Ziemeļkoreja piemin Kima Čenira nāves otro gadadienu (1)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja otrdien ar sērām un svinīgām ceremonijām piemin bijušā valsts līdera Kima Čenira nāves otro gadadienu.

Kims Čenirs, kurš valsts galvas amatu ieņēma kopš 1994.gada, nomira no sirdstriekas 2011.gada 17.decembrī.

Pēc viņa nāves varas groži nonāca viņa jaunākā dēla un jau iepriekš izraudzītā varas mantinieka Kima Čenuna rokās.

Svinīgā ceremonijā piedalās tūkstošiem partijas pārstāvju

Kima Čenira nāves otrā gadadiena Ziemeļkorejā pieminēta ar svinīgu oficiālu ceremoniju, piedaloties tūkstošiem vadošo partijas amatpersonu un armijas pārstāvju.

Ceremonija notika Phenjanas Kimsusanskas Saules pilī, kura apbedīts Kims Čenirs un viņa tēvs Kims Irsens, un tika pārraidīta tiešraidē valsts televīzijā.

«Visa mūsu tauta un karavīri pēdējos divus gadus ir cīnījušies un guvuši uzvaras, turot mūsu dižo līderi [Kimu Čeniru] augstā cieņā,» savā uzrunā piemiņas ceremonijā norādīja Kims Čenuns.

Pirmdienas vakarā laukumā pie Kimsusanskas Saules pils sapulcējās tūkstošiem karavīru, lai apliecinātu lojalitāti jaunajam līderim.

Norit politiskā tīrīšana

Pēdējā laika notikumi Ziemeļkorejā raisījuši bažas par plašām politiskām tīrīšanām, lai Kimam Čenunam nodrošinātu neapstrīdēta varas centra statusu.

Jau vēstīts, ka nežēlastībā krita Kima Čenuna ietekmīgais tēvocis Čans Sonthēks, kuram tika izpildīts nāvessods.

Atbilstoši komunistiskās valsts ziņu aģentūras KCNA versijai Čans esot bijis korumpants, narkomāns un brunču mednieks, turklāt valdošajā partijā centies izveidot savu frakciju.

Atbilstoši ekspertu vērtējumam Čans nelaiķa līdera Kima Čenira slimības laikā un pēc viņa nāves faktiski pārvaldīja izolēto komunistu valsti.

Čans bija precējies ar Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi un ieņēma Nacionālās aizsardzības komisijas vicepriekšsēdētāja amatu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu