RD opozīcija nepiedalīsies «farsā par uzticības izteikšanu Ušakovam» (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes opozīcijas partiju «Vienotība» un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti šodien nepiedalīsies Rīgas domes ārkārtas sēdē, kuru domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) sasaucis, lai «izteiktu uzticību Rīgas mēram».

«Mēs nepiedalīsimies farsā, kurā Ameriks izsaka uzticību Ušakovam un kurā balsošanas mašīna kalpo abiem. Lai viņi zvēr uzticību viens otram - tajā farsā mēs negribam piedalīties,» sacīja deputāte Sarmīte Ēlerte (V).

Ēlerte norādīja, ka opozīcijas partijas savākušas 20 parakstus par ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai Ušakovam izteiktu neuzticību. Paraksti Rīgas mēram vēl nav iesniegti, taču tas tiks darīts «visdrīzākajā laikā». «Gribam ļoti nopietni diskutēt par neuzticības izteikšanu,» uzsvēra domniece.

Pēc deputāta Olafa Pulka (V) domām, šāda uzticības izteikšanas procedūra ir samērā apšaubāma no juridiskā aspekta, jo pašvaldības likumdošanā tāda nav paredzēta. «Tad jau Ušakovs katru domes sēdi var sākt ar uzticības izteikšanu sev,» piebilda Pulks.

Kā ziņots, Ušakovs pats sasaucis Rīgas domes ārkārtas sēdi «par uzticības izteikšanu mēram». Sēde norisināsies šodien plkst.17, un ziņotājs tajā būs pats Ušakovs.

«Ņemot vērā traģiskos notikumus Zolitūdē un politiskās kaislības pēc traģēdijas, kā arī no labējiem politiķiem publiski izskanējušos aicinājumus par manu demisiju, esmu pieņēmis lēmumu pats ierosināt balsojumu par uzticību mēram. Šajos apstākļos, kad saliedēts un efektīvs domes darbs ir īpaši svarīgs, ņemot vērā Zolitūdes traģēdijas izraisīto sabiedrisko reakciju, es vēlos pārliecināties, vai man vēl aizvien ir domes deputātu vairākuma atbalsts un vai domes deputātu vairākums atbalsta manu palikšanu mēra amatā un iesākto darbu turpinājumu,» paziņojumā medijiem pauž Ušakovs.

Jau ziņots, ka Rīgas domē opozīcijā esošo partiju VL-TB/LNNK un «Vienotība» deputāti savākuši 20 parakstus, lai rosinātu sasaukt Rīgas domes ārkārtas sēdi par neuzticības izteikšanu Ušakovam. Gadījumā, ja sēde būtu sasaukta pēc opozīcijas domnieku pieprasījuma, tribīnē kā ziņotājs kāptu kāds no opozīcijas deputātiem.

Nacionālās apvienības deputāti uzskata, ka paviršība un virspusējība būvobjektu kontrolē Rīgā ir sistemātiska parādība. Nacionālās apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas vadītāja Baiba Broka uzsver, ka šajā gadījumā runa ir ne tikai par politisko atbildību - Ušakovs ir atbildīgs arī par to, lai Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja amatā strādātu kompetents profesionālis. Pašreizējais būvvaldes priekšnieks Inguss Vircavs, kurš ieguvis ģeogrāfa izglītību, nav spējis pārliecināt par savu piemērotību amatam, uzskata Broka.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē sagruvusi veikala «Maxima» ēka, nogalinot 54 cilvēkus un vairākus desmitus smagi savainojot. Traģēdija rosinājusi plašas diskusijas par būvniecības kvalitāti Latvijā un par to, kas atbildīgs, ka šāda nelaime varēja notikt. Par notikušo ierosināts kriminālprocess.

Uzņemoties atbildību par notikušo, 27.novembrī par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), savukārt Ušakovs īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja jau iepriekš sociālajos tīklos pausto, ka atkāpties negrasās, jo par savu atbildību uzskata palīdzības sniegšanu cietušajiem un traģēdijas izmeklēšanas veicināšanu. Pateicis savu sakāmo, Ušakovs nekavējoties devās uz savu kabinetu, izvairoties no jebkādiem žurnālistu jautājumiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu