Nezinu, ko dāvināt! 5 vērtīgas idejas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katru gadu ap šo laiku manas dienas galvenokārt paiet, sarūpējot dāvanas, ko citi dāvinās vēl citiem. Tik ļoti tas ir nodarbinājis manu prātu, aizņēmis laiku un pat radījis stresu. Par dāvanām radiem un tuviniekiem laika domāt bijis maz. Un vispār… Ziemassvētku laiks, no vomFASS perspektīvas skatoties, personīgo dzīvi vienmēr aizvirzījis drusku otrajā plānā. Bieži vien svētkus svinam tad, kad visi sen jau gatavojas Jaungada svinībām. Šogad to vēlos kaut nedaudz mainīt. Tādēļ atlicināju laiku, lai ieskicētu dažas idejas Ziemassvētku dāvanām. Arī lielai daļai no jums šis temats var maksāt nervus. Tāpēc labprāt padalos ar šīm idejām, vai, pareizāk sakot, pieejām dāvanu gatavošanā un pasniegšanā.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Grāmatas un pavārgrāmatas

Vēl kā bērnam, kuram sevišķa lasīšanas kāre netika ieaudzināta, man likās, ka nav tizlākas dāvanas par grāmatu. Īpaši pieaugušo grāmatas, kurās nav bilžu un ir tikai burti.

Tagad, kad grāmatas uztveru kā galveno gudrības, vieduma un prasmju apgūšanas avotu, tām piešķiru īpašu vērtību.

Pēdējo gadu laikā grāmatu pasaulē notikušas dažas patiešām izcilas pārvērtības. Piemēram, pavārgrāmatas kļuvušas par fantastiskām bilžu grāmatām, no kurām pavisam viegli iedvesmoties un pat izmainīt dzīvi uz labāku. Recepšu grāmatas, iespējams, ir visvairāk pārstāvētās grāmatas ikviena cilvēka mājas grāmatu plauktos. Tas savukārt pavārgrāmatas padara par iekārojamām dāvanām. Gan to saņēmējiem, gan, patiesību sakot, arī dāvinātājiem.

 
Foto: Lita Krone / LETA

Gardumu grozs

Regulāri dzirdu cilvēkus jautājam: ko uzdāvināt cilvēkam, kuram viss ir? Turklāt šis jautājums attiecas ne tikai uz turīgiem cilvēkiem, kuri bijuši visā pasaulē un kuriem patiešām nekā netrūkst. Tas attiecas praktiski uz katru.

Bieži vien, pat ļoti labi pazīstot cilvēku, tik un tā iezogas maza panika – ko dāvināt?

Pieļauju, ka tieši tādēļ daudzi izvēlas labāk neiet uz ballīti, jo stress ap dāvanas atrašanu ir pārāk apgrūtinošs. Nemaz nerunājot par summu, cik dāvanai jāmaksā. Nesen līdzīgā situācijā nonācu arī es, jo bija jādodas uz kāzām. Aktualizējās jautājums – ko jaunajam pārim dāvināt? Tā kā nevarēju neko izdomāt, lai tas nemaksātu miljonu, bet lai tomēr būtu kas vērtīgs, nolēmu sagatavot lielu gardumu grozu.

Atšķirībā no pirmās idejas par grāmatu viss, kas domāts vēderam un apēšanai, visticamāk, tiks izmantots lietderīgi.

Arī gardumu grozs var maksāt daudz.

Viss, protams, atkarīgs, ko vēlas tajā salikt. Taču labākais ir tas, ka šādu dāvanu viegli veidot tematisku. Viss jūras veltēm vai atkal desertam un našķiem. Sieru izlase ar vīniem franču vai itāļu stilā. Un tamlīdzīgi.

Ir daži veikali, kuri jau piedāvā šādus grozus. Tomēr man patīk gardumus un delikateses sakomplektēt pašam.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieredzes, pasākumi, aktivitātes

Esmu novērojis, ka daudzkārt lielāku un noturīgāku prieku cilvēkiem sagādā pieredze, notikumi un pasākumi. Tās reti ir lietas un priekšmeti, kas raisa skaistas un patīkamas noskaņas. Īpaši labi tas redzams bērniem. Viņi allaž vēlas mantas, kas vēlāk kļūst par krāmiem.

Starp citu, jo vairāk mantu, jo lielāks ir stress.

Skaudība un dusmas par to, ka kādam kaut kā ir vairāk vai citā krāsā. Bērniem tas sejās rakstīts. Pieaugušie to iemācījušies slēpt un maskēt. Tomēr sajūtas mums, pieaugušajiem, ir tieši tādas pašas.

Tādēļ ikvienam nāktu par labu, ja, cik vien var, tiktu dāvinātas pieredzes. Dažkārt tie var būt pieredzi un sajūtas veicinoši priekšmeti. Taču vislabāk, ja tie ir notikumi, ceļojumi, pārdzīvojumi un pasākumi.

Piemēram, pavisam nesen ar vienu no bērniem sarunājām, ka dzimšanas dienas dāvana būs pati ballīte.

Ir taču zināms, ka ikvienam patīk interesantas aktivitātes, tās parasti arī visilgāk atceras. Tādēļ šādu atmiņu dāvināšana būtu jāuzlūko kā labākās dāvanas..

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīki, ar ko var izveidot citas lietas

Dāvināt virtuves rīkus un ierīces nav nekas jauns. Blenderi, kafijas aparāti u.tml. ir pieskaitāmi dārgām, taču samērā ierastām Ziemassvētku dāvanām. Nav obligāti jābūt ļoti dārgai elektroierīcei, kuras bieži vien nemaz netiek darbinātas.

Mans ierosinājums ir parakties dziļāk.

Esot daudzu cilvēku virtuvēs, esmu ievērojis daudz trūkumu. Pat tiem, kam virtuvē it kā visa kā daudz, trūkst labu dārzeņu mizojamo. Nav labu nažu, vai arī nav ar ko tos nažus uzasināt. Griežamie dēlīši ir pārāk mazi vai jau ļoti nolietoti. Virtuves dvielīši ir parastie lētie, kuri neuzsūc ūdeni. Glāžu slaucīšanai nav piemērotu lupatiņu.

Kopējā komplektā bieži pietrūkst gumijas karotes vai lāpstiņas. Mazs rokas putojamais vai laba rīve. Tikko uzskaitīju veselu virkni lietu, no kurām var izveidot pat ļoti labu dāvanu komplektu. Tādu var noformēt, cik smalku vien vajag. Ja vēl tādu sakombinē ar 2. punktā aprakstīto gardumu grozu, tad izskatās jau pēc gadsimta dāvanas!

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaut kas, ko dāvinātājs var saņemt pats

Visegoistiskākā pieeja no visām. Taču mēs katrs tomēr esam ar nelielu savtīguma devu. Tieši tādēļ ir vērts paturēt prātā arī šādu pieeju. (Taču ir vērts atcerēties, ka pats par sevi šis piegājiens negarantē, ka pats/-i patiešām arī saņemsi labumu no dāvinātā.) Piemēram, pavisam nesen dzimšanas dienā uzdāvināju nelielu eļļu un balzametiķu komplektu un klāt pieliku pašcepto, nu jau slaveno maizi bez miltiem. Man šī maize pašam ārkārtīgi garšo.

Kad pasniedzu dāvanu, tad saņēmējam piekodināju, ka iekšā ir kaut kas, ko var likt uz galda jau tagad. Var jau būt, ka jubilārs nemaz to negribēja darīt. Es drusku nekaunīgi uzprasījos, lai pasniedz tagad.

Tieši tāpat kādam labam draugam var dāvināt divas biļetes uz teātra izrādi vai koncertu. Cerot, ka tu būsi tieši tas, kuram tiks tā otra biļete. Pārsteiguma ballītes sarīkošana neapšaubāmi pieskaitāma tieši šādiem pašiem apstākļiem. Tā būtu dāvana, taču vienlaicīgi arī ballīte sev.

Noslēgumā jāsaka, ka šādas dāvanas pasniegšana labi saskan ar daudzām no augstāk minētajām dāvanām.

Kaut kādā ziņā visas piecas pieejas var labi kombinēt.

Atkarībā no saņēmēja raksturojuma, savas rocības vai svētku nopietnības var kaut ko pielikt vai gluži otrādi – nelikt.

Un esmu pārliecināts, dāvana paliks atmiņā gan dāvanas saņēmējam, gan arī pašam dāvinātājam!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu