā abstrakti, filozofiski domājāt?

PLORIŅŠ - Bet, protams, tas ir apsveikums 70 gadu jubilejā, otrkārt, cilvēkam, kurš ir Austrumu kultūras pārstāvis. Būtu absurdi iedomāties, ka pasākumā, kurā piedalās arī Azerbaidžānas vēstnieks un daudzas citas prominentas personas, es kādam klāstītu, ka man kāds finansiāli kādu naudu maksā, piemēram, Mamedovs, tas ir vienkārši absurds!

Ploriņš ilgus gadus bija Veselības ministrijas valsts sekretārs, izveidoja tagad paša vadīto dienestu, un panāca līgumu ar Mamedova firmu. Ploriņam bija stipra aizmugure Veselības ministrijā, tā piekrita segt visus līgumu grozījumu dēļ radušos papildu izdevumus. Guntis Belēvičs ienāca ministrijā, un viņa pirmie darbi bija nomainīt valsts sekretāru un apturēt jauno ātrās palīdzības mašīnu nomas konkursu, kas bija plānots uz septiņiem gadiem.

GUNTIS BELĒVIČS, veselības ministrs (Zaļā partija): - Man bija plānots ne tikai apturēt šo neizdevīgo darbību, bet arī iepazīties ar lietām konkrēti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, un šis sižets šo darbību, proti, iepazīšanos pacēlis augstākā rangā nekā līdz šim. Ploriņa kungs kā jebkurš no mums pats ir savas laimes kalējs, un mēs

dzīvojam laikmetā, kad vārdi ir ierakstīti un vārdi nepazūd.

Es ceru, ka skaidrā prātā vārdi no skatuves tika teikti.

«Nekā personīga» zināms, ka dienesta Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales reģionālo centru arodbiedrības jaunnedēļ varētu izteikt neuzticību Ploriņam. Viņam pārmet ne tikai izšķērdīgo un darbiniekiem neērto automašīnu iepirkumu, bet arī citus, iespējams, nelietderīgus līdzekļu izšķiešanu gadījumus. Tajā pašā laikā Ploriņa vadītajā dienestā esot katastrofāls darbinieku trūkums un zems atalgojums. Ceturtdien arodbiedrību līderi tiekas ar ministru.

ALEKSEJS BARANOVS, NMPD Rīgas reģiona arodorganizācijas priekšsēdētājs: - Iespējams, pēc tam sanāks Rīgas reģiona arodorganizācijas un lems par neuzticību Ploriņa kungam.

- Vai ir indikācijas, ka darbinieku vairākums varētu paust neuzticību?

BARANOVS: - Vismaz Rīgas reģionā darbinieki noskaņoti viennozīmīgi un domāju, ka šāds balsojums varētu būt pozitīvs, jā.

Valdības vadītāja jautājumu par Ploriņa turpmāku atrašanos dienesta direktora krēslā atstāj veselības ministra ziņā. Un beidzot piekrīt Belēvičam, ka valsts pati spēs Rīgā nodrošināt ātrās palīdzības mašīnas, iegādājoties trūkstošās līzingā. Iepriekš «Vienotības» ministru rīcība deva iemeslu spekulācijām, ka «Vienotība» varētu būt ieinteresēta līguma pagarināšanā ar Mamedova firmu.

LAIMDOTA STRAUJUMA, veselības ministre (Vienotība): - Tā būs veselības ministra atbildība gan politiskā, gan finanšu, un finanšu ministrs budžeta ietvaros neveiks iebildumus, tā ka tā būs veselības ministra atbildība, ko mēs ierakstīsim MK lēmumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu