Melbārde: viens no būtiskākajiem jautājumiem - algu palielināšanu (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Viens no būtiskākajiem risināmajiem jautājumiem kultūras nozarē ir tajā strādājošo atalgojuma palielināšana, tā pēc tikšanās ar Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakciju atzina vakantajam kultūras ministra postenim virzītā Dace Melbārde.

Melbārde tikšanās laikā ar NA deputātiem, kas ilga gandrīz trīs stundas, pārrunāja ilgtermiņa sadarbību un pauda savu redzējumu kultūras attīstībai.

«Viens no mūsu sarunu priekšmetiem bija, ka mūsu sadarbība tiek skatīta ilgtermiņā, jo ir pilnīgi skaidrs, ka nopietnas pārmaiņas kultūras nozarē var panākt tikai, strādājot ilgākā laika periodā,» viņa teica.

Melbārde atzina, ka sēdes laikā no NA guva atbalstu par jautājumiem, kas viņu kultūras nozarē satrauc.

«Aktuāli, steidzami risināmi kultūras nozares jautājumi, kas mani kā kultūras nozares profesionāli satrauc, guva dzirdīgas ausis, kas rada iespēju piesaistīt cilvēkus, kas varētu atbalstīt izteiktos priekšlikumus,» viņa sacīja.

Viens no būtiskajiem jautājumiem, ko Melbārde uzsvēra, ir kultūras nozarē strādājošo cilvēku atalgojums.

«Tā ir visas valsts interese, lai vispār valstī strādājošie cilvēki nebrauktu prom un iegūtu kvalitatīvu dzīves telpu. Tāpat mums jāparaugās arī uz Valsts Kultūrkapitāla fondu, kas ir galvenais instruments radošai darbībai, jaunradei, kultūras mantojuma projektiem. Šobrīd Kultūrkapitāla fonda finansējums ir absolūti nekonkurētspējīgs ar mūsu kaimiņvalstīm. Es redzēju izpratni, ka jāveido ļoti aktīva partijas pozīcija uz nākamajām Saeimas vēlēšanām,» teica potenciālā kandidāte.

NA frakcijas sēdē iespējamās amata kandidātes iesaistīšanās partijā vēl neesot apspriesta, tomēr Melbārde pauda atbalstu apvienības uzstādījumiem.

«Ir jābūt finansējumam, kas atbalsta radošos eksperimentus, brīvo, radošo garu, lidojumu. Bet ir jābūt arī finansējumam, kas atbalsta pozitīvu valsts ideoloģiju. Kopumā es domāju, ka tas nav nekas slikts, ka kultūras nozare arī palīdz veicināt patriotismu pret savu valsti. Ideoloģiski, man šķiet, kultūras nacionālisms ir vislabākā forma 21.gadsimta nacionālai valstij,» uzskata Melbārde.

Tāpat frakcijas sēdē pārrunāts arī jautājums par iespējamiem cilvēkiem, kas varētu strādāt kultūras ministra birojā.

«Man ir būtiski, lai birojā būtu profesionāļi un mēs kā komanda varētu risināt kultūrā nozīmīgus jautājumus,» teica Melbārde.

Melbārdi, kas ir Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore, kā iespējamo kultūras ministra amata kandidāti NA valde nosauca pirmdien.

NA jauns kultūras ministra amata kandidāts jāizvirza, jo premjers 16.septembrī atbrīvoja no amata kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu