Valsts kanceleja neatbalstīs valstij neizdevīgus un dārgus tiesvedības procesus (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts kanceleja pilnībā noraida publiski izskanējušos pārmetumus par it kā necaurspīdīgu sistēmu, kādā tiek īstenots Valsts kancelejai kopš 2004.gada deleģētais uzdevums – strīdu skatīšana ar investoriem.

Elita Dreimane norāda, ka Valsts kancelejas uzdevums ir izvērtēt katra tiesvedības procesa kopainu, pamatojoties uz iesniegto nozares ministrijas rīcībā esošo dokumentāciju un faktiem. Līdz šim katrs investīciju strīds izskatīts ciešā sadarbībā ar atbildīgajām ministrijām, par to informējot arī Ministru kabinetu.

«Jau iepriekš esmu vairākkārtīgi uzsvērusi, ka tieši Valsts kanceleja ir iniciators turpmākai valsts interešu pārstāvības modeļa pilnveidošanai, aicinot būtiski stiprināt sadarbību ar tiesībsargājošajām institūcijām, jo vairumā gadījumu starptautisko tiesvedību procesu pamatā ir ekonomiski noziegumi, tajā skaitā reiderisma gadījumi. Tāpat process ir jāpilnveido, nosakot neatkarīgo iestāžu atbildību par tiesvedības procesa zaudējumiem,» norāda E.Dreimane.

Valsts kancelejas Elitas Dreimanes vadītās darba grupas, kas darbojas, lai pilnveidotu sadarbības modeli starp Valsts kanceleju un ministrijām valsts interešu pārstāvībai starptautisko tiesvedību procesos, sastāvā ir Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa, Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece finanšu politikas jautājumos Līga Kļaviņa, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietniece, Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Rudīte Osvalde, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze un Latvijas Republika Prokuratūras Tiesā izskatāmo civillietu nodaļas prokurore Ingūna Šnepste.

Elita Dreimane norāda, ka

Valsts kanceleja neatbalstīs tādu investīciju strīda modeli, kas stratēģiski virzīts nevis uz mierizlīguma panākšanu, veicinot ārvalstu investīcijām labvēlīgu vidi, bet uz nebeidzamu un valstij dārgi izmaksājošu tiesvedību procesiem.

«Līdz 2004.gadam Latvijas intereses starptautiskajās tiesvedībās pārstāvēja respektabli, starptautiski atzīti juristu biroju, kuru darbības rezultātā visas lietas tika zaudētas un par katras lietas virzību advokātu kompānijām tika tērēti aptuveni 2 miljoni latu. Savukārt, kopš 2004.gada, kad Valsts kancelejai deleģēts atbildīgās valsts interešu pārstāvošās institūcijas mandāts, visos gadījumos ir izdevies panākt valsts interesēm maksimāli atbilstošu risinājumu, t.sk., panākot mierizlīgumus un novēršot jautājumu nonākšanu līdz starptautiskajai tiesvedībai, šķīrējtiesu procesiem,» uzsver E.Dreimane.

Viņa arī norāda, ka «valsts ir jāpārstāv valsts ierēdņiem, savukārt politiķiem būtu jāparūpējas, lai valsts pārvaldē strādātu tikai profesionāli un erudīti ierēdņi, lai nebūtu jāņem ārpakalpojumi valsts funkciju nodrošināšanai. Tā ir augstākā mēra politiskā un valsts pārvaldes atbildība – nodrošināt valsts budžeta, nodokļu maksātāju līdzekļu, racionālu izmantošanu, nevis tos nepamatoti izšķērdēt».

Viņa arī atgādina, ka kopumā kopš 2004.gada Valsts kanceleja sadarbībā ar ministrijām Latvijas valstij ir novērsusi 500 miljonu latu zaudējumus, panākot mierizlīgumus un nemaksājot nevienu santīmu no valsts budžeta. Aicinām aplūkot infografiku par Valsts kancelejas panāktajiem valsts interesēm izdevīgajiem risinājumiem kopš 2004.gada (skat.Resursos).

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu