Kažoka: premjera atkāpšanās paaugstina atbildības latiņu (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministru prezidenta Valda Dombrovska atkāpšanās ir cieņas vērts solis un paaugstina atbildības latiņu Latvijas politikā, sacīja politoloģe Iveta Kažoka. Viņa gan prognozē, ka varētu būt sarežģīti izveidot jaunu valdību.

Politoloģe norādīja, ka pašreizējā valdība turpina darbu, kamēr tiek izveidota jauna valdība. Viņa minēja, ka ir divas iespējas - politiķi ātri vienosies par jaunās valdības sastāvu vai nevarēs izveidot jaunu valdību un pašreizējā tehniski turpinās darbu, jo nav citas valdības ar Saeimas uzticēšanos. Viņasprāt, tas nebūtu labākais scenārijs Latvijas gadījumā.

Kā uzskata Kažoka, ņemot vērā, «sarkanās līnijas» Saeimas frakciju vidu, būtu sarežģīti izveidot jaunu valdību. Kažoka arī norādīja, ka nespēj iedomāties, ko prezidents Andris Bērziņš varētu aicināt par jauno valdības veidotāju, taču paredz, ka atjaunosies runas par Zaļo un zemnieku savienības iekļaušanu valdībā.

Tāpat Kažoka atzina, ka šī valdība ir nīkuļojusi jau ilgu laiku politisko ķildu dēļ, tādēļ izteicās, ka «labāk šausmīgas beigas, nekā bezgalīgas šausmas».

Viņa uzsvēra, ka līdz Saeimas vēlēšanām būtu jāatrisina jautājumi, kas izraisīja premjera demisiju, tostarp būvniecības jomas sakārtošana. Politoloģe arī nedomā, ka jaunizveidotā valdība līdz Saeimas vēlēšanām pārsvītros pašreizējās ieceres.

Kažoka uzsvēra, ka Dombrovskis atjaunojis Latvijā ticību tam, ka eksistē politiķa godaprāts un ir politiķi, kuri atzīst kļūdas un kuriem palikšana amata krēslā nav galvenais.

Politoloģe sacīja, ka neatkāpšanās no amata šādā situācijā nozīmētu «pakļaut sevi kritikas jūrai un pamazām iznīkt», taču Dombrovskis rīkojies pareizi kā reālpolitiķis un redzama atbildības sajūta, kā arī Dombrovskis atjaunojis cieņu pret sevi kā premjeru.

Kā ziņots, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, Dombrovskis nolēmis demisionēt. Viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas.

Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada marta.

    Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu