Igaunijā ar likumu grib aizliegt bezmaksas transportu Tallinā (60)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/y wstryder

Tallinas mērija drīzumā var saskarties ar grūtībām saistībā ar bezmaksas transportu, kas nodrošināts tikai galvaspilsētā reģistrētajiem iedzīvotājiem. Igaunijas parlamentā valdošās koalīcijas partijas iesniegušas likumprojektu, uz kuru balstoties Tallinai būs jāpierāda, ka šāda sistēma nav diskriminējoša, ka tā ir balstīta sabiedrības interesēs un tai ir pamatots iemesls. Centra partija, kas valda Tallinā, bet parlamentā ir opozīcijā, pieņēmumus par diskrimināciju noraida, ziņo Latvijas Radio.

Tallinā sabiedriskais transports bez maksas iedzīvotājiem, kuri kā savu dzīvesvietu reģistrējuši Igaunijas galvaspilsētu, ir kopš šā gada sākuma. Bet tiem, kuri, piemēram, strādā Tallinā, bet dzīvo blakus esošajās pašvaldībās, par transportu joprojām ir jāmaksā. Pēdējās dienās aktualizējusies diskusija par to, vai tā nav diskriminācija.

Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR ziņo, ka valsts parlamentā valdošās koalīcijas partijas izstrādājušas grozījumu projektu Transporta likumā, uz kuru balstoties būs iespējams apstrīdēt bezmaksas transporta tikai galvaspilsētas iedzīvotājiem pamatotību. Deputāti no abām valdošās koalīcijas partijām - Reformu partijas un «Tēvzemes» un «Res Publica» savienības - pauž viedokli, ka, ieviešot atlaides pēc dzīvesvietas, tiekot diskriminēti citu pašvaldību iedzīvotāji.

Prasa atlaides saistīt ar izdevumiem par transportu

Kā paziņojusi parlamenta Ekonomikas komisijas priekšsēdētāja vietniece Kaja Kallasa no Reformu partijas, «ja sabiedriskais transports tiek finansēts ar nodokļu maksātāju naudu, tad ir loģiski, ka atlaidēm jābūt pamatotām». Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija vēsta - Kallasa paskaidrojusi, ka atlaidēm esot jābūt saistītām ar iedzīvotāju izdevumiem par sabiedrisko transportu, bet cilvēku šķirošana pēc tā, vai viņi ir vai nav Tallinas iedzīvotāju reģistrā, esot diskriminējoša.

Sarunā ar Latvijas Radio viņa gan norādīja, ka līdz ar izmaiņām likumā Tallinas mērijai vajadzēs pierādīt, ka bezmaksas transporta nodrošināšana tikai galvaspilsētas rezidentiem ir sabiedrības interesēs un ka tam ir pamatots iemesls:

«Ja iedzīvotāji no Tallinai blakus esošā Vīmsi pagasta iesniedz sūdzību tiesā, ka nevar diskriminēt, balstoties uz dzīvesvietu, tad Tallinas mērijai būs jāpierāda, ka tas ir sabiedrības interesēs - nodrošināt bezmaksas transportu tikai Tallinas rezidentiem un ka tam ir pamatots iemesls. Ja Tallina to varēs pierādīt, tad nav problēmu. Tāpat, ja neviens no citām pašvaldībām nesūdzēsies tiesā par to, ka nevar bez maksas izmantot sabiedrisko transportu Tallinā.»

Tallinas vadītāji gatavi cīnīties līdz galam

Savukārt deputāti no parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas, kas ir pie varas Tallinā, apsūdzības par diskrimināciju noraida tādēļ, ka bezmaksas transports tiek finansēts no talliniešu samaksātajiem nodokļiem. Tallinas vicemērs Tāvi Āss sabiedriskajai raidorganizācijai paudis, ka netic, ka bezmaksas transports Tallinā no jaunā gada pazudīs. Ja likums tiks pieņemts, tad mērija vērsīsies pie prezidenta, jo tas mazina pašvaldību pašnoteikšanās tiesības, norādīja Āss.

Jau vēstīts, ka līdzīga situācija ir Latvijā, kur Rīgas dome vēlas samazināt sabiedriskā transporta biļešu cenas galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, bet paaugstināt nedeklarētajiem. Savukārt Saeimā pirms dažām dienām otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas paredz aizliegumu noteikt braukšanas maksas atvieglojumus, kā vienīgo kritēriju izmantojot personas dzīvesvietu.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu