Politoloģe: Bordāns skāris VL-TB/LNNK sponsoru finansiālās intereses (135)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Galvenais iemesls, kāpēc tieslietu ministrs Jānis Bordāns izslēgts no nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) un atsaukts no ministra amata, ir tas, ka viņš skāris partijas sponsoru un biedru jutīgākās finansiālās intereses, uzskata politoloģe Iveta Kažoka.

Politoloģe uzskata, ka

šis nacionālās apvienības lēmums saistīts ar Bordāna vēršanos pret maksātnespējas administratoriem. «Viss pārējais ir tikai aizbildinājums,

jo galu galā partijai nebija noslēpums, ka šis ministrs ir biedrībā «Demokrātiskie patrioti«. Šī ministra partejiskās piederības piesaukšana tieši šajā norāda nevis uz nevēlēšanos redzēt potenciāli spēcīgu konkurentu, bet gan vēlmi atbrīvoties no cilvēka, kas aizskar partijas sponsoru intereses,» sacīja Kažoka.

Kažoka atzīmēja, ka VL-TB/LNNK ministru izvēlē nav īpaši turējusies pie partejiskās piederības, tāpēc šādam argumentam tagad «nav ticamības momenta».

Latvijas Universitātes politiskās komunikācijas asociētais profesors Ojārs Skudra netic, ka VL-TB/LNNK oficiāli nosauktais varētu būt izšķirošais iemesls ministra nomaiņai. «Mans pieņēmums - nacionālās apvienības radikālais spārns nostiprina savas pozīcijas. Iespējams, ka iekšpolitiskās pretrunas ir tik asas, ka VL-TB/LNNK tieslietu ministra amatā mēģinās iesēdināt kādu, kas enerģiskāk darbosies atbilstoši apvienības politiskajai ideoloģijai,» minēja Skudra.

Dažādi vērtē turpmāko valdības stabilitāti

Kažoka uzskata, ka Bordāna atcelšana no ministra amata valdības stabilitāti neietekmēs. «Visticamāk, valdības koalīcijas partneri ar prieku ļaus VL-TB/LNNK šajā situācijā izskatīties skumji, kad viņiem no amata ir jāatsauc nevis slikti strādājošs ministrs, bet no partijas uzstādījumiem neatkarīgs ministrs,» pauda Kažoka.

Pretēji domā Skudra, sakot, ka šis incidents valdības stabilitāti nevairos un politiskos konfliktus nemazinās. «Nav izslēgts, ka apvienība izvirzīs kādus ultimātus, ja premjers Valdis Dombrovskis (V) ilgstoši kavēsies pieņemt lēmumu,» pieļāva profesors.

Politoloģe piebilda, ka

partija no amata atsauc ministru, kas nevis bojāja partijas reputāciju, kā tas bija bijušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes gadījumā, bet tieši to uzlaboja

un tika asociēts nevis ar «Demokrātiskajiem patriotiem», bet tieši ar VL-TB/LNNK.

Eksperte uzskata, ka nozares un sabiedrības skatījumā Bordāns ir progresējis, jo viņa laikā atrisinātas problēmas, kurām neviens nav skāries klāt, piemēram, ir uzdrošinājies ķerties klāt Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka Visvalža Puķītes nomaiņai.

Labās domās par tieslietu ministru ir arī Skudra, sakot, ka Bordāns labi tika galā ar saviem pienākumiem.

«Ņemot vērā, kā nacionālā apvienība nav tā neradikālākā organizācija, Bordāns uz tās fona izskatījās mērens un saprātīgs politiķis.

Iespējams, ka tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc viņu no partijas izslēdza,» bilda Skudra.

Jau ziņots, ka piektdien, 1.novembrī, VL-TB/LNNK izslēdza Bordānu no partijas TB/LNNK un uzstāj uz Jaņa Bordāna atsaukšanu no tieslietu ministra amata.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu