Čalovskis gatavs doties tiesāšanai uz ASV, ja tā lems ECT (36)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Smagos kibernoziegumos apsūdzētais Deniss Čalovskis gatavs doties tiesāšanai uz ASV, ja tā lems Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), kurā pašlaik tiek skatīta viņa prasība, par izdošanas atcelšanu, tā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» atzina pats Čalovskis.

Ģenerālprokuratūra ceturtdien nolēma atbrīvot no ieslodzījuma Čalovski, kurš līdz šim cietumā atradās pirmsizdošanas apcietinājumā, jo bija zudis izdošanas mērķis. Lai arī iepriekš valdība atbalstīja Čalovska izdošanu tiesāšanai uz ASV, ECT uzsākot lietas izskatīšanu piemēroja pagaidu noregulējumu, liedzot viņu izdot. Tādējādi, ņemot vērā, ka pret Čalovski nav celta apsūdzība, viņam nav noteikti jauni drošības līdzekļi.

Jautāts par saistību ar datorvīrusa «Gozi» izstrādi un uzturēšanu, par ko viņam izvirzītas apsūdzības ASV, Čalovskis atbildēja izvairīgi, norādot, ka

aizvien nav saņēmis lietas materiālus no ASV puses,

tāpēc apsūdzības neizprot. Tāpat viņš uzsvēra, ka saistībā ar inkriminētajiem noziegumiem nav saņēmis nekādu naudu. Savukārt, vaicāts, vai negrasās bēgt prom no Latvijas, viņš uzsvēra, ka nekur nav aizbēdzis, lai gan daudzi runāja, ka pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma viņš šādi varētu rīkoties.

Advokāti sūdzēsies par Centrālcietuma amatpersonu rīcību

No Rīgas Centrālcietuma vakar atbrīvotā ASV kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska advokāti sniegs sūdzību par Centrālcietuma amatpersonu rīcību, liekot Čalovskim

pirms iznākšanas no apcietinājuma parakstīt nepamatotus dokumentus,

- LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja advokāte Ilona Bulgakova.

Čalovskis sniedzis informāciju par Centrālcietuma amatpersonu rīcību, liekot viņam rakstīt iesniegumu Centrālcietuma priekšniekam Jevgēnijam Visockim, ka Čalovskis pēc atbrīvošanās uzturēsies savā dzīvesvietā, lai gan Ģenerālprokuratūras lēmumā par Čalovska atbrīvošanu ir tikai viena frāze «atcelt apcietinājumu», nenorādot informāciju par citiem drošības līdzekļiem.

Čalovskis LTV raidījumā stāstīja, ka vakar pirms iznākšanas no cietuma, kad jau bija parakstījis visus ar atbrīvošanu saistītos dokumentus un paņēmis savas mantas, viņam kāds Centrālcietuma darbinieks «ar majora zvaigznītēm» vaicājis, vai viņš parakstīšot iesniegumu Visocka kungam, ka pēc atbrīvošanas viņš uzturēsies savā dzīvesvietā. Čalovskis šādu iesniegumu neesot parakstījis.

Šis neesot pirmais gadījums Čalovska krimināllietas epopejā,

- pašā sākumā, kad viņš aizturēts, viņam esot likts parakstīt ASV teritorijā aizturēto personu tiesības Latvijā, taču arī to advokāti palīdzējuši Čalovskim neparakstīt.

Čalovskis joprojām nesaprotot, par ko tiek apsūdzēts, arī nekādu naudu viņš neesot saņēmis. Uz jautājumu, vai jūt ASV specdienestu «elpu pakausī», Čalovskis atbildēja, ka pēc tāda pārdzīvojuma katram vajadzētu būt tādai sajūtai.

Bulgakova sacīja, ka neizprotama viņai esot arī Ģenerālprokuratūras rīcība, neinformējot advokātus par Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma, - par to viņa esot uzzinājusi no žurnālista ceļā uz kādu tiesas sēdi Jelgavā.

Līdzīgu informāciju par Čalovska atbrīvošanu ceturtdien, 10.oktobrī, no aģentūras LETA žurnālista saņēma arī pārējie Čalovska advokāti.

Bulgakova uzskata, ka nebija nekāda tiesiska pamata turēt Čalovski apcietinājumā divus mēnešus pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmuma apturēt viņa izdošanu ASV. Šāda situācija, pēc advokātes domām, uzskatāmi parāda problēmas ar likuma interpretāciju un Latvijas valsts iestāžu nepamatotu rīcību.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu