Krievijas parlaments pirmajā lasījumā pieņem amnestijas likumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas parlamenta apakšnams otrdien pirmajā lasījumā apstiprinājis Kremļa ierosināto amnestijas likumu, kura galīgās pieņemšanas rezultātā no ieslodzījuma varētu tikt atbrīvotas pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieces.

Tiesa gan, atbilstoši likumprojekta nosacījumiem amnestija neattieksies uz bijušo naftas magnātu Mihailu Hodorkovski un aktīvistiem, kas ir apsūdzēti par piedalīšanos 2012.gada maija protestos pret Vladimira Putina inaugurāciju prezidenta amatā.

Amnestija netiks attiecināta uz tiem, kas «izdarījuši sabiedriski bīstamus noziegumus, noziegumus, kas pastrādāti, pielietojot vardarbību vai vardarbības draudus», kā arī cilvēkiem, kas izdarījuši noziegumus vai arī veic regulārus pārkāpumus, izciešot sodu, teikts likumprojektā.

Amnestija nebūs jāapstiprina parlamenta augšnamam, un tā varētu stāties spēkā dienu pēc tam, kad likumprojekts trešdien apakšnamā būs izskatīts otrajā un trešajā lasījumā.

Cilvēktiesību aktīvist kritizē likumprojektu, sakot, ka tas ietver tikai kosmētiskus soļus un neiet pietiekami tālu.

Apcietinātās «Pussy Riot» dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina, kas izcieš divu gadu cietumsodu par huligānismu, varētu tikt atbrīvotas līdz nedēļas beigām, sacīja Tolokoņņikovas vīrs.

«Cietuma amatpersonas apliecināja, ka atbrīvos viņas uzreiz - ceturtdien,» savā tvitera mikroblogā ierakstījis Pjotrs Verzilovs.

Pankgrupas dalībniecēm, kas sodu izcieš kopš 2012.gada marta, ja netiktu pakļautas amnestijai, no cietuma būtu jāiznāk nākamgad martā.

Sagaidāms, ka amnestija tiks piemērota arī 30 «Greenpeace» aktīvistiem, kas ir apsūdzēti huligānismā par protesta akcijas sarīkošanu uz naftas platformas Barenca jūrā.

Cilvēktiesību aktīvisti bija cerējuši, ka amnestijai tiks pakļauti arī 2012.gada 6.maijā Maskavas Bolotnaja laukumā notikušo Putina pretinieku protesta akciju dalībnieki.

Tomēr Putins norādījis, ka tie, kas ir apsūdzēti par policistu sišanu, nav pelnījuši, ka viņus atbrīvo pirms termiņa beigām.

Atbilstoši pašreizējai likumprojekta versijai amnestija tiks attiecināta tikai uz notiesātajiem.

Tomēr laikraksts «Kommersant», atsaucoties uz saviem avotiem Kremlī, otrdien vēsta, ka amnestija tiks attiecināta arī uz tiem, kas patlaban tiek tiesāti un pret kuriem sāktas izmeklēšanas darbības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu