Dienvidkoreja pauž optimismu uzlabot attiecības ar Ziemeļkoreju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkorejas premjerministrs Čons Honvons piektdien paziņoja, ka viņa valdības mērķis 2015.gadā būs attiecību uzlabošana ar Ziemeļkoreju, vēsta aģentūra «Yonhap».

«Valdība īstenos aktīvus mēģinājumus kliedēt Koreju konfrontācijas noskaņojumus un atvērt durvis dialogam un labklājībai,» paziņoja Čons.

Viņa vārdi seko pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna negaidītā paziņojuma Jaungada televīzijas uzrunā, ka viņš ir atvērts «augstākā līmeņa sarunām» ar Dienvidkoreju, liekot saprast, ka būtu gatavs tikties ar Dienvidkorejas prezidenti Paku Gunhje.

«Mums nav iemesla nesarīkot augstākā līmeņa sarunas,» viņš izteicies, vienlaikus gan piebilzdams, ka tāds solis būšot atkarīgs «no atmosfēras un apstākļiem, kādi tiks radīti».

Pēc Kima teiktā, Phenjana noskaņota panākt «lielu pavērsienu» attiecībās ar Seulu.

Vienlaikus viņš piebildis, ka Ziemeļkoreja nedomā uzspiest Dienvidkorejai sociālistisko iekārtu, «lai arī tā ir pati pilnīgākā».

«Ziemeļiem un Dienvidiem nav jākaro, bet kopīgiem spēkiem jācenšas pavērt jaunu ceļu uz atkalapvienošanos,» pavēstījis Kims.

Analītiķi pēdējā laikā vērīgi sekojuši, vai Ziemeļkorejas politikā neiezīmēs jaunas tendences, ņemot vērā, ka decembrī beidzās triju gadu sēru laiks pēc bijušā valsts līdera, tagadējā prezidenta tēva Kima Čenira nāves.

Abu valstu līderi nav tikušies kopš 2007.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu