Freimanis: NA vēršanās pret Bordānu neapdraud valdību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Latvijas faktu» direktors politologs Aigars Freimanis neprognozē satricinājumus valdībā pēc Nacionālās apvienības (NA) lēmuma izslēgt no savām rindām esošo tieslietu ministru Jāni Bordānu un arī atsaukt viņu no amata.

Viņš uzskata, ka tas ir partijas iekšējs jautājums. Radies iespaids, ka Bordāns savas iniciatīvas ar partiju nav saskaņojis un īpaši ministrs izcēlies pēdējā laikā. Eksperts arī norāda, ka Bordānam NA nav pirmais politiskais spēks.

«Bija sajūta, ka viņš izvirza iniciatīvas, kuras nav pārbaudījis partijas iekšienē,»

sacīja eksperts, minot izmaiņas gan maksātnespējas jomā, gan jautājumā par attieksmi pret Uzvaras pieminekļa demontāžu Pārdaugavā.

«Iniciatīvas nāk no viņa [Bordāna], tās vērtē eksperti, viedokļus par to izsaka citas partijas, bet bija sajūta, ka viņš ir viens pats, kas pauž savu viedokli bez jebkādas saistītas ar Nacionālo apvienību,» sacīja Freimanis.

«Latvijas faktu» direktors ironiski piebilda, ka tagad var iznākt situācija, kad uz laiku tieslietu ministrs uzņemas kultūras ministra pienākumus, kas būs pretēja situācija, kas Bordāns aizvietoja premjera atlaisto kultūras ministri Žanetu Jaunzemi - Grendi (NA).

Tomēr tas, viņaprāt, nekādus satricinājumus valdībai neradīs.

Nevarot salīdzināt ar Grendes atstādināšanu

«Ja gadījums ar Kultūras ministriju vairāk bija konflikts, kurā bija ievilkti iekšā arī citi koalīcijas partneri, kad varbūt NA varēja justies apvainojusies, tad šis, manuprāt, ir tīri iepriekšpartejisks notikums, līdz ar to šūpināt valdību šajā brīdī neredzu lielu jēgu. Loģiskākais būtu meklēt citu ministru. Lai gan kopumā Nacionālās apvienības pozīcija ir neskaidra, tāpēc grūti prognozēt,» atzina Freimanis.

Jau ziņots, ka piektdien, 1.novembrī, VL-TB/LNNK izslēdza Bordānu no partijas TB/LNNK un uzstāj uz Jāņa Bordāna atsaukšanu no tieslietu ministra amata.

Tiesa, likums neparedz partijai tiesības atsaukt savu virzīto ministru no amata, aģentūrai BNS sacīja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Viņš norādīja, ka Ministru Kabineta iekārtas likums paredz trīs iespējas, kā ministrs var tikt atbrīvots no amata - atkāpjas pats, Saeima ministram izsaka neuzticību vai ministru atbrīvo premjers.

Savukārt koalīcijas līgumā nav atrunāta ministra atbrīvošana no amata. Tajā sacīts, ka partija rakstiski informē pārējās frakcijas un Ministru prezidentu par iecerētu ministra atsaukšanu vismaz vienu nedēļu pirms šāda lēmuma galīgās pieņemšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu