Kā latvieši ārzemēs gaida un svin Ziemassvētkus (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Kā latvieši svin Ziemassvētkus Vācijā? Minsterē dzīvojošo latviešu atmiņas par iepriekšējo gadu sarīkojumiem portālam TVNET apkopoja Erasmus praktikante Latviešu Centrā Minsterē Laila Moreina.

Minsterē Ziemassvētku noskaņa jūtama jau krietni pirms pašiem svētkiem; aktīva gatavošanās tiem aizsākas jau novembra vidū. Pilsēta tiek izdaiļota – kokos iemirdzas gaišu lampiņu virtenes, uz ēkām tiek pakārti Adventes vainagi.

Māju pagalmos uzrodas Ziemassvētku tēli, logos parādās Ziemassvētku motīvi, veikalos pārdodas dažādas dekorācijas un dāvanas, bet iepirkšanās laikā klasisko hitu vietā sāk skanēt Ziemassvētku dziesmas. Dažās tirdzniecības vietās par velti tiek dalīts karstvīns.

Ap 25. novembri pilsētas centrā un lielāko baznīcu pakājēs vārtus ver veseli pieci Ziemassvētku tirdziņi. Tie ir gana plaši, un preču ir daudz. Naksnīgajā krēslā tie vilina ar omulību, ko izplata dzelteni oranžīgās gaismas,

cilvēku čala un svaigi ceptas gaļas, grauzdētu mandeļu un karstvīna aromātu mikslis.
Foto: No personiskā arhīva

Apmeklētāji var klejot no vienas apsnigušas pasaku mājiņas pie nākamās, apskatot un novērtējot tirgotāju sarūpētos gardumus un preces. No ēdamlietām tur var nopirkt dažādu formu un garšu šokolādi, marcipānu, mandeles, ceptus kastaņus, piparkūkas, desiņas ar kartupeļu salmiņiem, šampinjonus mērcē, ceptu kamambēru upeņu mērcē, svaigi ceptas picas un ne tik to vien.

Pieaugušie tur aukstajos ziemas vakaros var sasildīties, malkojot karstvīnu, olu liķiera punšu vai tradicionālo «uguns stangu boli» (karstvīnu ar apelsīnu sulu, rumu un karamelizētu cukuru), kā arī, protams, citus karstos dzērienus.

Foto: No personiskā arhīva

Vēl Minsteres Ziemassvētku tirdziņos ir iespējams iegādāties apģērbu, suvenīrus, rotaļlietas un dažādas greznumlietas gan sev, gan mājoklim un eglītei.

Lai gan, tirdziņus apmeklējot, daļu no Ziemassvētku noskaņas līdzi paķert var, tos mazliet nomāc pārliekā komercializācija un vienveidība – daudzās vietās tiek pārdots tas pats, gadu no gada, un tikai nedaudzi tirgotāji izceļas ar patiesu unikalitāti. Bet vācieši pie tā ir pieraduši, un viņus tirdziņš iepriecina tik un tā.

Foto: No personiskā arhīva

6. decembrī vācieši svin Nikolausa dienu, kuras priekšvakarā bērni atstāj kurpi guļamistabas durvju priekšā, jo tic, ka

pa nakti Svētais Nikolauss atnāk un bērniem, kuri labi uzvedušies, ieliek kurpē saldumus,

taču tiem, kas bijuši nepaklausīgi – žagaru saišķi. Pieaugušo vidū savukārt valda tradīcija agri no rīta darbā nolikt gardumus cits citam uz galda.

Vēl uzmanību piesaista īpaši plašā Adventes kalendāru izvēle, kuras ziņā vācieši ir īpaši radoši. Līdztekus parastajiem ir nopērkami netradicionāli Adventes kalendāri ar desām, alkohola skārdenēm, garšvielām, drēbēm, kosmētiku, lego klucīšiem, tējas maisiņiem, Gētes dzejoļiem, detektīvstāstiem, optiskajām ilūzijām, pat tādi, kas īpaši paredzēti suņiem un kaķiem, ir arī klausāmie un skatāmie Adventes kalendāri.

Foto: No personiskā arhīva

Ziemassvētku gaidīšanas laiku Latviešu Centrā Minsterē (LCM) muzikāli ievada jau senākos laikos rīkotais Adventes dziedājums. Ziemassvētku laikā notiek arī latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes dievkalpojumi.

Katru decembri jau kopš 1986. gada Minsterē notiek arī Ziemassvētku sarīkojums. Svētku zāle ir izpušķota ar smaržīgiem egļu zariem, telpā jūtama maiga skuju un Latvijas bišu vaska svecīšu smarža. Pasākums ik gadu atklāj ar dziesmu «Katru gad` no jauna»; pasākuma laikā tiek dziedātas arī citas Ziemassvētku dziesmas, ieskaitot «Circenīša Ziemassvētkus».

Dažos Ziemassvētkos klāt ir mācītājs, kurš pasaka ievadvārdus. Pēc tam seko vēl viena tradīcija – eglītes svecīšu iedegšana.

Katra ģimene kopīgi aizdedzina pa simboliskai svecītei.

Neizpaliek arī Ziemassvētku stāsti un pasakas – gan pašizdomāti, gan ņemti no grāmatām vai Bībeles.

Foto: No personiskā arhīva

Gadu gaitā ir notikušas visdažādākās aktivitātes, laiku pa laikam pasākums tiek atdzīvināts ar kaut ko neierastu, piemēram, tiek sarīkots leļļu teātris, aicināti flautu spēlētāji (2003. gadā), Liepājas Zvanu ansamblis (2004. gadā). Priekšnesumos ir iesaistījies arī tautas deju kolektīvs MiLaDeKo, citu gadu piedalījies arī Minsteres latviešu koris. Bieži Minsteres latviešu bērnudārza bērni paši spēlē teātri.

LCM regulāri viesojas Latvijas teātri vai latviešu teātri no ārzemēm. 2008. gadā LCM apmeklēja Daugavpils teātris ar izrādi «Ziemassvētku pasaka», 2009. gadā «Umka.lv» ar viesizrādi «Par vienu vīru...», 2010. g. Minsterē viesojās Līga Stebere no Valmieras ar Ziemassvētku uzvedumu «Svētki kūtiņā», 2011. gadā notika teātra izrāde «Burvju stunda» Valdas Dundares režijā, 2012. gadā tika uzvesta bērnu teātra izrāde «Meža svētki» un viesojās bērni no Bonnas skoliņas ar skolas vadītāju Zani Priedi priekšgalā, atvedot līdzi nelielu pārsteigumu – uzvedumu «Zaķīšu pirtiņa».

Taču par svētku kulmināciju katru gadu nešaubīgi kļūst ilgi gaidītā Ziemassvētku vecīša ierašanās.

Ziemassvētku vecītis katru reizi sagādā pārsteigumu

– vienu gadu ierodas tradicionālā veidā pa durvīm, citus gadus iekāpj pa logu, atbrauc ar velosipēdu vai pat ierodas ar helikopteri uz jumta. Tad seko lielie prieki, bērni Ziemassvētku vecītim izsaka vēlēšanās, skaita pantiņus un dzied dziesmiņas, lai varētu saņemt savu godam nopelnīto pārsteiguma tūtu, kas, starp citu, tiek vesta no Latvijas.

Foto: No personiskā arhīva

Katrs apmeklētājs pieliek roku pie Ziemassvētku cienasta sagādāšanas, atnesot groziņu. Mielastā tiek piedāvāti pelēkie zirņi ar sīpoliem un speķi, štovētie kāposti, siļķu maizītes, karstvīns un daudz kas cits. Paralēli pasākumam darbojas arī Ziemassvētku tirdziņš.

Tajā iespējams nopirkt dažādus labumus un gardumus no Latvijas, piemēram, rupjmaizi un saldskābmaizi, žāvētu desu, kūpinātu vistu, pelēkos zirņus, «Dimdiņkāpostus», dzērvenes cukurā, sieriņus «Kārums», «Laimas» saldumus, «Selgas» cepumus, piparkūkas, konfektes «Gotiņas». Tiek piedāvāts iegādāties arī Rīgas Melno balzamu.

Par bērniem pasākumā ir īpaši padomāts. Bērni dažādos gados ir varējuši izgatavot Ziemassvētku rotas, pikoties ar sniega pikām, kas uzmeistarotas no papīra, vienu gadu bērnus priecējusi arī iekārtotā Ziemassvētku silīte ar paštaisītām Jāzepa un Marijas figuriņām, ganiem un aitiņām.

Ziemassvētki Vācijas latviešiem ir vieni no visnozīmīgākajiem svētkiem,

tāpēc sagatavošanās darbi ir apjomīgi un sākas jau laicīgi. Visi kopīgi pieliek savu artavu pie tā, lai pasākums izdotos godam. 2011. gadā uz sarīkojumu ieradās necerēti liels latviešu skaits no tuvākas un tālākas apkaimes – veseli 200, arī 2012. gadā LCM varēja priecāties pat tikpat kuplu cilvēku skaitu.

Šogad jau ir tapis Adventes vainags, un Ziemassvētku sarīkojumā gaidām ciemos rūķus no Valmieras, kuri mums atklās, «Kā rūķi gatavojas Ziemassvētkiem»! Būs arī Ziemassvētku vecītis, dziesmas, latviešu gardumu tirdziņš un daudz kas cits, kas piederas pie īstiem Ziemassvētkiem. Visi apmeklētāji ir laipni gaidīti !

Novēlam priecīgus Ziemassvētkus Latvijā un tautiešiem ārzemēs !

Varbūt vēlies padalīties, kā Ziemassvētkus svin valstī, kur Tu patlaban dzīvo? Tad raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

TVNET par Tavu pieredzi pastāstīs pārējiem lasītājiem!

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu