Kanāda gandrīz vienojusies par Ēģiptē arestētā žurnālista atbrīvošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kanādas ārlietu ministrs Džons Bērds otrdien paziņoja, ka viņš ir tuvu tam, lai panāktu vienošanos par ieslodzījumā Ēģiptē turētā Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālista Kanādas un Ēģiptes pilsoņa Muhameda Fahmija atbrīvošanu.

«Mēs ļoti rūpīgi strādājam Ēģiptes valdības augstākajos līmeņos,» sacīja ministrs, norādot, ka diplomātiskie soļi šobrīd atrodas «kritiskajā fāzē».

Muhameda Fahmija brālis paziņojis, ka ir iesniegts pieteikums par žurnālista deportēšanu no Ēģiptes atbilstoši jaunajam likumam, kuru parakstījis Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi.

Jau vēstīts, ka trīs «Al Jazeera» žurnālisti - Austrālijas un Latvijas pilsonis Pēteris Greste, Ēģiptes pilsonis Bahers Muhameds un Fahmijs - tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto «Musulmaņu brālību» un «melīgu ziņu pārraidīšanu».

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Viņu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes prezidentu Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Pēdējā laikā Ēģiptes un Kataras attiecībās iezīmējies atkusnis, kas devis cerības, ka žurnālisti varētu atgūt brīvību.

Sisi, kas iepriekš uzsvēra, ka nejaucas Ēģiptes tiesu darbā, novembrī paziņoja, ka tiek apsvērta iespēja apžēlot trīs notiesātos «Al Jazeera» žurnālistus.

Greste oktobra beigās saņēmis Latvijas pilsoņa pasi, kura pēc viņa lūguma nodota glabāšanā ģimenei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu