Ziemeļkoreja nosoda Dienvidkoreju par propagandas skrejlapām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja trešdien nosodījusi Dienvidkoreju, jo tās aktīvisti pāri valsts robežai ar balonu palīdzību nosūtīja propagandas skrejlapas, un norādīja, ka šāda rīcība jau iepriekš izjaukusi augsta līmeņa sarunas.

Ziemeļkoreja brīdinājusi Seulu, ka «neapdomīgā rīcība», ko pieļāvuši pārbēdzēji no ziemeļiem, nosūtot skrejlapas, var apdraudēt starpvalstu dialogu.

«5.janvārī cilvēku atkritumi (..) no kādas ziemeļu pārbēdzēju organizācijas uz Ziemeļkoreju nosūtīja vairāk nekā 1,3 miljonus skrejlapu, nodarot kaitējumu Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas godam un sociālajai sistēmai,» teikts Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA izplatītajā paziņojumā.

Ziņu aģentūra norāda, ka «tas ir kārtējais mēģinājums kavēt ziemeļu-dienvidu attiecību uzlabošanos un sabojāt dialoga atmosfēru», pieprasot Seulai paust skaidru nostāju šajā jautājumā.

Pērn oktobrī ar baloniem nosūtītās skrejlapas izraisīja īsu apšaudi uz abu valstu robežas, Ziemeļkorejai cenšoties balonus notriekt.

Rezultātā tika izjaukta iecere atsākt augsta līmeņa sarunas starp abām Korejām.

Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje otrdien pauda gandarījumu par Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna Jaungada paziņojumu, kurā viņš paudis vēlmi atjaunot augstākā līmeņa sarunas abu valstu starpā.

Kā norādīja Kims, sarunas varētu notikt, ja Dienvidkoreja pārtrauktu ikgadējās militārās mācības kopā ar ASV un beigtu kritizēt ziemeļos pastāvošo režīmu.

Tomēr pāris dienas pēc Kima paziņojuma, Dienvidkorejas aktīvisti pāri robežai atkal palaida balonus ar propagandas skrejlapām, kurās nosodīts Phenjanas režīms.

«Dienvidkorejas varasiestādēm nevajadzētu aizmirst, ka pērn dialoga atmosfēra tika sabojāta, jo cilvēku atkritumi izsūtīja skrejlapas,» trešdien paziņojusi KCNA.

Palīdzības sniegšanā aktīvistiem Ziemeļkoreja apsūdzējusi arī ASV.

Savukārt Dienvidkoreja ir darījusi zināmu, ka tā negrasās apturēt ikgadējās mācības kopā ar ASV, norādot, ka tās paredzētas tikai aizsardzībai.

Savukārt Dienvidkorejas Vienotības ministrija otrdien atkārtoti norādīja, ka valstij nav pamatota un likumīga iemesla aizliegt skrejlapu sūtīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu