Arābu līga: Sīrijas miera konference notiks 23.novembrī (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas miera konference notiks 23.novembrī Ženēvā, svētdien Kairā pēc sarunām ar ANO un Arābu līgas īpašo Sīrijas sūtni Lahdaru Brahimi sacīja Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi.

«Ir nolemts, ka konference «Ženēva 2» tiks rīkota 23.novembrī, un patlaban noris šīs konferences sagatavošanas darbi,» žurnālistiem Kairā Arābu līgas galvenajā birojā sacīja ģenerālsekretārs.

Viņš gan arī atzina, ka joprojām pastāv šķēršļi, lai sarīkotu ilgi atlikto forumu. «Lai šai konferencei būtu sekmes, ir jāpārvar daudzi sarežģījumi,» sacīja Arabi.

Brahimi žurnālistiem atteicās nosaukt konkrētu datumu, sakot, ka tas tiks izdarīts, noslēdzot tūri pa Sīrijas miera procesa attīstībai svarīgākajām valstīm.

Ēģipte bija pirmā tūres apstāšanās vieta. Sūtnis tālāk dosies uz Kataru, Turciju, Irānu, Sīriju un tad uz Ženēvu, kur viņš tiksies ar Krievijas un ASV pārstāvjiem.

Brahimi arī atzina, ka sarunas Ženēvā nevarēs notikt, ja tajās nebūs pārstāvēta pietiekami «autoritatīva» opozīcija.

«Konference nenotiks bez autoritatīvas opozīcijas, kas pārstāvētu būtisku tās Sīrijas tautas daļu, kas ir pret» prezidentu Bašaru al Asadu, sacīja sūtnis.

Jau ziņots, ka Krievija un ASV vienojušās līdz novembra vidum sarīkot Sīrijas konfliktā iesaistīto pušu miera sarunas.

Arī Sīrijas nacionālā izlīguma jautājumu ministrs Ali Heidars otrdien sacīja, ka starptautiskā konference Ženēvā par Sīrijas krīzes noregulējumu var notikt jau novembra beigās.

«Uzskatu, ka konferencei ir jānotiek novembra pēdējā dekādē,» intervijā Krievijas telekanālam RT, kas raida angļu valodā, sacīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Sīrijā sāktais politiskais process «var tikt turpināts, pat ja tajā nepiedalīsies visi opozīcijas politiskie spēki».

«Tie, kas nepiedalīsies tagad, varēs procesam pievienoties nākamajos posmos,» piebilda ministrs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien brīdināja, ka Sīrijas miera sarunu atlikšana nāk par labu ekstrēmistiem.

«Mēs balstāmies pārliecībā, ka iespējami drīzāk ir jānosaka šīs [Sīrijas miera] konferences datums, jo kavēšanās nāk par labu džihādistiem, radikāļiem, ekstrēmistiem, teroristiskajiem grupējumiem, kas atrodas to vidū, kas ar ieročiem rokās cīnās pret [Sīrijas prezidenta] Bašara al Asada režīmu un arvien vairāk nostiprina savas pozīcijas,» žurnālistiem pirmdien sacīja ministrs.

«Pastāv reāli riski, ka viņi [ekstrēmisti] gūs virsroku vairumā Sīrijas reģionu.»

«Tur patlaban notiek ķīmisko ieroču iznīcināšanas process, tāpēc draudi, kas ir saistīti ar galēji radikālo, ekstrēmistisko un džihādistisko elementu pozīciju nostiprināšanos, visiem ir saprotami,» norādīja ministrs.

Sīrijas miera sarunu datums ir jānosaka vistuvākajā laikā, pirmdien pēc sarunām Londonā ar Brahimi sacīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

«Mēs uzskatām, ka steidzami ir jānosaka datums un jāsarīko konference, un jāsāk darbs pie jaunas Sīrijas veidošanas,» apliecināja Kerijs.

Krievijas ārlietu ministrs pagājušajā nedēļā norādīja, ka sarunas iespējamas tikai ar daļu Sīrijas opozīcijas.

Krievija, tāpat kā ASV, Ženēvā gaidāmajā Sīrijas miera konferencē ir gatava runāt tikai «ar pareizu opozīcijas grupējumu izlasi, kurai piemīt zināma reprezentativitāte», sacīja ministrs.

Viņš pauda satraukumu, ka opozīcijas bruņotie grupējumi, kas kļūst arvien sašķeltāki, «Sīrijā gribētu radīt to, ko viņi sauc par šariata likumiem, un ne tikai Sīrijā vien, bet arī kaimiņu reģionos».

Teju puse Sīrijas nemiernieku, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asara režīma spēkiem, ir džihādisti un radikālo islāmistu grupējumu biedri, teikts Lielbritānijas aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācijas «IHS Jane's» jaunākajā pētījumā.

Lai nepieļautu, ka NATO robežu tuvumā izveidojas «Vidusjūras Somālija», ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) sākusi izstrādāt plānus aviācijas triecieniem pret Sīrijas «Al Qaeda» līderiem. Uzlidojumos tiktu izmantotas kaujas bezpilota lidmašīnas, septembrī ziņoja vācu laikraksts «Bild», atsaucoties uz saviem avotiem ASV specdienestos.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu