Saeimas partijas Piebalga kandidatūru premjera amatam vērtē diezgan pozitīvi (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimā pārstāvētās partijas Eiropas Savienības (ES) komisāra Andra Piebalga iespējamo kandidatūru Ministru prezidenta amatam vērtē diezgan pozitīvi, taču pagaidām atturas no prognozēm, vai atbalstīs to.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka vispirms būtu jāsagaida, kad premjera amata kandidāts tiks nosaukts oficiāli, citādi patlaban ir dažādas versijas par to, kurš varētu stāties pašreizējā valdības vadītāja Valda Dombrovska (V) vietā.

«Šodien pateiks Piebalgs, rīt - Artis Pabriks (V), citu dienu - vēl kādu citu. Ir jāsagaida nopietns uzstādījums par to, kāds cilvēks būs, un tad arī lems,» teica Brigmanis.

Vienlaikus gan viņš atzina, ka Piebalgs ir pietiekoši laba kandidatūra šim amatam, tomēr vispirms jau pašam Piebalgam būtu jāpiekrīt kandidēt uz šo amatu. Savukārt ZZS vispirms sagaidīs konkrētu piedāvājumu un tikai tad paudīs savu viedokli.

Iepriekš Brigmanis LETA sacīja, ka no labējām partijām vislielākā frakcija ir «Vienotībai», līdz ar to būtu loģiski, ja nākamais Ministru prezidents arī pārstāvētu šo politisko spēku.

Pēc Brigmaņa domām, par premjeru būtu jāizvirza cilvēks, kuram aiz muguras ir nopietns Saeimas «deputātu korpuss».

Partijas «Vienotība» Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis informēja, ka partijā par Piebalga kandidatūru nav lemts un arī pats eirokomisārs nav uzrunāts.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Klāvs Olšteins par šo iespējamo kandidatūru izteicās pozitīvi - viņaprāt, Piebalgs ir piemērots šim amatam, jo īpaši ņemot vērā viņa pieredzi komisāra amatā. Olšteins Piebalgu uzskata par vienu no piemērotākajiem kandidātiem, kas Saeimā varētu gūt arī vairākuma deputātu atbalstu. Taču patlaban neatkarīgie deputāti savā starpā šo kandidatūru nav apsprieduši.

Arī nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»- Tēvzemei un Brīvībai/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis veltīja atzinīgus vārdus iespējamajam premjera amata kandidātam. Viņaprāt, Piebalgs ir nopietna kandidatūra, cienījams amata pretendents. Pagaidām gan frakcijā par to vēl nav spriests. Svarīgi esot arī jautājumi par to, kas veidos valdību un kādi būs tās uzstādījumi. Tomēr, pēc viņa domām, Piebalgs varētu gūt Saeimas vairākuma atbalstu.

Nenoraidot Piebalga kandidatūru, «Saskaņas centra» frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs gan nevarēja atbildēt, vai frakcija atbalstīs Piebalgu premjera amatā, ja viņa kandidatūra oficiāli tiks nosaukta. Tomēr, kamēr viņš nav nominēts šim amatam, Urbanovičs ar savu viedokli negribot izdarīt spiedienu.

«Vispirms Valsts prezidents nominē kandidātu. Un ja nominants gribēs mūsu atbalstu, viņš ar mums tiksies un mēģinās pārliecināt,» norādīja politiķis.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš saistībā ar jaunās valdības veidošanu ir telefoniski sazinājies ar Eiropas Savienības komisāru Andri Piebalgu, aģentūrai LETA pastāstīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne. Pagaidām gan detalizētāka informācija par to nebūs, pirms vēl nebūs beidzies pirmais sarunu raunds ar partijām par jaunās valdības veidošanu.

Kā ziņots, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, Dombrovskis paziņoja par demisiju. Viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas. Dombrovskis, kurš paziņoja par demisiju, nav gatavs vadīt nākamo valdību.

Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada marta.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu